Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 17

Prokuratūra: Baltarusijai informacija apie Vilniaus dailės akademijos renginio dalyvius automatiškai nebus pateikta

Baltarusijos teisinės pagalbos prašymas dėl Vilniaus dailės akademijoje (VDA) vykusio renginio gali būti ir nepatenkintas, jei tokią poziciją išreikš kitos Lietuvos institucijos, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.
VDA Dizaino inovacijų centro „Titanikas“ atidarymas
VDA / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dabar yra renkama informacija, teisinė pagalba dar nėra teikiama. Kiekvieną prašymą prokuratūra tikrina, ir jis buvo visiškai standartinis, atitiko visus analogiškų prašymų reikalavimus“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Rūta Dirsienė.

Ji teigė, kad prašymas buvo susijęs su galimu sukčiavimo atveju ir pateiktas praėjusių metų gruodį.

Užklausa buvo pateikta dėl Baltarusijos valstybinio universiteto mados ir fotografijos festivalio konkurso „Mados malūnas“ delegacijos, kuri dalyvavo tarptautiniame jaunimo kūrybos renginyje „Mados malūnas Vilniuje”.

„Ta informacija yra renkama, bet nereiškia, kad ji bus automatiškai atiduodama. Jeigu paaiškėtų iš kitų mūsų institucijų, kad ta informacija nėra teiktina, ji nebus teikiama“, – tvirtino R.Dirsienė.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ penktadienį pranešė, jog Baltarusijos prašymu Lietuvos teisėsauga ėmė domėtis VDA užpernai vykusiais renginiais, kuriuose dalyvavo baltarusių jaunimas. Generalinės prokuratūros pavedimu Kriminalinės policijos biuro pareigūnai VDA rektoriui Audriui Klimui pranešė, kad tiriama baudžiamoji byla.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Emanuelis Zingeris BNS sakė, kad Baltarusijos teisinės pagalbos prašymai po Alesio Beliackio istorijos kelia labai didelių abejonių ir juos reikia kruopščiai patikrinti. Pasak Seimo URK vicepirmininko Justino Karoso, esant sutarčiai dėl teisinės pagalbos kaimynų prašymus reikia svarstyti, tačiau reikia išsiaiškinti, ar byloje nėra politinių motyvų.

Užklausa buvo pateikta dėl Baltarusijos valstybinio universiteto Jaunimo mados centro kasmetinio respublikinio mados ir fotografijos festivalio konkurso „Mados malūnas“ delegacijos, kuri 2010 metų birželio 19–liepos 3 dienomis dalyvavo tarptautiniame jaunimo kūrybos renginyje „Mados malūnas Vilniuje”.

“Kokiam konkrečiam Vilniaus dailės akademijos atstovui, nurodant jo kontaktinius duomenis, buvo pavesta bendrauti su Baltarusijos valstybinio universiteto Jaunimo mados centro atstovu dėl šio centro narių dalyvavimo renginiuose Vilniuje, kitais šių renginių organizavimo klausimais, kada, su kokiu konkrečiu šio centro atstovu Vilniaus dailės akademijos atstovas bendravo kvietimo išsiuntimo į Baltarusiją, vizų ir jų išdavimo sąlygų gavimo renginių dalyviams iš Baltarusijos klausimais„, – rektoriaus raštu užklausė pareigūnai.

Kriminalinės policijos biuro 2-ojo skyriaus viršininko pareigas laikinai einančio Edmundo Maluko pasirašytame rašte taip pat reikalaujama pateikti duomenis, kokie renginiai, dalyvaujant Baltarusijos delegacijai, vyko jaunimo kūrybos festivalyje “Mados malūnas Vilniuje„, koks akademijos atstovas buvo atsakingas už jo organizavimą, kada, kur ir kiek įvyko pasirodymų.

Be to, pareigūnus domina, kas organizavo, užtikrino ir finansavo techninį ir kitą šių pasirodymų aprūpinimą (garsą, apšvietimą, patalpų nuomą ir kt.), kaip pasiskirstė priimančiosios ir atvykusios šalių išlaidos, įskaitant svečių iš Baltarusijos apgyvendinimą, maitinimą, vizų gavimą.

“Lietuvos rytas„ teigia turintis neoficialių žinių, kad padedant lietuviams Baltarusijos teisėsaugininkai greičiausiai renka informaciją apie jų akiratyje atsidūrusį Vilniuje viešėjusios delegacijos vadovą Sašą Varlamovą. Šio baltarusio vadovaujamas Jaunimo mados centras jau 19 metų Minske rengė šiuolaikinės mados, fotografijos ir dizaino festivalius “Mados malūnas”.

Lietuva jau yra patekusi į skandalą dėl teisinio bendradarbiavimo su Baltarusija.

Remdamasis Lietuvos ir Lenkijos suteiktais duomenimis, Baltarusijos teismas dėl pajamų slėpimo puspenktų metų įkalino žinomą žmogaus teisių aktyvistą A.Beliackį įkalino puspenktų metų. Vakarai pasmerkė šį nuosprendį, pavadinę jį politiškai motyvuotu. Lietuva atsiprašė A. Beliackio artimųjų, tačiau apkaltino Minską, kad šis pasinaudojo tarptautine sutartimi neteisėtiems tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius