Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 09

Projektus dėl šeimos stabdantys Seimo komitetai nušalinami nuo klausimo

Seimas antradienį pritarė konservatoriaus Rimanto Jono Dagio pateiktam protokoliniam nutarimui, kad klausimus dėl šeimos stabdantys komitetai būtų nušalinti nuo klausimo.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Rimantas Dagys

Seime po pateikimo buvo pritarta projektams, kurie šeimą susietų su santuoka, įrašytų draudimą įsivaikinti homoseksualiems asmenims, tačiau jie negrįžta į plenarinių posėdžių salę svarstymui, nes nėra apsvarstyti papildomų ar pagrindinių komitetų.

R.J.Dagys pasiūlė, kad atitinkamas Konstitucijos, Civilinio kodekso, Vaiko teisių apsaugos pagrindų pataisų projektus turintys apsvarstyti ir iki šiol to atskirais klausimais nepadarę Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei Konstitucijos komisija būtų nušalinti, t. y. atsisakyta jų išvados. Konservatorius argumentavo, kad visi projektai registruoti dar 2013 metais, ir dėl procedūrinių komitetų sprendimų iki šiol neapsvarstyti.

Konstitucijos pataisos projektas numato pagrindinį šalies įstatymą papildyti papildyti nuostatomis, jog „šeima sukuriama sudarius santuoką“ ir „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

Už tokį protokolinį nutarimą balsavo 52 Seimo nariai, prieš buvo 19, susilaikė 11 parlamentarų. Vieninteliai socialdemokratai buvo vieningai prieš komiteto ir komisijos eliminavimą, taip pat dalis „darbiečių“. Visų kitų frakcijų atstovai balsavo už R.J.Dagio pasiūlymą.

Konstitucijos pataisos projektas numato pagrindinį šalies įstatymą papildyti papildyti nuostatomis, jog „šeima sukuriama sudarius santuoką“ ir „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“. Vyriausybė projektui yra pateikusi išvadą, kad siūlomas reguliavimas - diskriminacinis. Nepritarimas grindžiamas ir tuo, kad Konstitucijos pataisa gali prieštarauti Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikai.

Konstitucijos pataisas pateikę Seimo nariai teigia, kad „saugodama šeimą valstybė pirmiausiai turi saugoti prigimtinę šeimos struktūrą“, o ši struktūra „remiasi santuoka ir giminystės arba kraujo ryšiais“.

Taip pat Seimas po pateikimo yra pritaręs Civilinio kodekso ir Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, kad „kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę į tėvą ir motiną, kylančią iš lyčių skirtingumo bei motinystės ir tėvystės tarpusavio papildomumo“.

Taip pat siūloma nustatyti, kad sprendžiant su vaiko įvaikinimu ar globa susijusius klausimus „prioritetas turi būti teikiamas vaiko poreikiui turėti abiejų lyčių tėvus (įtėvius), galinčius šeimoje prisiimti tėvystės ir motinystės pareigas“. Į įstatymą taip pat norima įrašyti, kad „valstybė neturi priimti tokių teisės aktų bei kitiems asmenims suteikti teisių, kurių pasekmėje vaikui būtų atimta galimybė turėti tėvą (įtėvį) ir motiną (įmotę)“.

Konstitucijos pataisos Seime inicijuotos po to, kai Konstitucinis Teismas 2011 metų lapkritį paskelbė, kad „konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto“. Konstitucinis Teismas tuomet išaiškino, kad santuoka paremtas modelis turi išskirtinę reikšmę visuomenės gyvenime, tačiau turi būti „saugomos ir ginamos kitokios nei santuokos pagrindu sudarytos šeimos“, įskaitant santuokos nesudariusių vyro ir moters bendrą gyvenimą, kuris grindžiamas „pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir panašiais ryšiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius