-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 29

Prokuratūra patikino: ikiteisminis tyrimas dėl A.Paleckio asociacijos galimo padėjimo veikti prieš Lietuvą tebevyksta

Reaguojant į viešai skelbiamus vertinamojo pobūdžio teiginius apie šiuo metu Lietuvos teisėsaugos bei už valstybės saugumą atsakingų institucijų atliekamą ikiteisminį tyrimą, pradėtą šių metų rugpjūčio pradžioje dėl asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ ir su juo susijusių asmenų galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą, ir tokiais teiginiais kuriamą nepagrįstą bei visuomenę klaidinančią nuomonę apie valstybės institucijų veiklą, Generalinė prokuratūra dar kartą informuoja ir pabrėžia, kad šis ikiteisminis tyrimas tebevyksta, tyrimo veiksmai atliekami intensyviai.
Algirdas paleckis
Algirdas paleckis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aktuali informacija, pasak prokuratūros, apie tyrimo eigą yra teikiama tik tiems tyrime bendradarbiaujančių institucijų pareigūnams ir kitiems asmenims, kuriems tokia informacija žinotina dėl jų einamų pareigų ir atliekamų funkcijų.

Viešai jokia detalesnė informacija, nei yra pateikta iki dabar, apie jokius tyrimo veiksmus ar priimtus sprendimus šiuo metu negali būti teikiama siekiant užtikrinti šio ikiteisminio tyrimo sėkmę.

Pažymėtina, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, jog išankstiniai vieši pareigūnų, politikų bei kitų viešų asmenų vertinimai ar komentarai apie galimai padarytas nusikalstamas veikas ir su jomis siejamus asmenis gali pažeisti nekaltumo prezumpcijos principus šių asmenų atžvilgiu ir todėl neturėtų būti teikiami.

Taip pat primename, kad tyrimą dėl minėtos asociacijos įsteigimo aplinkybių ir galimo viešojo intereso pažeidimo š. m. liepos 15 d. savo iniciatyva pradėjo Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai.

Griežto konfidencialumo būtinybė atliekant tokio pobūdžio ikiteisminius tyrimus yra natūrali, pagrįsta ir nuolat taikoma.

Vienas iš pavyzdžių, kuomet ikiteisminio tyrimo eigoje tam tikri asmenys taip pat siekė nepagrįstai diskredituoti prokurorų bei tyrėjų darbą, yra rezonansinis ikiteisminis tyrimas dėl Algirdo Paleckio vykdyto šnipinėjimo.

Priminsime, kad šių metų gegužę Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Šiaulių apygardos teismo 2021 m. liepos 27 d. nuosprendį, kuriuo A.Paleckis buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, kurią jis šiuo metu atlieka.

Suprasdama visuomenės susirūpinimą dėl šiuo metu atliekamo ikiteisminio tyrimo, prokuratūra užtikrina, kad visuomenei informacija apie esminius šio tyrimo sprendimus ir rezultatus bus pateikta nedelsiant, kai tai nebegalės pakenkti tyrimo sėkmei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius