-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Prokuratūra baigė tirti Medininkų žudynių dalyvio K.Michailovo bylą (atnaujinta 12.52 val.)

Generalinė prokuratūra baigė tirti vieno iš įtariamųjų Medininkų žudynių byloje – buvusio TSRS vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininko Konstantino Michailovo (Nikulino) bylą, praneša Lietuvos radijas.
Konstantinas Michailovas - vienintelis suimtasis Medininkų žudynių byloje.
Konstantinas Michailovas – vienintelis suimtasis Medininkų žudynių byloje. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Prokurorų nuomone, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, kurie pagrindžia įtariamojo K.Michailovo kaltę dėl kaltinimo dalyvavus žudynėse.

Kaip žurnalistams pirmadienį sakė GP Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka, įtariamojo kaltę ikiteisminio tyrimo metu patvirtino liudytojų parodymai, specialistų išvados, įvykių vietos apžiūra ir kiti duomenys.

Prokuroras patvirtino, kad apie baigtą bylą Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime laikomam įtariamajam buvo pranešta praėjusį penktadienį. Pagal Lietuvos įstatymus, įtariamasis dabar skaitys ir analizuos bylos medžiagą, o jam baigus susipažinti su byla, ji keliaus į teismą. Kada tai įvyks, kol kas tiksliai nežinoma. Be to, perskaitęs savo bylą, K.Michailovas dar turi teisę prokurorams pateikti prašymus ir pageidavimus.

40-metis Latvijos pilietis K.Michailovas (Nikulinas) kol kas yra vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Joje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai. Vyrui yra pateikti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo – tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo. Už tai Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

Jį 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Pasak prokuroro A.Kliunkos, suėmimo terminas, trukęs 14 mėnesių, baigsis sausio 28 dieną, tad artimiausiu metu ruošiamasi prašyti apygardos teismo pratęsti suėmimą.

Pats įtariamasis K.Michailovas skundžiasi pernelyg ilgai užtrukusiu ikiteisminiu tyrimu – jo skundas trečiadienį bus nagrinėjamas Vilniaus pirmajame apylinkės teisme. K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius pirmadienį negalėjo pasakyti, ko bus siekiama teisme.

„Negalėčiau komentuoti plačiau, nes esu įpareigotas prokuratūros, bet toks skundas yra. (...) Skundas yra paduotas gruodžio 11 dieną ir turėjo būti išnagrinėtas per 5 dienas, ką padarysi, kad jis bus nagrinėjamas praėjus kelis kartus daugiau nei 5 dienoms“, – BNS sakė A.Marcinkevičius.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad tyrimas dėl kitų įtariamųjų – taip pat buvusių omonininkų – būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo ir Aleksandro Ryžovo, kurių Lietuvai neišduoda Rusija, yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

„Yra gauti atsakymai dėl Č.Mlyniko ir A.Laktionovo, juos atsisakyta išduoti, taip pat atsisakyta apklausti įtariamaisiais. Dėl A.Ryžovo du kartus gauti atsakymai, kad tas klausimas svarstomas, tačiau galutinis atsakymas, nepaisant priminimo, nepateiktas“, – teigė A.Kliunka.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, ,„Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Vienas žiauriausių Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų – Medininkų posto darbuotojų nužudymas – Generalinėje prokuratūroje buvo tiriamas beveik 18 metų.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 7 atkurtos nepriklausomos Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnai nužudyti, dar vienas gyvas likęs T.Šernas buvo sunkiai sužalotas dėl tarnybos pareigų vykdymo.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos, kurie liepos 30-ąją lankėsi Vilniaus OMON bazėje. Kita į Vilnių atvykusių Rygos OMON milicininkų grupė tą pačią naktį susprogdino sprogmenis prie buvusios Sovietų sąjungos 42-osios divizijos štabo pastato L.Sapiegos gatvėje.

Tyrimo metu rasta didesnė dalis iš nužudytųjų pagrobtų ginklų.

Nusikaltimo Medininkų pasienio poste tyrimą apsunkina tai, kad įtariamieji ir didelė dalis svarbių liudytojų gyvena Rusijoje.

Manoma, kad Medininkuose septyni pareigūnai nužudyti siekiant sukelti sumaištį neseniai Nepriklausomybę paskelbusios valstybės muitinėje. Tuo metu OMON milicininkai dažnai užpuldinėjo postus ir mušdavo jose dirbusius pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius