-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 02

Prokurorai gavo darbo dėl R.Šimašiaus sprendimo nuimti lentą Generolui Vėtrai

Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai skirta atminimo lenta nuo ankstyvo šeštadienio ryto guli Vilniaus savivaldybės bendrovės „Grinda“ teritorijoje, tačiau aistros dėl jos nerimsta. Darbo turi ir prokurorai, priversti nagrinėti net keturis skundus dėl sostinės mero Remigijaus Šimašiaus sprendimo ją nukabinti nuo Vrublevskių bibliotekos sienos. Kol kas prokuratūra dar nenusprendė, ar imsis šito tyrimo.
Remigijus Šimašius, Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta
Remigijus Šimašius, Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta / 15min nuotr.

Palikti nematė galimybių

Ankstyvą šeštadienio rytą prie Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atvykę „Grindos“ darbuotojai atminimo lentą J.Noreikai nukėlė ir išvežė ją į savo bendrovės teritoriją saugoti. Jiems teko aiškintis su policijos pareigūnais, kuriuos iškvietė bibliotekos sargas, tačiau tai proceso nesustabdė – darbininkai turėjo dokumentus. Tad balandį Stanislovo Tomo sudaužyta ir vėliau suklijuota lenta dabar guli „Grindos“ teritorijoje – šįkart ji nei sudužo, nei buvo išardyta gabalais.

Sprendimą nuimti lentą priėmė Vilniaus meras R.Šimašius, kuris įsitikinęs, kad išskirtinės pagarbos nenusipelnė žmonės, kurie su nacių ar sovietų režimais vienaip ar kitaip flirtavo ar savo veiksmais prisidėjo, kad įvyktų žmogiškos nelaimės – „ar davė įsakymus, ar įdavė ką nors slaptosioms tarnyboms, ar šiuo atveju, kaip Jonas Noreika, prisiėmė jam priskirtą atsakomybę uždaryti Šiaulių regiono žydus į getą ir konfiskuoti jų turtą“, o tai baigėsi žydų žudynėmis.

VIDEO: R.Šimašius apie nuimtą J.Noreikos lentą: tą reikėjo padaryti, gal tik ne 5 val. ryte

Tačiau mero nuomonė ir sprendimas patiko toli gražu ne visiems. Socialiniuose tinkluose pasipylė pasipiktinimas, o R.Šimašius sulaukė tikrai ne pačių maloniausių epitetų.

Keturi skundai

Darbo gavo ir prokurorai. Juos pasiekė net keturi skundai dėl Vilniaus miesto meto Remigijaus Šimašiaus sprendimo nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato sienos nuimti karininko Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentą.

Į generalinę prokuratūrą dar šeštadienį kreipėsi buvęs Seimo narys ir Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius. Prokurorų įsikišimo paprašė ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis, kurie kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ant Vrublevskių bibliotekos sienos nebėra J.Noreikos atminimo lentos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ant Vrublevskių bibliotekos sienos nebėra J.Noreikos atminimo lentos

Savo kreipimesi parlamentarai priminė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas kovo 27 d. atmetė JAV gyvenančio Lietuvos piliečio Granto A.Gochino skundą prieš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC). Šioje byloje G.A.Gochinas prašė teismo įpareigoti LGGRTC pakeisti savo 2018 m. liepos 18 d. istorinę išvadą dėl J.Noreikos veiklos Antrojo pasaulinio karo metais, teigdamas neva J.Noreika kolaboravo su naciais ir dalyvavo Holokauste.

Į prokurorus taip pat kreipėsi Lietuvos sąjūdžio Vilniaus skyrius bei asociacija „Kauno forumas“. Pastaroji pareiškimą „dėl neteisėtų Vilniaus mero veiksmų“ adresavo ir prezidentui Gitanui Nausėdai, ir generaliniam prokurorui, ir Vyriausybės atstovui Vilniaus apskrityje bei Vilniaus miesto tarybai. Prokurorų prašoma „atlikti tyrimą ir nustatyti, ar Vilniaus miesto mero veiksmuose nėra nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių ir esant būtinybei imtis teisinių veiksmų kaltų asmenų atžvilgiu“.

Kaip 15min informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyrius, šiuo metu skundai nagrinėjami, bet sprendimai dėl jų kol kas nepriimti.

Bus mitingas

Kitą savaitę, trečiadienį, organizuojamas ir mitingas „Apginkime Lietuvos Didvyrius!“ šalia Karaliaus Mindaugo paminklo. „Kas kitas? Vincas Kudirka? Jonas Basanavičius? Karalius Mindaugas? Neliečiamos Vilniuje tik NKVD ir KGB žudikų „atminimo“ lentos. Grįžta gūdūs sovietų laikai, todėl pasipriešinkime, ginkime Lietuvos Laisvės kovų Didvyrių šventą atminimą!

Neleiskime klastoti, perrašyti savo Tėvynės istorijos! Ginkime savo laisvę ir teisę patiems nuspręsti, kas nusipelnė Tautos pagarbos! Kviečiame Lietuvos žmones rinktis su gedulo žvakelėmis, gėlėmis Didvyriams, protesto plakatais, vėliavomis, Didvyrių nuotraukomis ir dainomis Lietuvai, jos gynėjams rugpjūčio 7 d., trečiadienį, 18 val. į protesto mitingą! Parodykime, kad mes esame Lietuvos šeimininkai!“ – kvietime į mitingą feisbuke rašo jo organizatoriai.

Kaip BNS informavo Vilniaus savivaldybė, organizatoriai apie renginį informavo penktadienį. Jie tikisi sulaukti apie 200 dalyvių.

„Grinda“ nuotr./Lenta J.Noreikai bendrovės „Grinda“ teritorijoje
„Grinda“ nuotr./Lenta J.Noreikai bendrovės „Grinda“ teritorijoje

Tiek jie šiame kvietime teigia, tiek ir Vrublevskių bibliotekos direktorius Sigitas Narbutas dar šeštadienio rytą sakė, kad J.Noreikos atminimo lenta išvežta buvo gabalais. Tačiau Vilniaus savivaldybė ir „Grinda“ tai neigia – jų atsiųsta nuotrauka liudija, kad lenta sveika ir saugoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius