Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 02

Projektuotojų išmonė Garliavoje: viešas tualetas – po daugiabučio gyventojų langais

Garliavoje pradėti Kaimynystės parko įrengimo darbai džiugina ne visus. Šypsenų nematyti tų garliaviškių veiduose, prie kurių namo sienos numatytas viešas tualetas. „Velniop tą parką, jei po langais mums – „šikinykas“. Net tarp statomų namų turi būti 10 metrų atstumas, o čia: už 7 metrų nuo sienos – tualetas“, – piktinosi 15min skaitytoja Jūratė. Vietos valdžia į skundus sureagavo.
Tualeto statybos Garliavoje
Garliavoje vykdomos viešo tualeto statybos / Skaitytojo nuotr.

Šešiaaukščiame daugiabutyje Garliavos S.Lozoraičio gatvėje gyvenanti moteris stebisi, jog negana to, kad 15 metrų nuo jų namo buvo įrengti nuotekų valymo įrenginiai, iš kurių kartkartėmis pasklinda fekalijų kvapas, tai dar ir tualetą ta proga valdžia nusprendė šalia pastatyti.

Iki šiol pro buto langus matėme pievutę. Nuo šiol žiūrėsime tiesiai į viešąjį tualetą. Bijom smarvės ir musių pernešamų ligų.

„Iki visiškos laimės to ir betrūko. Taip jau tas gyvenimas nemielas. Skundėmės seniūnei, tai ši rėkė, jog nesmirdės, nes apsodins krūmais. Aha. Vėliau ji sakė sustabdysianti projektą. Bet iškart po jos pažado po langais užvirė betonavimo darbai.

Jau ir dabar aišku, kad tas parkas bus girtuoklių susirinkimo vieta. Suoliukus tuoj išlaužys. Bet bala nematė. Tačiau jei tualeto neperkels kitur, visko taip nepaliksim – užkalsim duris. Jis čia tikrai neveiks. Jau renkame parašus. Kokia galva projektuotojas projektavo?“ – retorinį klausimą iškėlė Jūratė.

Pasak jos, tualetas turėtų būti įrengiamas parko pabaigoje, šalia automobilių stovėjimo aikštelės, o ne šalia daugiabučio.

Skaitytojo nuotr./Garliavoje vykdomos statybos
Skaitytojo nuotr./Garliavoje vykdomos statybos

Pasipiktinimus dėl parko tualeto po langais 15min redakcijai reiškė ir Garliavos gyventojas Darius: „Iki šiol pro buto langus matėme pievutę. Nuo šiol žiūrėsime tiesiai į viešąjį tualetą. Bijom smarvės ir musių pernešamų ligų. Negalėsim nei langų vasarą atidaryti, nei skalbinių pasidžiauti. Išsiuntėme paklausimus antisanitarinei tarnybai, statybų inspekcijai, Garliavoje rinktam Seimo nariui, vietos valdžiai. Nesuvokiami tokie sprendimai.“

Pasak jo, įrengiamo parko teritorija – pakankamai didelė, tad rasti kitą vietą tualetui tikrai neturėtų būti sudėtinga. Vyras taip pat patvirtino, jog su seniūnija bendradarbiavimas neužsimezgė ir kad planų keisti nebežadama. Vis dėlto, po 15min kreipimosi, vietos valdžia, rodos, nusprendė stabtelėti.

Ieškos alternatyvų

15min pakalbinta Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė nusistebėjo tuo, kad parko įrengimo projektas buvo išviešintas jau seniai, tačiau nusiskundimų dėl jo kilo tik dabar.

„Maišiaus upelio pakrantės yra nedidelė, tačiau bene vienintelė neurbanizuota teritorija, kurioje buvo galima įrengti parką. Savivaldybės vadovai pasiryžo šią teritoriją išvalyti ir pritaikyti gyventojų laisvalaikiui. Netrukus šalia daugiabučių namų atsiras nauja vieša erdvė su žaidimų aikštelėmis, amfiteatru, scena, pėsčiųjų ir dviračių takais.

Šiuo metu, atsižvelgiant į garliaviškių nuogąstavimus, darbai sustabdyti ir svarstomos tualeto vietos alternatyvos, kurios tenkintų gyventojus.

Tokiose erdvėse būtina įrengti lauko tualetą, tačiau visoje teritorijoje daug apsaugos zonų, kuriose statiniai negalimi. Dar prieš gyventojų skundus buvo svarstoma, kurioje vietoje tualetas trukdytų mažiausiai. Šiuo metu, atsižvelgiant į garliaviškių nuogąstavimus, darbai sustabdyti ir svarstomos tualeto vietos alternatyvos, kurios tenkintų gyventojus“, – tai, kad į skundus bus reaguojama, pažadėjo seniūnė.

Ta proga penktadienį Garliavoje jau buvo suorganizuotas vietos valdžios bei bendruomenės narių susitikimas.

Parko įrengimo projekto vadovas Darius Šlapikas patikino, kad statant tualetą bus išlaikyti visi reikalavimai ir atsižvelgta į gyventojų poreikius. Antivandalinis, nerūdijančio plieno, tamsiai pilkų trinkelių mūro vieno aukšto tualetas, anot jo, bus įrengtas pastato viduje, prijungtas vandentiekis ir kanalizacija. Jis bus nuolat prižiūrimas.

„Pastate suprojektuotos patalpos – moterų, vyrų bei neįgaliųjų prausykloms ir sanitariniams mazgams. Pagalbinės patalpos – valytojai ir valymo priemonėms. Atsižvelgiant į patalpų paskirtį, numatytos nerūdijančio plieno vidaus ir išorės durys, nerūdijančio plieno santechnikos įranga.

Skaitytojo nuotr./Garliavoje vykdomos statybos
Skaitytojo nuotr./Garliavoje vykdomos statybos

Pastatai ir statiniai suprojektuoti laikantis higienos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimų, kad būtų nepažeistos statinyje ar prie jo esančių žmonių higienos sąlygos ir nekiltų grėsmė žmonių sveikatai. Todėl nemalonių kvapų nebus“, – tvirtai rėžė D.Šlapikas.

Apie Garliavos parko projektą

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, Garliavoje gyvena daugiau nei 11 tūkst. žmonių, kurie iki šiol neturėjo erdvės poilsiui ir laisvalaikiui. Todėl nuspręsta, kad tokia vieta Kauno rajono žmonėms yra itin reikalinga.

Vykdant darbus, pirmiausia buvo išvalytas Garliavos II tvenkinys ir Maišiaus upelis. Kovo 15 d. UAB „Verslo bitės“ pradėjo rangos darbus, kuriuos numatyta baigti iki 2019 m. balandžio. Pirmajame etape planuojama įrengti inžinerinius tinklus, viešąjį tualetą, tvorą, automobilių stovėjimo aikštelę, sutvarkyti parko reljefą, o atvirus inžinerinius tinklus aptaisyti ir apželdinti. Parke bus įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, apšvietimas, vaikų žaidimo aikštelės, amfiteatras, scena.

Statybininkai šiuo metu kerta menkaverčius krūmus, atlieka žemės kasimo, infrastruktūros įrengimo darbus. Ateityje parke bus įrengti mažosios architektūros elementai, atsiras šiukšliadėžių, suoliukų.

Parkui prižiūrėti bus sukurtos naujos darbo vietos. Tikimasi, jog sutvarkyta aplinka padės kurti teigiamą Garliavos įvaizdį, pagerės investicinė aplinka.

Garliava patenka į 2016–2020 m. vykdomą ES investicijų programos priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“, kuria iš ES struktūrinių fondų finansuojamas projektas – „Garliavos miesto parko sutvarkymas (įrengimas)“. Garliavos kaimynystės parko įrengimo rangos darbų sutarties vertė – 1 505 067,64 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius