-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 07

Programuotojas Emilis Dambauskas apie elektroninį balsavimą: matau didelę riziką

Seimas trečią kartą ėmėsi elektroninio balsavimo įteisinimo. Ketvirtadienį nedidele balsų persvara Teisingumo ministro Juozo Bernatonio pateiktoms įstatymų pataisoms, įteisinančioms tokį balsavimo rinkimuose būdą buvo pritarta.
Moteris naudojasi kompiuteriu
Moteris naudojasi kompiuteriu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Jonas Udris sutiko, jog visiškai saugios informacinės sistemos nėra, bet ta linkme yra labai daug dirbama. 

„Balsavimo internetu sistema nesusiveda vien tik į programinę įrangą, vieną serverį ir  5 žmones, kurie žino kaip tai veikia. Iš tikrųjų tai yra viena didelė organizacinė sistema, tiek rinkimų organizatorių, tiek informacinių technologijų specialistų, tiek auditorių, tiek stebėtojų“, –  aiškino J.Udris. 

Tikėtis, kad mūsų specialistai, kurie nedalyvauja tame kare, turi geresnius sugebėjimus už kitas valstybes, kur į tai investuojami dideli pinigai... Aš to nesitikiu ir tame matau didelę riziką mums

Tuo pačiu pašnekovas pabrėžė, jog net ir įprastų popierinių balsavimu skaidrumu negalima būti tikriems.

„Net ir "popierinių" rinkimų nėra absoliučiai saugių. Pasaulinė praktika rodo, jog elektroninis balsavimas yra padaromas, įgyvendinamas ir manau, kad Lietuvoje taip pat teisingai viską darant, įvertinant visas rizikas, tikrai galima tai pasiekti“, – teigė J.Udris. 

Tuo metu programuotojas, tinklaraštininkas Emilis Dambauskas siūlė nepamiršti, jog šiuo metu pasaulyje vyksta kibernetinis karas. 

„Jis panašus į Šaltąjį karą, kai valstybės bando išsikasti apkasus priešo teritorijoje. Ir stambiausi žaidėjai yra Jungtinės valstijos, Kinija ir tuo pačiu Rusija. Tikėtis, kad mūsų specialistai, kurie nedalyvauja tame kare, turi geresnius sugebėjimus už kitas valstybes, kur į tai investuojami dideli pinigai... Aš to nesitikiu ir tame matau didelę riziką mums“, – aiškino programuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius