-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 20

Profsąjungos ir Vyriausybė niekaip nesusitaria

Profsąjungos piktinasi – Vyriausybė pasirengusi atsižvelgti tik į tuos reikalavimus, kurie atitinka jos programą. Esą dėl kitų siūlymų profsąjungos derybų gali net nesitikėti. Vyriausybė savo ruožtu teigia, kad profesinės sąjungos kelia ultimatumą.
Mitingas prie Seimo
Mitingas prie Seimo / BFL nuotr.

Šių metų sausio 16 dieną Lietuvos profesinės sąjungos surengė visuotinę protesto akciją, labiausiai pagarsėjusią tuo, kad jos išvirto į masines riaušes.

Su smulkiaisiais verslininkais jie sėdo ir derėjosi, o su mumis kažkodėl ne. Gal per mažai žmonių buvo susirinkę? – sakė S.Černiauskas.Šios akcijos metu Seimui ir Vyriausybei buvo įteikti Lietuvos piliečių reikalavimai. Po riaušėmis virtusio mitingo Vyriausybė suskubo šnekėtis su nepatenkintomis profesinėmis sąjungomis – sausio pabaigoje su profsąjungų atstovais susitikęs premjeras Andrius Kubilius teigė, kad bus pradėtas socialinis dialogas, suformuotos darbo grupės, kurios svarstys profsajungų reikalavimus. Jau pakeisti nepasitenkinimo sulaukę mokesčių įstatymai: „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčio tvarka, neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimas.

Painiava dėl darbo grupių

Pasak ministro patarėjos Skirmos Kondratas, Vyriausybė darbo grupę formuoja, tačiau savo ruožtu jie yra gavę raštą iš profesinių sąjungų, prašančių skirti atstovus į jų pačių jau suformuotas derybų grupes klausimams spręsti. „Sudarėme darbo grupes, pasiūlėme, kad sėstume prie derybų stalo ir kad Vyriausybė priimtų tuos sprendimus. Vakar, kadangi premjeras negalėjo atvykti, atvyko jo atstovė ir mes jos paklausėme: mes jums pasiuntėm darbo grupes, kada prasidės realios derybos, kada bendrausime tiesiogiai, o ne per žiniasklaidą“, – naujienų portalui 15min.lt pasakojo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Tuo tarpu S.Kondratas teigia, kad Vyriausybės atstovų siuntimas į profesinių sąjungų suformuotas darbo grupes būtų betikslis: esą ten bus sprendžiami tie patys reikalavimai, kurie jau gauti po protesto mitingo ir kurie jau yra svarstomi Vyriausybėje.

Černiauskas: kodėl su mumis nešneka?

Į ketvirtadienį vykusį  Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Tarybos posėdį atvyko trys premjero patarėjai. Šio posėdžio metu, pasak A.Černiausko, buvo pasakyta, kad jokių derybų profesinės sąjungos gali nesitikėti. „Buvo pasakyta, kad neaišku, ko reikalavote, neaišku, kas jūs esate. Reikalavimai neatitinka mūsų programos, mes su jumis visiškai nesiderėsime, faktiškai darykite, ką jūs norite. Taip ir buvo tiesiogiai pasakyta“, – piktinosi profsąjungų atstovas. Pasak jo, S.Kondrotas teigė, kad reikalavimus galima svarstyti nebent Trišalėje taryboje, o ne tiesiogiai su Vyriausybe. „Su smulkiaisiais verslininkais jie sėdo ir derėjosi, o su mumis kažkodėl ne. Gal per mažai žmonių buvo susirinkę?“ – nepasitenkinimą reiškė A.Černiauskas.

S.Kondratas teigė, kad profesinės sąjungos pernelyg karštai reaguoja. „Su Vyriausybe derybos gali vykti tik Trišalėje taryboje ir nėra reikalo kurti papildomų grupių. <...>Jie jau buvo susitikę su premjeru. Premjeras diskusijų nevengia, bet jos negali vykti ultimatumų forma. Mes tęsime diskusiją, dabar formuosime darbo grupę, kur kviesime ir juos, ir darbdavių atstovus. Ši grupė su Trišale taryba  aptars jų reikalavimus. Manom, kad to ir užtenka. <...> Derėtis dėl tokių dalykų, kurie prieštarauja Vyriausybės programai, būtų labai mažai tikslo, nes mes buvo išrinkti būtent tą programą vykdyti“, – kalbėjo premjero patarėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius