Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 23

Prodiuseris Lauras Lučiūnas atsikerta Ramūnui Karbauskiui: skandalą kelia dėl klaidos?

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis skandalinga vadina dalį informacijos, kurią jo vadovaujamas Seimo Kultūros komitetas gavo iš LRT. Vis dėlto skaičiai, kuriais antradienį surengtos spaudos konferencijos metu mojavo R.Karbauskis, pirmiausiai stebina šių skaičių autorių – prodiuserį Laurą Lučiūną.
Lauras Lučiūnas
Lauras Lučiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

L.Lučiūnas su R.Karbauskiu ginčytis bandė dar vykstant spaudos konferencijai, tačiau jo replikos kelissyk buvo nutrauktos. Po renginio R.Karbauskio pasisakymams atsikirto ir prodiuseris, ir LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis.

Skandalas dėl juodraščio?

R.Karbauskis spaudos konferencijoje ne kartą kartojo gavęs dvi identiškas sąmatas dviem skirtingoms LRT laidoms. L.Lučiūnas žurnalistams teigė, esą nebuvo dviejų identiškų sąmatų. Anot jo, R.Karbauskis veikiausiai mosuoja dviem tos pačios sąmatos variantais: galutiniu ir juodraštiniu.

„Identiškų sąmatų – aš abejočiau, ar gali būti. (...) Aš įtariu, kad Seimo narys kalba apie juodraščius ir nebūtinai yra tikslus skaičiuose“, – kalbėjo L.Lučiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

L.Lučiūnas taip pat akcentavo, kad kalbama ne apie „dviejų valandų laidą“, kaip sakė R.Karbauskis, o apie arenose filmuotus renginius: „Eurovizijos“ atrankos finalą ir LRT šešiasdešimtmečio renginį.

„Jis rodė koncertų, kurie vyksta arenose, sąmatas. Jeigu įsivaizduojate areną – tai yra didžiulė patalpa, iš kurios reikia pasidaryti televizijos studiją ir dar padaryti ten koncertą“, – aiškino L.Lučiūnas ir pridūrė, jog dalį „Švyturio“ arenoje vykusio „Eurovizijos“ atrankos finalo išlaidų dengė Klaipėdos miesto savivaldybė.

Pasak jo, šimtatūkstantinės sumos tokio dydžio renginiams yra įprasta praktika, o kai kurie esą surengiami ir išsiverčiant su labai kukliu biudžetu. „Jeigu aš pasakyčiau kokioje Ukrainoje, kad mes sugebame nufilmuoti [„Eurovizijos“ atrankos“] finalą už 120 tūkstančių, turbūt pagalvotų žmonės, kad dirbam žinių studijoje, o ne arenoje. (...) Ryškiai Seimo narys nesupranta, apie ką kalba“, – tęsė L.Lučiūnas.

„Pasiruošimas gali trukti metus. Labai daug logistikos, dirba šimtai žmonių prie tokių renginių“, – pridūrė jis.

R.Karbauskio priekaištus dėl honorarų atlikėjams per koncertus prodiuseris taip pat laiko nerimtais. „Už padainavimą tūkstantis eurų sumokamas. Tai tikrai yra nedidelė suma, matyt, žymiam dainininkui. Jeigu įsivaizduojate: scenoje stovintis žmogus dažniausiai kažkaip ir atrodo, jis visą gyvenimą paskyrė tam, kad išmoktų dainuoti. Paskui pasiruošė būtent tą konkretų kūrinį tam reikalui“, – dėstė L.Lučiūnas, pabrėždamas, kad atlikėjo pasirodymas „nėra vienos minutės darbas“.

Rimvydas Paleckis: R.Karbauskis „ne visai įsigilinęs“

LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis po R.Karbauskio spaudos konferencijos žurnalistams pareiškė, esą Kultūros komiteto pirmininkas yra „ne visai įsigilinęs į tai, ką kalba“.

„Matosi, kad paskubom surengta spaudos konferencija. Galbūt nukreipiant dėmesį nuo kitų temų, kurios galimai gali netrukus atsirasti“, – užuominomis kalbėjo R.Paleckis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Paleckis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Paleckis

Pasak jo, dabartinė LRT administracija žurnalistams moka tik pagal darbo sutartis, o autorinių sutarčių praktika seniai pamiršta. Esą pagal autorines sutartis gali būti mokama nebent už tai, kas darbo sutartyse nenumatyta.

R.Paleckis taip pat patikino, jog R.Karbauskio minėtą kilnojamą televizijos stotį LRT tikrai pirko neskelbiamų derybų būdu, tačiau tam turėjo Viešųjų pirkimų tarnybos leidimą. Kodėl prireikė būtent tokios pirkimo procedūros, vienas LRT vadovų teigė negalįs detalizuoti.

Komentuodamas LRT administracijos santykius su Kultūros komitetu, jis patikino, esą informacija teikiama, o dažnai ir spraudžiantis į trumpus terminus. Kaip pavyzdį jis pateikė vieną paskutinių informacijos porcijų – esą duotas 20 dienų terminas, bet į jį pateko ir šventinis laikotarpis.

„Neatmesčiau, kad galėjo būti tam tikrų techninių klaidų“, – teisinosi R.Paleckis.

Jo žodžiais, R.Karbauskio akcentuotos sutartys be numerių – nereikšminga aplinkybė. „Tai iš esmės nieko nereiškia. Svarbiausia, kad sutartis turi parašus, turi sutarties objektą ir yra įvykdyti įsipareigojimai“, – tvirtino R.Paleckis.

Panašiai jis aiškino ir faktą, jog sutartyse praleidžiami punktai atsiranda vėlesniuose dokumento papildymuose. „Gali būti, kad per vieną ar per kitą punktą yra peršokama“, – svarstė R.Paleckis.

Konfliktas tarp LRT ir Kultūros komiteto keliasi į aukštesnį lygį. Seime sudaryta laikinoji komisija, kuriai pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl LRT veiklos. R.Karbauskis akcentuoja, esą komisijos tikslas – gauti išsamią informaciją apie LRT biudžeto panaudojimą, o ne kištis į žiniasklaidos turinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius