2011 10 06

Profsąjungos žada: lapkritį į gatves išeis visi

Su Vyriausybe dėl minimalios algos didinimo negalinčios susitarti profesinės sąjungos žada, kad lapkričio mėnesį visoje šalyje įvyks masiniai mitingai. „Profesinės sąjungos rengiasi labai rimtam priešinimuisi. Lapkričio pabaigoje Lietuvoje gali įvykti graikiškas variantas. Visuomenė turi suprasti, kad šitaip iš jos tyčiotis negalima“, – ketvirtadienį sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius.
Mitingo akimirka
Mitingo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rytoj, minint Tarptautinę oraus darbo dieną, prie Vyriausybės vyks protesto akcija, nukreipta prieš, profsąjungų atstovų žodžiais, arogantišką Vyriausybės politiką dirbančiųjų ir jų šeimų atžvilgiu.

Tačiau profsąjungų atstovai leidžia suprasti, kad rytojaus mitingas – niekis, palyginus su tuo, kas planuojama lapkritį.

„Kelsime žmones, užtenka su jais (Vyriausybe – aut. past.) kalbėti, prašyti išmaldos“, – sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė. Tiesa, ji pridūrė, kad suorganizuoti didelį mitingą, kuris vyktų ne tik sostinėje, bet ir kituose miestuose, bus sudėtinga, nes Darbo kodekse nėra numatytas masinis protestas.

„Kelsime visuomenę į bendrą renginį, neišskiriant nė vienos gyventojų grupės. Tik po masinių mitingų Vyriausybė pradeda galvoti“, – pabrėžė ji.

A.Kvedaravičius pridūrė, kad jeigu nepavyks suorganizuoti solidaus mitingo, kuriame dalyvautų tūkstančiai, beliks „pakelti rankas ir išsivaikščioti“.

Premjerą kaltina arogancija

Pasak A.Jašinskienės, profsąjungų atstovus Trišalėje taryboje piktina vieši premjero pareiškimai, kad sutarimas dėl 2012 metų Nacionalinio susitarimo esą beveik pasiektas, teliko padiskutuoti dėl minimalios mėnesinės algos, kurią Vyriausybė siūlo kelti tik nuo kitų metų liepos, ir tik 50 litų.

A.Jašinskienė pabrėžė, kad profsąjungų apskritai netenkina Vyriausybės siūlomas Nacionalinis susitarimas, kuris, jos žodžiais, tėra tuščių frazių rinkinys.

Profesinės sąjungos reikalauja, kad minimali alga kitąmet didėtų iki 1 tūkst. litų.

Ji stebėjosi, kad anksčiau Finansų ministerija teigė, jog padidinus minimalų atlygį biudžetas gaus papildomų pajamų, tuo metu dabar aiškinama, kad biudžetui tai kainuos milijonus.

A.Jašinskienės teigimu, minimalaus atlygio dydis nekito nuo 2008 metų, o nuo to laiko smarkiai išaugo kainos. Ji priminė, kad apskaičiuota skurdo riba yra 710 litų, o minimalią algą uždirbantis žmogus į rankas gauna 640 litų, tai reiškia, kad jis yra atsidūręs žemiau skurdo ribos.

„Su Vyriausybe ėjome kalbėtis vildamiesi, kad procesas prasidės, tačiau premjeras arogantiškai pareiškė, kad beliko susitarti tik dėl šio mažo Nacionalinio susitarimo skirsnio. Apie ką su jais galima kalbėti, jeigu jie pateikia tokius siūlymus?“ – piktinosi A.Jašinskienė.

A.Kvedaravičius tikino, kad minimalią algą būtina kelti taip, kad žmonės pajaustų, nes per pastaruosius trejus metus dėl infliacijos žmonių pajamos nuvertėjo 20 proc. „Žemiau skurdo ribos gyvena didelis skaičius dirbančių ir nedirbančių žmonių. Europos Sąjungoje pagal pragyvenimo lygį esame treti nuo galo. Skurdo problema yra aktuali ir išsivysčiusiose šalyse“, – pabrėžė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius