-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 01

Programoje prieš narkomaniją siūlomas registras ir mokytojų švietimas

Naujoje programoje kovoti su narkomanija siūloma steigti narkomanų registrą ir aktyviau šviesti mokytojus, tačiau privalomo moksleivių tikrinimo siūloma neįvesti.
Kanapės
Kanapės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinės narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos programą parengė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sudaryta darbo grupė. Programą rudens sesijoje turėtų tvirtinti Seimas.

Grupės vadovė Vincė Vaidevutė Margevičienė sakė, kad naujoji programa apima visas sritis – „nuo moksleivių iki narkotikus vartojančių kalinių“.

Grupės vadovė Vincė Vaidevutė Margevičienė dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė, kad naujoji programa apima visas sritis – „nuo moksleivių iki narkotikus vartojančių kalinių“.

Kovoti su narkomanija įkalinimo įstaigose turėtų padėti nauji kalėjimai, socialinių darbuotojų pajėgų stiprinimas ir siūlomas Probacijos įstatymas, kuris tam tikrais atvejais numatytų priverstinį gydymą kaip alternatyvą įkalinimui.

Siekiant sumažinti narkotikus vartojančių moksleivių skaičių, nutarta, kad rengiant pedagogus, medikus ir socialinius darbuotojus būtina įvesti papildomų paskaitų kursą apie tai, kaip atskirti narkotikus vartojančus vaikus, teigia „Lietuvos žinis“.

Anot V.V.Margevičienės, privalomo moksleivių testavimo, ar jie nevartoja narkotikų, atsisakyta išanalizavus pasaulinę praktiką.

Anot darbo grupės vadovės, dokumente siūloma anksčiau apskritims priklausiusius keturis priklausomybės ligų centrus perduoti Narkotikų kontrolės departamentui. Be to, tikimasi, kad artimiausiu metu Lietuvoje tokių centrų bus gerokai daugiau.

Naujoje programoje numatyta ir tai, kad pasigydęs priklausomybės ligų centre asmuo būtų nukreiptas į naują įstaigą – psichosocialinės reablitacijos centrą, o iš šio – į darbo mokymo įstaigą.

Svarstoma, kad duomenis siūlomam narkomanų registrui teiktų mokymo įstaigos, policijos pareigūnai, šeimos gydytojai. Informacija apie narkomanus būtų konfidenciali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius