Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 12

V.Titovui pareikšti įtarimai dėl pasisakymų apie A.Ramanauską-Vanagą

Trečiadienį po apklausos Klaipėdos apygardos prokurorai buvusiam Klaipėdos miesto tarybos nariui Viačeslavui Titovui įteikė pranešimą apie įtarimus dėl pasisakymų apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, taip pat dėl viešojoje erdvėje periodiškai pasirodančių pasisakymų apie Lietuvos partizaninį judėjimą.
Viačeslavas Titovas
Viačeslavas Titovas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prokuratūra ikiteisminį tyrimą pranešė pradėjusi dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, tačiau tyrimo eigoje, nustačius naujas aplinkybes, jį išplėtė – tyrimas pradėtas ir dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę bei viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

„Atliekant ikiteisminį tyrimą yra analizuojama ir vertinama apie 800 gigabaitų skaitmeninės informacijos, tiek paimtos iš įtariamojo kratos metu, tiek surinktos iš viešai prieinamų šaltinių. Vien buvusio Klaipėdos miesto tarybos nario pasisakymų viešojoje erdvėje analizė, kurią atliko prokuroras, sudaro apie 70 lapų.

Dalis tyrimui svarbios informacijos iš V.T. paimtų skaitmeninių laikmenų buvo ištrinta, tačiau ją atkūrė Lietuvos Teismo ekspertizės centro ekspertai“, – rašoma prokuratūros žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viačeslavas Titovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viačeslavas Titovas

Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras Simonas Genys nurodo, kad „ikiteisminis tyrimas tęsiamas, atliekami būtini procesiniai veiksmai, analizuojama jau sukaupta medžiaga“.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl V.Titovo elgesio buvo priimtas liepos 23-iąją – po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija, jog šių metų liepos 18 dieną buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys diskusijoje dėl partizanų vado A.Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo, viešai pareiškė, kad partizanų vado iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. piliečių ir vaikų, o pats A.Ramanauskas-Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.

V.Titovas šią informaciją taip pat publikavo savo socialiniame tinkle.

„Įvertinus tiriamos veikos rezonansinį pobūdį bei siekiant išvengti galimo tyrimo politizavimo bei užtikrinti maksimalų jo objektyvumą bei išsamumą, ikiteisminį tyrimą yra pavesta atlikti ne ikiteisminio tyrimo įstaigai, o prokurorui“, – nurodo Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Antradienį propagandinio Kremliaus kanalo „Rossija 1“ eteryje pasirodęs V.Titovas kritikavo Lietuvos Respublikos Seimo priimtą rezoliuciją, smerkiančią Rusijos agresiją Ukrainoje ir raginančią skirti griežtesnes sankcijas Maskvai.

TAIP PAT SKAITYKITE: V.Titovas Kremliaus propagandos kanale kritikavo Rusijos agresiją smerkiančią rezoliuciją

Papasakojęs apie ikiteisminį tyrimą dėl A.Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimo, V.Titovas tikino esąs nepatogus jo bijančiai „rusofobų valdžiai“.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš kelias savaites paskelbė, kad pasisakydamas apie A.Ramanauską-Vanagą V.Titovas sulaužė priesaiką. Nesulaukęs balsavimo dėl apkaltos jis atsistatydino iš Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos.

V.Titovas teigia, kad pasisakydamas apie A.Ramanauską-Vanagą rėmėsi sovietų teismo sprendimu, tačiau istorikai pabrėžia, kad tai buvo politinė sufabrikuota byla, tiriant partizanų veiklą negalima remtis vien jų budelių – KGB bylomis.

Nepriklausomoje Lietuvoje teismas reabilitavo partizanų vadą, po mirties jam suteikti aukščiausi valstybės apdovanojimai.

Pasak prokuratūros, įvertinus tiriamos veikos rezonansinį pobūdį bei siekiant išvengti galimo tyrimo politizavimo bei užtikrinti maksimalų jo objektyvumą bei išsamumą, ikiteisminį tyrimą yra pavesta atlikti ne ikiteisminio tyrimo įstaigai, o prokurorui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius