Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 19

Projektai dėl tautinių mažumų ir pavardžių rašymo išbraukti iš Seimo darbotvarkės

Seimas ketvirtadienį nutarė iš darbotvarkės išbraukti Tautinių mažumų bei Vardų ir pavardžių rašymo įstatymų projektus, kurie įteisintų originalią pavardžių rašybą nelietuviškais rašmenimis ir leistų platesnį lenkų kalbos vartojimą viešajame gyvenime.
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose

Tautinių mažumų įstatymo projektas išbrauktas pasiūlius valdančiajai Socialdemokratų frakcijai, projektai dėl originalios pavardžių rašybos dokumentuose – opozicinių konservatorių siūlymu.

Vadantieji anksčiau yra ne kartą žadėję paramą koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos inicijuojamam Tautinių mažumų įstatymo projektui, tačiau jis iki šiol nesvarstytas Seime. Socialdemokratai ketvirtadienį vieningai palaikė siūlymus projektus išbraukti iš darbotvarkės.

„Daugumai susiformavusiai, kairei-dešinei, tikrai nerūpi daugelio Lietuvos piliečių situacija. Tautinių mažumų įstatymo atmetimas, nenoras svarstyti, reiškia, kad nusišalinama nuo problemos sprendimo. Tai, kad jūs neprileidžiat net iki svarstymo, reiškia, kad jūs sau prieštaraujate, ir svarbiausia – jūs apgaudinėjate Lietuvos piliečius“, – į sprendimą iš darbotvarkės išbraukti minimus projektus reagavo LLRA atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Priimti Tautinių mažumų įstatymą, kuris leistų ir dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles tautinių mažumų gyvenamose teritorijose, siekia Lietuvos lenkų rinkimų akcija. LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis tvirtina, jog valdantieji žada paramą minimam projektui ir jis bus priimtas dar šioje pavasario sesijoje.

Tai, kad jūs neprileidžiat net iki svarstymo, reiškia, kad jūs sau prieštaraujate, ir svarbiausia – jūs apgaudinėjate Lietuvos piliečius“, – į sprendimą iš darbotvarkės išbraukti minimus projektus reagavo LLRA atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Tautinių mažumų įstatymo klausimą LLRA per politinės tarybos posėdį anksčiau buvo kėlusi ne kartą, partneriai vis žadėdavo paramą, tačiau projektas vis išbraukiamas iš darbotvarkės.

LLRA atstovo J.Narkevičiaus inicijuotas projektas, kuriam Seime po pateikimo buvo pritarta 2010 metais, siūlo grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją.

Projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Į ketvirtadienio darbotvarkę taip pat buvo įtraukti, tačiau išbraukti, du alternatyvūs projektai dėl vardų ir pavardžių originalios rašybos dokumentuose: valdančiųjų socialdemokratų parengtas projektas originalią pavardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis leistų pagrindiniame paso puslapyje, tuo tarpu grupės Seimo narių inicijuotas projektas siūlo originalią rašybą įteisinti papildomame puslapyje. Pastarojo iniciatoriai tvirtina, kad jų pasiūlymas – kompromisinė išeitis, nes lengviau suderinamas su lietuvių kaip valstybinės kalbos statusu ir iš to kylančiais reikalavimais.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius prieš prasidedant Seimo posėdžiui neatsakė, kurį siūlymą jis palaiko asmeniškai: partijos bendražygių ar opozicinių konservatorių inicijuotą projektą.

„Dėl vardų ir pavardžių rašymo aš tikrai negaliu pasakyti, ar pirmame, ar paskutiniame puslapyje, bet Vardų ir pavardžių įstatymo projektą aš remiu“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienio rytą sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius