Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

Prof. R.Jankauskas: ant Gedimino kalno rastų palaikų identifikavimas užtruks dar kelis mėnesius

Pas Saulių Skvernelį apsilankę 1863 m. sukilimo dalyvių palaikų tyrimo grupės vadovas prof. Rimantas Jankauskas ir Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologas Valdas Steponaitis pasakojo apie tyrimų eigą identifikuojant Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko palaikus. Procesas dar užtruks apie kelis mėnesius, jam pabaigti prireiks ir papildomo finansavimo, ir gero oro.
Rimantas Jankauskas
Prof. Rimantas Jankauskas ir Valdas Steponaitis Vyriausybėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiemet liepos vidury pranešta, kad Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologai vykdydami archeologinius tyrimus ant Gedimino kalno aptiko keletą palaikų. Manoma, kad vienas iš čia palaidotųjų yra 1863 metų sukilimo vadas Zigmantas Sierakauskas. Prie jo palaikų aptiktas medalikėlis, o ant dešinės rankos – auksinis žiedas su įrašu vidinėje pusėje: „Zygmónt Apolonija 11 Sierpnia / 30 Lipca 1862 r.“. Pasak mokslininkų, būtent šis radinys juos užvedė ant kelio.

VIDEO: Z.Sierakauskas — kodėl jį galėjo palaidoti ant Gedimino kalno?

Rugsėjo pradžioje atskleista, kad ant kalno galimai rasti ir kito sukilimo vado – Konstantino Kalinausko – palaikai. Abi tapatybes mokslininkai galutinai dar turi patvirtinti. Dėl Z.Sierakausko tą tikimasi padaryti iki šių metų pabaigos.

Prireiks ir papildomų pinigų

Pas premjerą atėję prof. R.Jankauskas ir V.Steponaitis, anot premjero patarėjo Deivido Matulionio, pristatė savo tyrimą identifikuojant ant Gedimino kalno rastus palaikus. S.Skverneliui paklausus, kuo Vyriausybė galėtų padėti, mokslininkai užsiminė apie papildomą finansavimą.

„Tai nėra didelės sumos, stengsimės, kad tie tyrimai būtų kuo greičiau atlikti, tai labai svarbus dalykas. Tai svarbi ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos istorijos dalis. Todėl ir premjerui svarbu išklausyti ir paraginti, kad mes galėtume tinkamai įprasminti tas asmenybes“, – sakė D.Matulionis.

Kokia suma galėtų būti skirta, kol kas nežinoma, bus laukiama sąmatų iš tyrėjų.

Anot D.Matulionio, kalbėta ir apie perlaidojimą. Yra sudaryta vyriausybinė komisija, kuri ir sprendžia perlaidojimo klausimus, tačiau vieta, kur bus palaidoti Z.Sierakauskas ir K.Kalinauskas, kai bus galutinai patvirtintos jų palaikų tapatybės, dar nepasirinkta.

Tyrimams dar reikia kelių mėnesių

Prof. R.Jankauskas po susitikimo žurnalistams sakė, kad premjeras norėjo išgirsti, kokia šiuo metu yra situacija su tyrimais, kas ir buvo pristatyta – tiek archeologiniai, tiek antropologiniai tyrimai.

„Išdėstėme, kokius darbus dar reikia atlikti, kad galėtume būti tikresni dėl konkrečių asmenų identifikavimo. Premjeras tikrai labai domėjosi, kaip juokais pasakė, tai prasmingiausias jo dienos susitikimas. Dėl perlaidojimo turės būti aktyvuota vyriausybinė komisija, įvertindama viską, nes situacija delikati, kelių valstybių interesai susipina – ne tik Lietuvos, bet ir Baltarusijos bei Lenkijos. O kadangi Z.Sierakauskas kilęs iš Ukrainos, tai galbūt ir Ukrainos“, – kalbėjo R.Jankauskas.

Situacija delikati, kelių valstybių interesai susipina – ne tik Lietuvos, bet ir Baltarusijos, Lenkijos. O kadangi Z.Sierakauskas kilęs iš Ukrainos, tai galbūt ir Ukrainos, – sakė R.Jankauskas.

Profesoriaus teigimu, dėl Z.Sierakausko palaikų šiuo metu abejonių jau beveik ir nebekyla, jo tapatybę patvirtina aptikti radiniai, taip pat nužudymo aplinkybės ir kaukolės portreto gretinimas.

„Dėl K.Kalinausko mes turime darbinę hipotezę, kitaip tariant, turime potencialų kandidatą, bet kol visi palaikai nesurasti, negalime pasakyti, nes vien tik remiantis fotosugretinimu ir neturint pilnų tyrimų, galima suklysti. O gal atsiras dar vienas kandidatas, kuris tiks dar geriau“, – teigė R.Jankauskas.

Apie pinigus, kurių tyrimams gali prireikti, profesorius sakė konkrečiai nekalbėjęs, ketinama parengti konkretų veiksmų planą.

„Nepigiai, bet ne šimtus tūkstančių, turėtų kainuoti genetinis identifikavimas, kadangi šiuo metu ieškoma dabartinių ne tik K.Kalinausko, bet ir kitų sukilėlių gyvų giminaičių, bus imami mėginiai ir iš jų, taip pat iš surastų palaikų“, – paklaustas, kiek reikėtų papildomų lėšų tyrimams, sakė R.Jankauskas.

Visus palaikus ketinama tirti itin atidžiai, darbus tikimasi pabaigti per kelis mėnesius. Tam reikėtų ir papildomo finansavimo, ir iškasti visus palaikus, dabar iškasta ir ištirta 11 palaikų, o Gedimino kalno aikštelėje gali būti dar šešių žmonių palaikai. Šiuos darbus varžo ir oro sąlygos, nelabai palankios dirbti lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius