-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 04

Projektas „Bylos, pakeitusios Lietuvą“: 25 ryškiausią įtaką valstybei turėjusios KT bylos

Birželio 4 d., pirmadienį, startavo bendras Konstitucinio Teismo (KT) ir naujienų portalo 15min projektas „Bylos, pakeitusios Lietuvą“, skirtas KT 25-mečiui. Iki spalio 25 d. – Konstitucijos dienos – kiekvieną savaitę portale 15min bus pristatoma po vieną ryškiausią įtaką valstybės gyvenimui turėjusią arba didžiausią rezonansą visuomenėje sukėlusią bylą. KT veiklos 25-mečio datai pasirinktas simboliškas skaičius – 25 bylos, arba tiksliau būtų sakyti – 25 temos.
Portalas-bylos
Projektas „Bylos, pakeitusios Lietuvą“.

Pirmąją bylą rasite čia.

1992 m. spalio 25 d. vykusiame referendume priimtoje Konstitucijoje garantuoti jos viršenybę Lietuvos Respublikos teisės sistemoje patikėta Konstituciniam Teismui. 1993 m. pradėjęs veikti KT yra pirma tokio pobūdžio institucija per visą Lietuvos istoriją. Pasak jo pirmininko Dainiaus Žalimo, minint KT įkūrimo 25-metį nuspręsta parodyti, kokia svarbi valstybės – vadinasi, ir kiekvieno iš mūsų – gyvenime yra šio teismo veikla.

„Norime priminti, kad Konstitucinio Teismo baigiamieji aktai svarbūs ne tik teisininkams ar politikams. Jie keičia kiekvieno šalies piliečio gyvenimą, – sako D.Žalimas. – Pateiksiu keletą pavyzdžių: Konstitucinis Teismas nutarimais Lietuvoje panaikino mirties bausmę, išaiškino genocido sampratą, įtvirtino piliečių teisę kelti savo kandidatūrą rinkimuose nebūnant politinės partijos nariais, teisiškai sulygino bažnytinę ir civilinę santuoką, apgynė dirbančių mamų teisę į mokamas atostogas ir maksimalią motinystės pašalpą jų metu bei dirbančių pensininkų teisę į visą senatvės pensiją. Šiandien, kai teisinis reguliavimas jau pakeistas pagal šių nutarimų nuostatas, mes net nepagalvojame, kad galėtų būti kitaip.“

KT pirmininkas D. Žalimas dėkoja naujienų portalui 15min už galimybę pakalbėti su skaitytojais apie KT veiklą.

„Džiaugiamės, kad jo vadovai, žurnalistai, kiti kūrybinės komandos nariai suprato tokios informacijos svarbą ir ėmėsi drauge kurti šį projektą. Tikimės, kad skaitytojams taip pat bus įdomu sužinoti ar prisiminti, kaip per 25-erius metus Konstitucinio Teismo jurisprudencija keitė mūsų valstybės teisinę sistemą ir kaip tie pokyčiai paveikė mūsų gyvenimą“, – sako D.Žalimas.

Naujienų portalo 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius neabejoja, kad skaitytojams bus įdomu ir naudinga sužinoti ar prisiminti tuos mūsų valstybės pokyčius, kuriuos lėmė KT veikla.

„Džiaugiuosi, kad KT žmonės, galvodami apie šį projektą, kreipėsi į 15min kaip į kokybišką žiniasklaidos priemonę. KT 25-metis svarbus įvykis mūsų valstybei. Didžiuojuosi, kad jį įprasminome šiuo projektu – 25-iomis teismo nagrinėtomis svarbiausiomis bylomis, kurios turėjo didelės reikšmės Lietuvos raidai ir demokratijos stiprėjimui“, – sako R.Celencevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius