Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 02 /20:12

Po medikų kritikos ministerija pripažino, kad dalį iš Kinijos atgabentų respiratorių teks pakeisti

Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai džiaugiasi, kad pastaruoju metu Lietuvą ir jos gydymo įstaigas pasiekia vis daugiau asmens apsaugos priemonių. Tačiau Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Dainius Characiejus kelia klausimą, ar kas nors tikrina respiratorių kokybę. Pasaulyje yra pavyzdžių, kai teko surinkti jau išdalintas priemones, nes jos neatitiko saugos reikalavimų. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienio vakarą pranešė, kad bus pakeista dalis neseniai iš Kinijos lėktuvais šeštadienio vakarą atgabentų respiratorių, kurių forma yra netinkama ir nedengia pilnai veido.
Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Respiratorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per dieną – 2,7 mln. priemonių

Vien trečiadienį, balandžio 1 dieną, Visuomenės informavimo grupės vadovo Giedriaus Surplio teigimu, gydymo įstaigoms buvo išdalinta per 2,7 mln. apsaugos priemonių – respiratorių, akinių, pirštinių.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienio vakarą skelbė, jog medikams išdalinta jau 3,2 mln. apsaugos priemonių.

Kinijoje, Vyriausybės teigimu, iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Kiek ir kokių priemonių gavo konkrečios įstaigos, kol kas informacijos nepateikiama. Tačiau asmens apsaugos priemones renka iš gyventojų, perka ir savivaldybės, privatūs asmenys, organizacijos. Visa tai keliauja tiems, kuriems jų labiausiai reikia – gydymo įstaigų personalui, medikams, kasdien dirbantiems tiek su užsikrėtusiais COVID-19, tiek sergančiais kitomis ligomis pacientais.

Skandalas Nyderlanduose

Nyderlandų nacionalinis transliuotojas Nos.nl prieš kelias dienas paskelbė informaciją, kad šioje šalyje teko surinkti apie 600 tūkst. respiratorių, kurie buvo išdalinti gydymo įstaigoms. Nyderlandų vyriausybė įsigijo apie 1,3 mln. vienetų siuntą iš Kinijos.

Teigiama, kad šie respiratoriai neatitiko nurodytų FFP2 saugos reikalavimų – anot transliuotojo šaltinio, neatitiko net FFP1 reikalavimų, o tai kelia pavojų gydytojams ir slaugytojams, kuriems respiratoriai yra buvo skirti.

Nos.nl skelbia, kad dalis ligoninių šių asmens apsaugos priemonių net nepradėjo naudoti – laiku pastebėta, kad jos neatitinka kokybės reikalavimų. O tai nebuvo tirta prieš paskirstant respiratorius ligoninėms. Pastarųjų atstovai teigia, kad kažkas tiesiog mėgino pasinaudoti situacija, kai priemonių trūksta visiems, tad ir kainos, ir kokybės nepaisoma – nuperkama viskas.

Rūpintis ragina ir Lietuvą

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius D.Characiejus 15min teigė, kad būtent atvejis Nyderlanduose jį paskatino susirūpinti situacija Lietuvoje.

Medicinos fakulteto archyvo nuotr./Dainius Characiejus
Medicinos fakulteto archyvo nuotr./Dainius Characiejus

„Olandai pirko respiratorius iš Kinijos, buvo jau juos paskirstę po ligonines ir tada paaiškėjo, kad tai visiška butaforija, nesulaiko jokių virusų. Gerai, kad jie laiku apsižiūrėjo ir surinko iš įstaigų. Tokiais laikais sukčių tikimybė didesnė ir tai būtų labai skaudus dalykas, jeigu medikai, pasitikėdami, kad jų turimi respiratoriai nepraleidžia virusų, dirbtų laisvai su užsikrėtusiais ligoniais, o paaiškėtų, kad tai tik tinklelis, kuris viską praleidžia“, – problemą kėlė profesorius.

Jo dėmesį atkreipė ir Vilniaus mero nuotrauka, kurią R.Šimašius paskelbė feisbuke prieš kelias dienas. Ant dėžių, šalia kurių stovi meras, parašyta, kad tai kaukės nuo dulkių. D.Characiejus sako, kad jeigu dėžėse išties tokios kaukės, kaip užrašyta, jos medikams netinka, nebent statybininkams. Tačiau esą reikia tikėtis, kad perkant tuo buvo pasirūpinta – žinota, ko reikia medicinos personalui.

Profesorius sutiko, kad ir tokie respiratoriai, visų pirma skiriami statybininkams, saugojantys nuo dulkių, dūmų, purslų ir aerozolių, irgi žymimi simboliais FFP1, FFP2, FFP3, tačiau priminė – respiratoriai FFP3 gali praleisti tik apie 2 proc. dalelių, FFP2 – 8 proc., o FFP1 – net 22 proc.

O kiek skaičiau dėl tos siuntos Nyderlanduose, tai specialistai nustatė, kad Kinijoje pirkti respiratoriai nesiekė net FFP0,8 saugos reikalavimų, praktiškai praleidžia viską, – sakė D.Characiejus.

„O kiek skaičiau dėl tos siuntos Nyderlanduose, tai specialistai nustatė, kad Kinijoje pirkti respiratoriai nesiekė net FFP0,8 saugos reikalavimų, praktiškai praleidžia viską“, – kalbėjo profesorius.

Tikrinti reikia iki atiduodant įstaigoms

D.Characiejus įsitikinęs, kad respiratorių kokybė turėtų būti tikrinama dar prieš siuntas išskirstant po ligonines. Kad gydytojai, kurie dirba savo darbą, jau galėtų tuo nebesirūpinti.

„Gydytojas, užsidėjęs respiratorių, eis pas sergantį, užsikrėtusį koronavirusu pacientą ir dirbs mažiau saugodamasis. Juk respiratorius, manau, yra pagrindinė apsaugos priemonė – galbūt paviršiaus užkrėsto nepaliesi, o įkvėpti užkratą tikrai gali kiekvienas medikas. Todėl tai turėtų būti tris kartus patikrinta, ar yra tai, kas reikia“, – kalbėjo prof. D.Characiejus.

Profesorius sutinka – situacija dabar visame pasaulyje tokia, kad išgraibstomos visos apsaugos priemonės, todėl ir nekokybiškų gali pasitaikyti, belieka viltis, jog pasinaudoti situacija nebus daug norinčių. Jis taip pat teigė tikįs lietuvių gamintojų galimybėmis ir tuo, kad Lietuvoje bus gaminami tik visus saugumo standartus atitinkantys respiratoriai ar kitos apsaugos priemonės.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medikas su apsaugos priemonėmis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medikas su apsaugos priemonėmis

Ministras: tiriame

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad šiuo metu gautos priemonės atiduotos tirti, dar ketvirtadienį laukiama atsakymo. Tačiau esą tai nebūtinai bus kokie nors saugumo reikalavimų neatitikimai, greičiau defektai, tarkim, netinkamas dydis ar pan.

Ministras tik pabrėžė, kad ištirti SAM gali tik centralizuotai pirktas priemones, o gydymo įstaigos jų įsigyja ir pačios – tada kiekviena turėtų kreiptis į tokias įstaigas, kurios gali įvertinti patikimumą ir saugumą.

Vilniaus miesto savivaldybė irgi tvirtina, kad jau trys partijos respiratorių yra tiriamos Kauno technologijos universiteto ekspertų.

„Be abejo, kad tuo metu, kai medikai buvo palikti be nieko, iš įmonių rinkome ir pirkome tai, ką gavome tuojau pat, kad gydytojai neliktų nuogi prieš virusą. Viską, ką pirkome, atiduodame patikrinti į vienintelę šalyje tam tinkančią KTU laboratoriją, kadangi nesame tikri, ar galime pasitikėti kitų šalių sertifikatais. Ir tik po to sprendžiame dėl naudojimo“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Dalį netinkamų respiratorių pakeis

Ketvirtadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad siekiant maksimaliai efektyvios medikų apsaugos, bus pakeista dalis neseniai iš Kinijos lėktuvais šeštadienio vakarą atgabentų respiratorių, kurių forma yra netinkama ir nedengia pilnai veido, nors jie yra pagaminti iš kokybiškų ir tinkamų medžiagų. Šie respiratoriai bus naudojami kaip apsauginės kaukės, o vietoj jų bus pristatyti tinkamos formos gaminiai.

Tai paaiškėjo, kai šie respiratoriai buvo patikrinti Kauno technologijos universitete (KTU). Sprendimas juos tikrinti priimtas, įvertinus neseniai Nyderlanduose paaiškėjus, kad vienos rūšies iš Kinijos gauti respiratoriai yra nekokybiški.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, medikų saugumas yra pagrindinis prioritetas, tad kilus klausimų dėl iš Kinijos gautų respiratorių kokybės, nuspręsta papildomai patikrinti jų kokybę.

„Paaiškėjus, kad šie respiratoriai yra netinkamos formos, įpareigojome tiekėją pateikti naują respiratorių siuntą. Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad respiratorių atliekama dalelių filtracija ir medžiagos yra tinkami, tačiau gauti respiratoriai nepilnai uždengia veidą. Tad jų efektyvumas gali siekti tik 40-80 proc., todėl susisiekus su tiekėju sutarta, kad gauta nekokybiškų respiratorių siunta bus pakeista nauja“, – sako ministras A.Veryga.

Svarbu ir tai kad šių respiratorių, kurių netinkama forma, grąžinti nereikės ir jie galės būti naudojami kaip žemesnės klasės apsaugos priemonė, t.y. kaip medicininė kaukė.

Gydymo įstaigos jau informuotos, todėl šios priemonės nebus naudojamos kaip respiratoriai.

Šie respiratoriai, kurių forma netinkama, nes pilnai neapgobia veido, buvo iš siuntos, kuri Lietuvą pasiekė šeštadienio vakarą ir buvo paskirstyti šalies gydymo įstaigoms. Pavyzdžiui, beveik 22 tūkst. respiratorių buvo išdalinti Kauno regiono gydymo įstaigoms sekmadienį.

Bendri šių respiratorių kiekiai, kurie bus keičiami, yra tikslinami ir bus pateikti vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius