Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 09

Prof. A.Janulaitis: atėjus į Seimą silpnųjų universitetų atstovams, vyksta reformos imitacija

Kokios aukštojo mokslo sistemos reikia Lietuvai? Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „LRT forumas“ diskutavo Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis, Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis, buvęs Kauno technologijos universiteto tarybos pirmininkas Arvydas Janulaitis ir Pramonininkų konfederacijos pirmininkas Robertas Dargis.
Arvydas Janulaitis
Arvydas Janulaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pertvarkos tikslas – sustiprinti kokybę, o aukštojo mokyklų tinklo pertvarka yra tik viena iš priemonių. Turime universitetų, kurie iki 30 proc. biudžeto išleidžia ūkio reikmėms. Vyksta diologas, bet vyksta ir tam tikri „sostų karai“. Apsidairykite Europoje – visose šalyse vyksta aukštojo mokslo pertvarka. Tikėtis rezultatų po 9 mėnesių ar vienerių metų yra nerealu“, – sakė Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė.

Vilniaus universiteto rektorius A.Žukauskas pasakojo, kad jo vadovaujamame universitete pertvarka jau vyksta – didinamas turto naudojimo efektyvumas.

„Laukti, kad ateis iš ministerijos ir pasakys, ką daryti – iš baudžiavos likęs įprotis“, – kalbėjo A.Žukauskas.

„Kitąmet bus 70 metų, kaip mūsų universitetas rengia mokytojus,“ – pasakojo Šiaulių universiteto rektorius D.Jurgaitis

Klaipėdos universiteto rektorius E.Juzeliūnas teigė, kad klaipėdiečiai išgrynino savo stipriausias studijų programas, ypač jūrines. Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis pasakojo apie jungimąsi su Lietuvos edukologijos universitetu.

„Bėda atsirado tada, kai visi universitetai ėmė užsiiminėti visomis kryptimis, o dabar tą džiną reikia suvaryti atgal. Vytauto Didžiojo universitetas yra aktyvus“, – sakė VDU rektorius.

„Vyksta reformos imitacija, atėjus į Seimą silpnųjų universitetų atstovams. Dabar vyksta jų gelbėjimas pasinaudojant valdžia ir mokesčių mokėtojų pinigais. Tai mūsų šaliai kainuos labai brangiai“, – kalbėjo buvęs Kauno technologijos universiteto tarybos pirmininkas, biotechnologas, prof. A.Janulaitis.

Pramonininkų konfederacijos pirmininkas R.Dargis prisiminė, kad pirmą kartą apie universitetų optimizavimą pradėta kalbėti dar A.Kubiliaus vyriausybės laikais.

„Lietuva mažėja ir dar mažės. Valstybė neturėtų finansuoti programų, kuriose 1 dėstytojas moko 1 studentą“, – sakė R.Dargis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius