Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 09

Profesorius Tomas Janeliūnas. Prezidentas ar premjerė: kas turėtų skraidyti į Briuselį?

Pandemijos metu keliauti į Briuselį beveik netenka, posėdžiai dažniausiai vyksta internetu, bet klausimas Lietuvoje vėl kelia politines diskusijas: kas turėtų atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT)? Bemaž dešimt metų dėl to daug diskusijų nebuvo – Dalia Grybauskaitė tvirtai perėmė šią funkciją dar 2009 m. ir neleido abejoti, jog ji geba tinkamai užtikrinti Lietuvos interesus EVT, o neretai ir sulaukia daugiau tarptautinės žiniasklaidos dėmesio nei kiti ES šalių vadovai.
Tomas Janeliūnas
Tomas Janeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Politinės praktikos pasekmė

Pastaruoju metu vėl imta abejoti, ar Lietuvos prezidentui priklauso būti Lietuvos atstovu EVT, kalbėta, jog daugeliui ES šalių narių atstovauja premjerai, o ir EVT klausimai dažnai būna susiję su „vidaus politikos“ problemomis, pavyzdžiui, vakcinos nuo COVID-19 užsakymais. Konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis net užsiminė, jog prezidentui vieta prie EVT stalo nepriklauso pagal Konstituciją.

Pastarasis teiginys nėra visiškai klaidingas. Tačiau taip traktuojant nepriklausytų ši vieta ir Lietuvos premjerui ar premjerei. Tiesiog mūsų Konstitucijoje visiškai nieko nekalbama, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT. Lietuvos atstovavimas EVT yra apibrėžtas ne Konstitucijoje ar kituose įstatymuose, o politine praktika. Būtent politinis susitarimas, įsitvirtinusi praktika ir daugelio politinių veikėjų bei visuomenės suformuotas pritarimas šiai praktikai lėmė, jog jau daugiau nei dešimt metų prie EVT stalo sėdi Lietuvos prezidentas, o ne premjeras.

Tai išties yra šioks toks išskirtinumas, lyginant su kitomis ES šalimis narėmis. Iš 27 ES narių tik Kiprui, Prancūzijai, Rumunijai ir Lietuvai atstovauja prezidentai. Visos kitos šalys deleguoja premjerus. Tačiau ši situacija susiformavo ne dėl šių keturių valstybių noro elgtis „kitoniškai“, o dėl jų politinės sistemos tipo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius