-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 05 04

Parlamentarai abejoja ar kultūros įstaigų vadovų kadencijų ribojimas bus naudingas savivaldybėms

Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma įteisinti galimybes atleisti teatrų ar koncertinių įstaigų vadovus bei apriboti jų kadencijų skaičių, tačiau suabejojo ar pakeitimai „neįvarys mažų savivaldybių į kampą“.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis įstatymas labai reikalingas, nes matėme, kas vyksta mūsų nacionalinėse-valstybinėse įstaigose ar savivaldybės įstaigose“, – Seimo posėdžio metu teigė Lietuvos valstiečių žaliųjų frakcijos Seime narys Robertas Šarknickas.

Po svarstymo priimtame Profesionaliojo scenos meno įstatyme siūloma nustatyti, kad nacionalinio, valstybinio ar savivaldybės teatro ar koncertinės įstaigos vadovas galėtų eiti šias pareigas ne daugiau kaip 2 kadencijas iš eilės. Šiuo metu darbuotojų kadencijų skaičius neribojamas.

Anot Kultūros komiteto nario konservatoriaus Vytauto Juozapaičio, nauji pakeitimai nereiškia, kad žmonės bus vejami iš darbo.

„Meno srities institucijos negali tapti privačių asmenų įkaitais. 10 metų vadovavimo įstaigai yra optimali riba, iki kurios galima įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus ir tuo pačiu duoti galimybę kitiems pasireikšti šioje srityje“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Ričardas Juška siūlė netaikyti kadencijų ribojimo savivaldybių teatro ar koncertinių įstaigų vadovams. Apie tai svarstė ir liberalas Arūnas Gelūnas.

„Aš nekvestionuoju šių įstatymo pataisų reikalingumo [...], bet ar šitomis pataisomis neįvarysime į kampą tų savivaldybių, kuriose sėkmingai veikia teatriukai, sėkmingai veikia kažkokios mažos koncertinės organizacijos. Bus labai sunku surasti pamainą“, – dėstė jis.

Už Profesionaliojo scenos meno įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo narių, prieš – 3, susilaikė – 12.

Įstatymas taip pat numato įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos kriterijus nacionalinio, valstybinio ar savivaldybės teatro ar koncertinės įstaigos vadovams bei pretenduojantiems šias pareigas eiti asmenims.

Svarstomomis pataisomis siūloma nustatyti, jog, paaiškėjus, kad nacionalinio, valstybinio ar savivaldybės teatro ar koncertinės įstaigos vadovas neatitinka nepriekaištingos reputacijos kriterijų, savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija priima sprendimą tokį vadovą atleisti iš pareigų ir nutraukia su juo sudarytą darbo sutartį.

Tam, kad pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius