2016 08 04 /16:35

Prokuratūra: „Judex“ gaminiuose rasta kenksmingų bakterijų

Ištyrus šaldytų maisto pusfabrikačių, paimtų atlikus kratą Kauno šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“, rasta kenksmingų sveikatai bakterijų, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.
Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose
Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ekspertai, atlikę pirminį tyrimą nustatė, jog dalyje tyrimui paimtų produkcijos pavyzdžių yra sveikatai kenksmingų bakterijų. Apie tyrimo rezultatus šiandien informuota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Į ją kreiptasi pagal kompetenciją, prašant atlikti išsamų nustatytų aplinkybių patikrinimą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai „Judex“ produkciją ištirti paprašė, anot jų, nuo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nepriklausomų ekspertų – Visuomenės sveikatos centrą. Jo specialistams buvo pateikti per liepos 28 dieną atliktą kratą paimti realizuoti paruoštos produkcijos pavyzdžiai.

Įtariama, kad VMVT ir instituto darbuotojai piktnaudžiavo tarnyba ir bendrovei buvo išduoti tikrovės neatitinkantys (suklastoti) minėtos bendrovės produkcijos patikrinimo dokumentai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS ketvirtadienį teigė, kad tarnyba, gavusi teisėsaugos informaciją, pradėjo savą tyrimą dėl „Judex“ produkcijos.

„Pagal gautą informaciją pradėtas aplinkybių tyrimas“, – sakė J.Savickaitė.

Paklausta, ar „Judex“ produkcija gali būti šalinama iš apyvartos, tarnybos atstovė teigė kol kas negalinti į tai atsakyti.

Teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetetingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Praėjusį ketvirtadienį STT pareigūnai lankėsi Maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldaus instituto padalinyje Kaune, BNS yra patvirtinę instituto atstovai.

Įtariama, kad VMVT ir instituto darbuotojai piktnaudžiavo tarnyba ir bendrovei buvo išduoti tikrovės neatitinkantys (suklastoti) minėtos bendrovės produkcijos patikrinimo dokumentai, kuriuos bendrovė panaudojo realizuodama įtarimų sukėlusią produkciją.

VMVT vadovui Jonui Miliui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo. Atliekant tyrimą dėl prekybos poveikio įtarimai pateikti iš viso šešiems asmenims. Teisėsauga atliko kratas J.Miliaus, Seimo nario Petro Gražulio, bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose, gamybos patalpose. P.Gražulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pareigūnai taip pat tiria duomenis, kad bendrovės vadovai įvairiomis formomis galėjo perduoti turtinę naudą P.Gražuliui už pastarojo poveikį, pasinaudojant visuomenine padėtimi bei pažintimis, VMVT vadovui J.Miliui, o per jį ir kitiems jam pavaldiems darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius