-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 13

Profsąjungos nori ne diskusijų, o derybų

Prezidentūroje apsilankę profesinių sąjungų atstovai prezidentui Valdui Adamkui išsakė savo nuoskaudas dėl valdžios nenoro įsiklausyti į jų reikalavimus.
Profesinės sąjungos sakė nenorinčios grasinti, tačiau priminė sausio 16-osios įvykius.
Profesinės sąjungos sakė nenorinčios grasinti, tačiau priminė sausio 16-osios įvykius. / BFL nuotr.

„Socialinis dialogas – tai ne diskusijų klubas“, – po susitikimo su šalies vadovu sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius. Anot jo, visi susitarimai turi būti įteisinti dokumentais: su besiderančių šalių parašais ir netgi prezidento parašu.

„Mes pasiryžę sėsti prie stalo ir dieną naktį derėtis su Vyriausybe“, – patikino profsąjungų atstovas.

Viltis – kitoks požiūris

Mes negrasiname, bet norime susitarti, – patikino Gražina Gruzdienė.Darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis teigė, jog profsąjungos sveikina naujus įstatymus, kai apmokestinamas pelnas, dividendai, ketinama apmokestinti nekilnojamąjį turtą. Bet kai tai esą padaryta naktimis, nepasitarus su socialiniais partneriais, atsirado begalė klaidų, kurias dabar Vyriausybė ir Seimas priversti taisyti.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovės Aldonos Jašinskienės nuomone, jeigu Vyriausybė, kaip žada, mes verslui gaivinti milijonus ir jų nekontroliuos, pinigai gali būti išleisti neefektyviai.

Pramonės profesinių sąjungų asociacijos vadovė Gražina Gruzdienė kalbėjo, kad dabar reikia rūpintis, jog atleisti darbuotojai neatsidurtų gatvėje. Anot jos, daugelį žmonių darbdaviai tiesiog išvaro iš darbo, liepdami išeiti „savo noru“ arba „šalių susitarimu“.

Nemokamų darbo vietų nereikia

Pasak G.Gruzdienės, darbuotojų netenkina tai, kai norint išsaugoti darbo vietas jiems nebus mokama už pravaikštas. Esą gali atsitikti taip, kad žmogus per mėnesį darbo turės tik savaitę, o už gautus pinigus negalės pragyventi. Tad tokia darbo vieta jam esą nereikalinga.

G.Gruzdienė taip pat kalbėjo, kad dabar Vyriausybė, taisydama įstatymus, nori numatyti, jog ir bedarbio pašalpos mokėjimas būtų atidedamas trims ar šešiems mėnesiams. O tai pragyvenimo šaltinio netekusius žmones visiškai nuskurdintų.

Profsąjungų atstovai sakė, kad tikisi konstruktyvaus dialogo su Vyriausybe ir darbdavių atstovais. Jei toks nevyks, jie esą savo „svertus“ jau parodė sausio 16-ąją, kai prie Seimo vyko mitingas. „Tačiau mes negrasiname, bet norime susitarti“, – patikino G.Gruzdienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius