Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2009 07 09

Profesija – prezidento bičiulis

Prezidento Valdo Adamkaus vyriausiuoju pabroliu vadinamas jo buvęs patarėjas Raimundas Mieželis kartu su žmona Dalia skubiai sulipa į automobilį ir išvažiuoja, pabėgdami nuo atsakymų į klausimus dėl jų šeimos statybų Vilniuje, kurios užgoš Energetikos muziejų, o gal net ir Gedimino pilį.
Raimundas Mieželis
Raimundas Mieželis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuva – tik atsilikusi valstybė, kur lengva tvarkyti savo verslo reikalus, o draugystė su prezidentu - neterminuotas leidimas daryti spaudimą valstybės institucijoms, kad būtų pasiekta tai, ko geidžia prezidento bičiulis.

Brandžiausius gyvenimo metus užjūryje praleidęs Raimundas Vladas Mieželis, su žmona Dalia Helen į Lietuvą atvykęs kaip artimiausias prezidento V.Adamkaus draugas, aktyviai dalyvavęs jo rinkimų kampanijose ir tvarkęs prezidento finansus, nėra filantropas, kuriam Lietuva rūpi labiau nei savas verslas. Valdininkai ir valstybinių įmonių vadovai buvo priversti tenkinti įtakingojo užjūrio lietuvio įgeidžius.

Raimundas Vladas ir Dalia Helen Mieželiai bei jų sūnus Raymondas Vladas Vilniuje neskursta. Tėvai turi puikų butą nuostabiausioje Vilniaus senamiesčio vietoje – ant Tauro kalno šlaito, Rožių alėja pavadintoje gatvėje, erdvią vilą paežerėje ir nuosavybę Kolumbijoje, kur daug metų gyveno. Sūnus su šeima įsikūręs prabangiame bute Stiklių gatvėje.

Be to, Dalia Helen, didžiąją gyvenimo dalį praleidusi šeimininkaudama namie, Vilniuje šoktelėjo keliais rangų laipteliais. Čia ji tapo ponia Kolumbijos garbės konsule.

Mieželis vyresnysis irgi negali skųstis – turėjo savo kabinetą prezidentūroje, kur dirbo ne tik prezidento V.Adamkaus patarėju, bet rūpinosi ir jo finansiniais reikalais, vadovavo V.Adamkaus fondui.

1998 metais prezidentas R.V.Mieželį paskyrė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariu. Tai R.V.Mieželio vadovaujama komisija 1998 metų lapkritį nusprendė, kad tuometis susisiekimo ministras Algis Žvaliauskas pažeidė etiką medžiodamas per komandiruotę Švedijoje. Po to marijampolietis neteko ministro posto, o netrukus griuvo ir visa Gedimino Vagnoriaus Vyriausybė.

Po dvejų metų prezidento teikimu R.Mieželį VTEK pakeitė Toma Birmontienė – kita ištikima prezidento bendražygė, vėliau V.Adamkaus pageidavimu 2005 metais tapusi Konstitucinio Teismo teisėja.

Energetikos specialistas?

Dirbdamas prezidento komandoje R.V.Mieželis aktyviai dalyvavo svarstant energetikos klausimus. Jis prisidėjo ne tik „Mažeikių naftą" veltui atiduodant JAV bendrovei „Williams", bet ir prie kitų skandalingų energetikos projektų. Be R.V.Mieželio neapsieita ir per liūdnai pagarsėjusias derybas dėl LEO LT steigimo, nors niekas negali pasakyti, kas jam suteikė įgaliojimus jose dalyvauti.

Energetikos muziejaus Vilniuje darbuotojai prisimena vieną R.V.Mieželio apsilankymą, jis atvyko kartu su tuomečiu ūkio ministru Petru Čėsna. Ministras tą kartą vis užsimindavo, kad muziejus netinka tokioje geroje miesto vietoje, jį reikėtų iškelti, o patalpas panaudoti geresniam tikslui.

Vieta iš tiesų nuostabi – tiesiai už Mindaugo tilto stūkso Katedra ir Gedimino pilis. Tačiau tą kartą muziejaus darbuotojai taip ir neišgirdo, kas būtų geriau už muziejų. O dabar tai jau jokia paslaptis – muziejus lieka, bet aplink jį išaugs daugiaaukščiai pastatai, užimsiantys visą 0,7 hektaro teritoriją, kurios 0,4 hektaro pagal panaudos sutartį su Vilniaus šilumos tinklais valdo muziejus.

Paveldas kapituliuoja

Byla, pavadinta „Kultūros vertybės pagrindinė dosjė", taptų kliūtimi bet kam, panorusiam vykdyti statybas senamiestyje, o juo labiau priešais Gedimino pilį. Visa teritorija, kur išaugs nauji „RVM Investments" pastatai, priskirta kultūros vertybei. Tikriausiai todėl Mieželiai ilgai nedrįso pradėti investicijų, nors joms rengėsi senokai. Tiktai po to, kai prezidentas V.Adamkus pasirašė sutinkantis su daug nuostolių Lietuvai pridariusiomis Atominės elektrinės įstatymo pataisomis, Mieželių valdoma „RVM Investments" iš karto gavo sutikimus statyti daugiaaukščius pastatus „Lietuvos energijos" kaimynystėje, nušlavusi visus kitiems statytojams galiojančius apribojimus ir draudimus. Šių metų gegužės 29-ąją Vilniaus miesto taryba patvirtino Rinktinės g. 2 detalųjį planą, pagal jį planuojama aklinai užstatyti valstybei priklausantį 0,7 hektaro ploto sklypą Neries krantinėje, kuris įrašytas į kultūros vertybių registrą.

Tačiau prieš kreipiantis į savivaldybę turėjo būti gautas „Lietuvos energijos" leidimas, kurio valstybinė įmonė Mieželiams nedavė tol, kol neatsirado LEO LT.

Prezidento dvejonės

Daugeliui į atmintį įsirėžė pernykštės prezidento V.Adamkaus dvejonės dėl Atominės elektrinės įstatymo, leidžiančio kurti LEO LT. 2008 metų vasario 12-ąją prezidentas pasirašė dokumentą, pritariantį Atominės elektrinės įstatymo pataisoms, nors ir galėjo jas vetuoti. Daug kas, net V.Adamkaus draugai, neabejojo, kad „moralinis autoritetas" paskelbs veto amžiaus aferai. Tačiau nesulaukė – ar čia ne vyriausiojo pabrolio nuopelnas?

2008 metų gegužės 27-ąją įsteigtas LEO LT. O rugsėjį „RVM Investments" atstovai jau varstė LEO LT valdybos pirmininko Rymanto Juozaičio kabineto duris, prašydami leidimo maksimaliai sumažinti leistinus atstumus detaliajame plane, rengiamame Rinktinės g. 2.

2005 metų rugpjūčio 9-ąją įregistruotos UAB „RVM Investments" valdybos nariais iš pradžių buvo: sūnus Raymondas Vladas, motina Dalia Helen ir tėvas Raymundas Vladas Mieželiai bei James Gerry Torpey, vadovaujantis nekilnojamojo turto UAB „Homburg Valda". Bendrovės valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius – sūnus R.Mieželis.

Prieš kreipdamasi į R.Juozaitį „RVM Investments" jau buvo gavusi neigiamą atsakymą iš „Lietuvos energijos". Tuometės Turto valdymo skyriaus vadovės Jūratės Šliogerienės rengtame atsakyme į „RVM Investments" prašymą leisti maksimaliai sumažinti atstumus pasakyta:

„Vadovaujantis reglamentu, planuojamoje teritorijoje mažiausias atstumas visuomeniniams statiniams iki greta esančių AB „Lietuvos energija" sklypų ribų turi būti 7 metrai iki sklypo Žvejų g. 14 ir 11 metrų iki sklypo Juozapavičiaus g. 13, – rašoma „Lietuvos energijos" atsakyme. – Sklypo naudojimosi sąlygose nustatyti architektūriniai urbanistiniai apribojimai. Žvejų g. 14 leistinas pastatų aukštingumas – 4 aukštai, teritorijos užstatymo tankis – 50 proc., sklype Juozapavičiaus g. 13 pastatų aukštingumas – 1–5 aukštai, teritorijos užstatymo tankis – 70 procentų. Todėl numatomas planuojamos teritorijos pastatų aukštingumas bei užstatymo tankis negalimas, planuojant perimetrinį sklypų užstatymą ir statant statinius ant AB „Lietuvos energija" nuomojamų sklypų ribos. Šiai teritorijai yra taikomi senamiesčio apsaugos reglamentai, kuriais siekiama išsaugoti vizualinius ryšius tarp atskirų saugomų teritorijų bei ribojamas sklypų užstatymo tankis."

Užbėgdami į priekį pasakysime, kad neigiamą atsakymą „RVM Investments" davusi skyriaus vadovė nebeilgai ėjo savo pareigas.

LEO LT paslauga

Taigi pernai rugpjūtį gavę „Lietuvos energijos" reikalavimą pakeisti detaliojo plano sprendinius taip, kad būtų išlaikyti reikalavimai, o faktiškai negavę sutikimo aklinai užstatyti savo nuomojamo sklypo, „RVM Investments" kreipėsi į LEO LT valdybos pirmininką R.Juozaitį. Pastarasis nesiryžo savo rizika priimti įstatymams prieštaraujantį sprendimą, todėl atsiklausė leidimo savo tikrųjų šeimininkų. Ne, ne valstybės, valdančios kontrolinį LEO LT akcijų paketą, o „NDX energijos".

Koks buvo „NDX energijos" atsakymas prezidento vyriausiojo pabrolio bendrovei? Negi neigiamas? Ne, nenuskriaudė „NDX energija" didžiulę paslaugą bendrovei padariusio prezidento V.Adamkaus artimiausio draugo šeimos.

„Neprieštaraujame dėl pagrįsto ir teisėto norminių teisės aktų numatomų mažiausių atstumų nuo UAB „RVM Investments" iki AB „Lietuvos energija" nuomojamų sklypų ribos sumažinimo, – 2008 metų spalio 3-iąją pasirašė raštą „NDX energijos" direktorius Aurimas Zimnickas. – Mūsų nuomone, sprendimą šiuo klausimu turėtų priimti AB „Lietuvos energija", atsižvelgdama į LEO LT patvirtintas veiklos gaires ir parametrus."

Kokios tai gairės ir parametrai – paaiškėjo skubiai spalio 9 dieną sušauktame valdybos posėdyje. Dariaus Masionio vadovaujama „Lietuvos energijos" valdyba nusprendė: „Vadovaujantis LEO LT 2008 metų spalio 7 dienos raštu Nr. SD-228 sumažinti leidžiamus minimalius atstumus iki AB „Lietuvos energija" sklypų ribų visuose detaliojo plano Rinktinės g. 2 Vilniuje taškuose ne daugiau kaip 3 m."

Per derybas su LEO LT ir jos padaliniais nuolat figūruoja tik „RVM Investments", nors detalųjį planą rengė ne tik savo, bet ir Vilniaus šilumos tinklų, kurių pastatuose veikia Energetikos muziejus, vardu.

Tenkindamas „RVM Investments" įgeidžius, „Lietuvos energijos" generalinis direktorius D.Masionis kreipėsi į tuometį Vilniaus apskrities viršininką Alfonsą Macaitį, prašydamas sutikimo derinti Rinktinės g. 2 detaliojo plano sprendinius, kuriais vietoj 7 ir 11 metrų atstumų numatyti kelis kartus mažesni. A.Macaitis negaišdamas pranešė, jog neprieštarauja, kad naujieji pastatai būtų pastatyti iki 3 metrų atstumu nuo „Lietuvos energijos" teritorijos.

2009 metų gegužės 21 dieną ir Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė „RVM Investments" palankų sprendimą. Į aukštį leido statyti iki 25 metrų, nustatė 95 proc. antžeminį ir požeminius užstatymo tankius. Kelius statyboms atvėrė ir gudrybė – „RVM Investments" įsipareigojo pastatyti ekspozicinius pastatus Energetikos muziejui. Tik nenurodė, kam tie pastatai priklausys – gal kartais „RVM Investments"?

Jei sumanymas bus įgyvendintas, dailus Vilniaus elektrinės pastatas su ant stogo žibintą laikančios Elektros skulptūra paskęs jį apsupusių daugiaaukščių šešėlyje. Beveik nebeliks muziejaus kiemo. Bet ko nepadarysi, jei prašymai susiję su artimiausia prezidento aplinka?

Naujųjų pastatų langai išeis tiesiai į Gedimino pilį – ir tai didžiausia šios vietos vertybė. Todėl ir kovojo "RVM Investments" dėl kiekvienos galimos užstatyti pėdos šioje vietoje, kad vėliau galėtų už dvigubą kainą parduoti ar nuomoti patalpas.

Suktas sandoris

Neskaidrių sandorių pilna ir pačioje Rinktinės g. 2 namo privatizavimo istorijoje. UAB „Termesta" pastatą įsigijo dalyvaudama 2001 metų gegužę Vilniaus šilumos tinklų paskelbtame konkurse. „Termesta" pergudravo kitus penkis konkurso dalyvius, nenurodžiusi konkrečios kainos, bet pasiūliusi 11 tūkst. litų daugiau už didžiausią pasiūlymą.

Nors konkurso komisija dėl šios gudrybės iš pradžių išbraukė „Termestą" iš dalyvių sąrašo, komisijos pirmininko Virginijaus Dastiko dėka šis sprendimas buvo pakeistas, ir „Termesta" laimėjo konkursą. UAB „Vilmesta" apskundė komisijos sprendimą teismui, bet po dvejų metų bylinėjimosi pralaimėjo bylą. O „Termesta" iškart po jai palankaus teismo sprendimo pardavė pastatą UAB „Nekilnojamojo turto fondas". Paskui pastato nuosavybės teisės perėjo viešajai įstaigai „Sveikutis", vėliau – visuomeninei organizacijai „Vilnoja". Šios keturios įstaigos ir bendrovės yra susijusios su tais pačiais asmenimis – prieštaringos reputacijos Vilniaus miesto tarybos nariu Vidmantu Martikoniu ir jo verslo partneriu Jonu Ungulaičiu. O Vilniaus šilumos tinklų pastatą už tris kartus mažesnę nei rinkos kainą (616 tūkst. litų) „Termestai" atidavęs V.Dastikas, siejamas su „Rubicon" įmonių grupe, šį pavasarį tapo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriumi. Kaip tik tada, kai reikėjo tvirtinti „RVS Investments" ir Vilniaus šilumos tinklų detalųjį planą.

„RVM Investments" pastatą Rinktinės g. 2 įsigijo ne tiesiogiai iš „Termestos" grupės bendrovių, o per „Swedbank lizingas", finansinės nuomos sutartį pasirašydama 2005 metų lapkričio 11-ąją.

2006 metais R.V.Mieželis iš tokio Andriaus Gudelio nusipirko antrą gamybinį vieno aukšto 122 kv. metrų ploto toliau nuo gatvės stovintį pastatą, esantį toje pačioje paveldosauginėje teritorijoje, kaip ir Rinktinės g. 2 namas. Jo rinkos vertė tuo metu buvo 42 tūkst. litų. Spėjama, kad A.Gudelis tebuvo statytinis, savo vardu 2003 metais įsigijęs „Vilniaus šilumos tinklų" pastatą.

Kas už Mieželių?

R.V.Mieželis – prezidento draugas ir paslapčių sergėtojas. Iki šiol nedaug žinoma apie neskaidrų V.Adamkaus prezidentinio rinkimų vajaus finansavimą, kurio paslaptis budriai saugo R.V.Mieželis.

Nekalba R.V.Mieželis ir apie statybas Rinktinės g. 2, kurioms stebuklingu būdu buvo pašalinti visi trukdžiai. Užkluptas prie savo prabangaus būsto Rožių alėjoje, jis kartu su žmona Dalia Helen atsisakė kalbėti apie planuojamas statybas. Ar taip prezidentui atsidavusi šeima saugo savo paslaptis? O gal tai – ir prezidento paslaptis?

Duodamas interviu vienam dienraščiui V.Adamkus kalbėjo: „Ir šiandien Raimundas man – artimas žmogus. Jo tikslai ir idealai yra tokie, kaip mano."

Ir patvirtindamas tuos žodžius Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse prezidentas R.V.Mieželiui įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžių, kuriuo šį kartą pagerbti tik penki iškilūs asmenys.

Nejučia kyla klausimų, ar Mieželių šeimos verslo planas Rinktinės gatvėje nėra susijęs su pačia svarbiausia šalies asmenybe? Kodėl šių metų pradžioje skubiai iškraustytas ir paslapčia parduoti rengtas „Lietuvos energijos" pastatas Žvejų g. 14, su kuriuo ribojasi „RVM Investments" sklypas?

Ar ir jis turėjo už prieinamą kainą atitekti prezidento draugui? O gal ne tik jam? Atsakymo, kodėl LEO LT ir D.Masionis taip skubėjo išsikraustyti iš neseniai suremontuotų patalpų prestižinėje vietoje, nėra iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius