Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 16

Profesinės sąjungos: statutinius pareigūnus būtina kuo greičiau traukti iš skurdo

Matydamas, jog pagal pateiktą Seimui 2013 m. Valstybės biudžeto projektą finansavimas statutinėms įstaigoms išlieka toks pats, koks buvo 2012 m., Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) kreipėsi į Lietuvos socialdemokratų, partijos Tvarka ir teisingumas, Darbo partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovus prašydamas nedelsiant įgyvendinti neatidėliotinas priemones, kurios padėtų įsisenėjusias teisėsaugoje problemas.
Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas
Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Skurdas

Pasak NPPSS pirmininko Vytauto Bako, palikus tą patį finansavimą dar vienerius metus bus įšaldytas pareigūnų darbo užmokestis, didės įstaigų įsiskolinimai, teks atidėti įsisenėjusių socialinių problemų sprendimą.

Tarnyba statutinėse įstaigose toliau išliks nepageidaujama darbo vieta, o dalies funkcijų teisėsaugos įstaigos tiesiog nebus pajėgios vykdyti (reaguoti į teisės pažeidimus, nelaimes, užtikrinti išorės sienų apsaugą ir kt.)

2008-2012 metų laikotarpiu, buvo drastiškai mažinamas statutinių įstaigų finansavimas.  Tai buvo didžiausias mažėjimas tarp Europos Sąjungos šalių, finansavimas sumažėjo vidutiniškai ketvirtadaliu.

Padėtį apsunkino tai, kad 2008-2012 metų laikotarpiu Vyriausybė ir Vidaus reikalų ministerija nesiėmė jokių veiksmų, kad svarbios teisėsaugos įstaigų problemos būtų sprendžiamos. Vyriausybė, vidaus reikalų ministras, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovai nesiėmė priemonių, kuriomis būtų sušvelnintos neigiamos ekonominės socialinės pasekmės.

2008-2012 metų laikotarpiu Seimas, taip ir nesugebėjo priimti nė vieno įstatymo, kuriuo būtų sprendžiamos socialinės pareigūnų problemos.

Mažėjo pareigūnų pajamos ir gretos. Tarnybą statutinėse įstaigose paliko rekordinis pareigūnų skaičius – daugiau, nei du tūkstančiai pareigūnų, tuo pat metu dėl papildomų funkcijų (smurto artimoje aplinkoje, probacijos įstatymais ir kt.) didėjo darbų apimtys ir visuomenės lūkesčiai.  Išaugo darbo krūviai, atsirado papildomų išteklių poreikių.

Vidaus tarnybos pareigūnai dirba ilgesnį darbo laiką ir už tai neatlyginama.

Statutiniai pareigūnai neaprūpinami būtiniausiomis darbo priemonėmis, net uniforma, trūksta lėšų transportui, kurui.

Vyriausybė nesiėmė priemonių atkurti teisingumo ir iki šiol nesumokėjo pareigūnams dėl antikonstitucinių įstatymų nesumokėtos darbo užmokesčio dalies.

Sunkmečio metu priimti įstatymai diskriminavo ir iki šiol diskriminuoja statutinius pareigūnus ir jų vaikus, nustatydami žymiai blogesnes motinystės ir tėvystės atostogų sąlygas.

Pasak V.Bako, atlikti tyrimai leidžia teigti, kad dalis pirminės grandies pareigūnų jau susiduria su realiu skurdu.

NPPSS siūlo minėtų partijų vadovams nedelsiant pradėti konsultacijas su pareigūnų bendruomene, darbuotojų atstovais.

Pareigūnų profesinės sąjungos prašo užtikrinti ne mažesnį, nei 2008 metais finansavimą Kalėjimų, Policijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentams, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir kitoms statutinėms vidaus reikalų įstaigoms, padidinti darbo užmokestį minėtų institucijų pareigūnams ne mažiau kaip trečdaliu bei kasmet jį indeksuoti proporcingai infliacijos dydžiui; grąžinti iki 2009 metų nesumokėtą darbo užmokesčio dalį statutiniams pareigūnams; įstatymuose įtvirtinti 40 val. darbo savaitę statutiniams pareigūnams, o už laiką, kai viršijama 40 val. savaitės darbo laiko norma, visais atvejais mokėti kaip už viršvalandinį darbą; svarstyti ir priimti teisės aktus, reformuojančius statutinių pareigūnų darbo užmokestį ir socialines garantijas.

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius