Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 19

Prognozuojama, kad lietuviai Lenkijoje prezidento rinkimuose daugiau balsų atiduos B.Komorowskiui

Lenkijos lietuviai sekmadienį vyksiančiuose prezidento rinkimuose tikriausiai labiau palaikys laikinai šalies vadovo pareigas einantį Seimo pirmininką Bronislawą Komorowskį, tačiau nebus aktyvūs per balsavimą.
Lenkijos prezidento pareigas einantis Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis
Lenkijos prezidento pareigas einantis Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip prognozuoja BNS kalbinti Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Irena Gasparavičiūtė ir Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

„Galiu numanyti, už ką lietuviai Punske balsuos. Manau, jie balsuos už B.Komorowskį. (...) Aš manyčiau, kad pas mus pirmoje vietoje gali būti B.Komorowskis. Manau, Jaroslawas Kaczynskis daug balsų iš Lenkijos lietuvių negaus“, – BNS sakė I.Gasparavičiūtė.

Jos teigimu, Lenkijos lietuviai palaiko palankumą tautinėms mažumoms bei liberalesnį mąstymą demonstruojančius politikus.

I.Gasparavičiūtė sakė, kad ši prezidento rinkimų kampanija po lėktuvo katastrofos yra labai trumpa, o sekmadienį besivaržysiantys kandidatai nei Punske, nei Seinuose neapsilankė. Lietuvių bendruomenės vadovė teigė negirdėjusi, kad kuris nors iš kandidatų kampanijos metu būtų kėlęs lietuvių ar kitų tautinių mažumų problemas.

Ji sakė nesitikinti didelio tautiečių aktyvumo balsuojant: „Nemanyčiau, kad bus didelis aktyvumas. Gali būti toks požiūris, kad tai yra toli ir tie dalykai ne nuo mūsų priklauso. Duok Dieve, kad Lenkijos vidurkį Punske pasiektume, bet, manau, ir šito gali nebūti.“

Punsko viršaitis V.Liškauskas kalbėdamas apie lietuvių prioritetus laikėsi panašios nuomonės ir taip pat tvirtino rinkimų kampanijos metu negirdėjęs minint mažumų klausimų. Pasak jo, kalbėdami apie pirmą vizitą į užsienį kandidatai dažniausiai minėjo Briuselį, Berlyną ir Paryžių.

„Neklausinėju, ką lietuvių bendruomenė rinks, bet, kiek jaučiu, balsai yra tarp socialdemokratų ir B.Komorowskio, bet daugiau už B.Komorowskį. Nes norima paremti kandidatą, kuris turi šansą, bet nėra toks aštrus. (...) Aktyvumas (paprastai – BNS) yra silpnokas – apie 30 proc.“, – kalbėjo Punsko viršaitis.Nemanyčiau, kad bus didelis aktyvumas. Gali būti toks požiūris, kad tai yra toli ir tie dalykai ne nuo mūsų priklauso.

Pasak jo, anksčiau ir B.Komorowskis, ir J.Kaczynskis yra lankęsi Punske, todėl lietuvių mažumos padėtį žino. V.Liškausko teigimu, B.Komorowskis netoli Punsko esančioje Krasnopolio savivaldybėje turi vasarnamį.

Skaičiuojama, kad Lenkijoje gyvena apie 20 tūkst. lietuvių.

Lenkijos visuomenės apklausų rezultatai svyruoja, tačiau daugelis rodo, kad B.Komorowskį palaiko apie 40–50 proc., o J.Kaczynskį – 30–38 proc. rinkėjų.

Prezidento rinkimuose dalyvaus keli kiti kandidatai, tačiau jie neturi jokių realių galimybių laimėti.

Jeigu sekmadienį nė vienas kandidatas nesurinks 50 proc. arba daugiau balsų, liepos 4 dieną vyks antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame dalyvaus du daugiausia balsų surinkę kandidatai. Šis scenarijus atrodo labiausiai tikėtinas.

Ar laimėtų B.Komorowskis, ar L.Kaczynskis, Lenkijai tikriausiai vadovaus tradicinį įvaizdį išlaikysiantis prezidentas.

Savo tinklalapyje B.Komorowskis pabrėžia glaudžius ryšius su Lietuva. Savo šeimos aprašyme kandidatas nurodo, kad vienas iš jo protėvių žuvo 1399 metais vykusiame Vorsklos mūšyje, kaudamasis kartu su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu Didžiuoju.

Komorowskių giminė turėjo dvarų Lenkijoje ir Lietuvoje, tačiau B.Komorowskis nurodo, kad jo tiesioginių protėvių kilmės centras nuo 18-ojo amžiaus buvo Kauno apylinkėse. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius