-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 20

Profesinių mokyklų auklėtinėms – akcijos „Alkoholis ir nėštumas“

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai miesto profesinėse mokyklose rengia akciją „Alkoholis ir nėštumas“. Jos vyks spalio 21-22 dienomis.
Kūdikio besilaukinti moteris
Kūdikio besilaukinti moteris / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Statistika rodo, kad alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia kūdikio apsigimimų, vystymosi, augimo ir elgesio sutrikimų priežastis. Kiekvienas toks atvejis yra tarsi žmogiškoji tragedija, kuri vis tik gali būti užkirsta.

Pasak specialistų, didėjantis alkoholio vartojimo paplitimas yra viena didžiausių visuomenės sveikatos ir socialinių problemų. 2007 m. Lietuvos gyventojas per metus suvartodavo 14,3 litro gryno alkoholio. Dar didesnį specialistų nerimą kelia augantis moterų ir jaunų merginų – būsimų mamų – alkoholio vartojimas. Alkoholio vartojimas nėštumo metu veikia nėščiosios sveikatą: sąlygoja nepakankamą mitybą, kepenų ar širdies pažeidimus. Besivystančiam vaisiui alkoholis kenksmingiausias 6–10 nėštumo savaitėmis, bet alkoholio sukelti pažeidimai galimi visą nėštumą. Tyrimais nustatyta, jog alkoholis, esantis nėščiosios kraujyje, per placentą keliauja į vaisiaus kraują ir jo koncentracija vaisiaus audiniuose būna tokia pat kaip ir motinos kraujyje.

Priklausomai nuo to, kaip motinos vartoja alkoholį, yra išskiriamos įvairios alkoholio pakenkimo vaikui formos ir sunkumo laipsniai. Sunkiais atvejais pasitaiko ne tik širdies, lyties organų ar inkstų vystymosi sutrikimų, bet ir smegenų pakenkimų.

Nėščiosios ar moterys, kurios dar tik planuoja turėti vaikelį, privalo apriboti alkoholio vartojimą arba geriausiai visai jo atsisakyti.

Akcijos „Alkoholis ir nėštumas“ metu merginas konsultuos Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro psichologė.

Spalio 21 d. akcijos vyks šiose profesinėse mokyklose: Kauno maisto pramonės mokykloje – 8.30 val., Kauno statybininkų rengimo centre – 9.30 val., Kauno mechanikos mokykloje – 10.30 val., Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokykloje – 11.30 val., Kauno taikomosios dailės mokykloje – 13 val.

Spalio 22 d. akcijos vyks šiose profesinėse mokyklose: Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centre – 8.30 val., Kauno ryšininkų mokykloje – 9.30 val., Kauno prekybos ir verslo mokykloje – 11.30 val. ir Kauno statybininkų mokykloje – 12.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius