Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 08

Prokuratūra apie CŽV kalėjimo Lietuvoje bylą: JAV atsakė, kad negali pateikti duomenų

Tyrime dėl spėjamo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną gautas atsakymas iš JAV, rašoma pirmadienį Generalinės prokuratūros paviešintame pranešime.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos Respublikos prokuratūra iš Jungtinių Amerikos Valstijų gavo atsakymą į šių metų rugsėjo mėnesį išsiųstą dar vieną tarptautinės teisinės pagalbos prašymą ikiteisminiame tyrime dėl spėjamo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną bei su tuo susijusio pareigūnų piktnaudžiavimo. Jame yra nurodoma, kad JAV neturi galimybės pateikti prašomų duomenų ir atsakymų į Lietuvos prokurorų klausimus.

Ikiteisminis tyrimas, kuris aukštesniųjų Generalinės prokuratūros prokurorų buvo išsamiai patikrintas šių metų birželio mėnesį, vyksta toliau pagal sudarytą tyrimo bei proceso veiksmų planą. Prokurorai pabrėžia, kad nustatyti visas tyrimui reikšmingas aplinkybes ir jas įvertinti vadovaujantis Lietuvoje galiojančiu Baudžiamuoju kodeksu galima tik surinkus visus reikiamus duomenis.

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 292 straipsnio 3 dalį dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir 228 straipsnio 1 dalį dėl piktnaudžiavimo atliekamas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente. Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime niekam nepareikšti.

2015 m. pradžioje ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo atnaujinus ir sujungus jį su 2014 m. vasarį pradėtu tyrimu dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną, tarptautinės teisinės pagalbos prašymai buvo išsiųsti į JAV, Lenkiją, Rumuniją ir kitas valstybes. Iš kai kurių valstybių buvo gauti atsakymai, tačiau jokių reikšmingų tyrimui duomenų iki šiol nėra gauta.

2016 m. vasarą kalbėdamas Europos žmogaus teisių teismo posėdyje Strasbūre generalinis prokuroras Evaldas Pašilis nurodė, kad po cenzūruotos JAV Senato išvadų versijos paskelbimo 2014 m. rudenį Lietuvos prokuratūra kreipėsi į JAV prašydama pateikti papildomos informacijos dėl spėjamo asmenų kalinimo Lietuvoje ar gabenimo per šalį, bet iš JAV Teisingumo departamento buvo gautas atsakymas, kad JAV neturi galimybių gauti prašomos informacijos ir įvykdyti teisinės informacijos prašymus.

Lietuvos Respublikos prokuratūra aktyviai bendradarbiavo su EŽTT nagrinėjant šio asmens ieškinį, teismo prašymu teikė informaciją, susijusią su atliekamu ikiteisminiu tyrimu. Apie Lietuvoje atliekamą ikiteisminį tyrimą Lietuvos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kalbėjo ir į teisėjų klausimus atsakė 2016 m. birželio 28-29 dienomis vykusio EŽTT posėdžio metu.

EŽTT sprendimas palestiniečio Abu Zubaydah byloje prieš Lietuvą dar nėra įsiteisėjęs, nes mūsų šalis yra pateikusi apeliaciją.

Europos žmogaus teisių teismas šių metų gegužės 29 d. paskelbė sprendimą palestiniečio Abu Zubaydah (Abu Zubaida) byloje prieš Lietuvą. Sprendimas dar nėra įsiteisėjęs, nes Lietuva pateikė prašymą perduoti bylą nagrinėti Didžiojoje Kolegijoje.

Kadangi dalis ikiteisminio tyrimo medžiagoje esančios informacijos, įstatymų nustatyta tvarka yra pripažinta valstybės ar tarnybos paslaptimi, detalesnė nei paskelbta informacija apie šio tyrimo eigą, apie išsiųstus teisinės pagalbos prašymus, jų kiekį, gautus atsakymus, kitą gautą informaciją, atliekamus procesinius veiksmus ar šio tyrimo rezultatus neteiktina ir neskelbtina (Baudžiamojo proceso kodekso 177 straipsnis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius