Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

2013 12 04

Prokurorai negali naudoti per kratas pas BNS žurnalistę surinktų faktų. Ar paaiškės, kas nutekino VSD pažymą?

Vilniaus apygardos teismo sprendimas, kad pareigūnai BNS žurnalistę krėtė neteisėtai, nereiškia, jog ikiteisminis tyrimas dėl slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos nutekinimo bus nutrauktas, nes neliko įrodymų. Bent jau taip leidžia suprasti Generalinės prokuratūros atstovai.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Antradienį paskelbta, kad leisdamas atlikti kratas Jūratės Damulytės namuose ir nurodydamas šiai BNS žurnalistei atskleisti pareigūnams savo informacijos šaltinį, Vilniaus miesto apylinkės teismas pažeidė įstatymus.

„Tyrimas vyko nežinant, kas yra tose laikmenose“

E.Martinonienė pabrėžė, kad po to prokurorai esą su šia informacija nesusipažino – pasidėjo ir laukė galutinio teismo sprendimo.

Tai reiškia, kad visa per kratą surinkta medžiaga, taip pat paimtuose kompiuteriuose saugoma informacija, negali būti laikoma įrodymais.

15min.lt paklausta, ar po viso to Generalinės prokuratūros atliekamas ikiteisminis tyrimas turi perspektyvų, institucijos atstovė spaudai Elena Martinonienė aiškino, kad tyrimui vadovaujantis prokuroras Gintas Ivanauskas neatsisako nė vieno anksčiau pasakyto savo žodžio.

Anot jos, po to, kai Vilniaus miesto apylinkės teismas sankcionavo kratas ir prie asmenų, kurių namuose ir biuruose buvo atliekamos kratos, akių buvo padarytos informacijos kopijos.

E.Martinonienė pabrėžė, kad po to prokurorai esą su šia informacija nesusipažino – pasidėjo ir laukė galutinio teismo sprendimo.

„Jeigu teismas būtų nusprendęs, kad viskas vyko teisėtai, prokuroras duomenis būtų pridėjęs prie bylos. Priešingu atveju – kaip ir įvyko, jis kopijas turės sunaikinti prie informacijos savininko akių ir turinys liks nežinomas niekam“, – sakė ji.

„Nedrįsčiau tvirtinti, ar taip, ar ne (tyrimas turi perspektyvą – aut.), tiesiog atkreipiu jūsų dėmesį, kad iki šiol tyrimas vyko nežinant, kas yra tose laikmenose“, – sakė E.Martinonienė.

Žino, kas nutekino, bet niekam nesako

Generalinė prokuratūra dar lapkričio pabaigoje paskelbė, kad nustatė, kas žurnalistams galėjo nutekinti slaptą VSD pažymą. Pranešime buvo rašoma, kad tai galėjo padaryti valstybės tarnautojas.

Tačiau kas tas žmogus ir ar jam pareikšti įtarimai, prokuratūra iki šiol neatskleidžia.

Jei nustatydama asmenį, kuris galėjo nutekinti informaciją, Generalinė prokuratūra nesirėmė per kratas BNS žurnalistės Jūratės Damulytės namuose surinkta medžiaga, nutraukti ikiteisminio tyrimo prokuratūra neturi pagrindo.

Trečiadienį generalinis prokuroras Darius Valys paskelbė, kad aukštesniajam prokurorui duotas nurodymas įvertinti G.Ivanausko darbą, aiškinantis, ar prieš žurnalistus panaudoti adekvatūs veiksmai.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, jis vyksta intensyviai, ikiteisminį turimą organizuojantis prokuroras šiandien jo plačiau nekomentuoja“, – BNS perdavė D.Valio žodžius.

Trečiadienį pranešta, kad žurnalistų gauta informacija – nebe valstybės paslaptis.

Krėtė ir D.Ulbinaitę

Ikiteisminį tyrimą atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba krėtė ne tik J.Damulytę. Apie namuose ir darbe atliktas kratas žiniasklaidai pati papasakojo prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą, taip ir darau niekieno neraginama, man tikrai užteks ir stiprybės, ir kantrybės“, – šis prezidentės patarėjos pareiškimas daugelio buvo suprastas kaip prisipažinimas.

Nuo pirmos ikiteisminio tyrimo dienos bendradarbiauju su pareigūnais, mano darbo vietoje ir namuose buvo atlikti tie patys procesiniai veiksmai, kaip ir žurnalistų. Aš neturiu jokių pretenzijų tyrimą vykdantiems pareigūnams, kiekvienas dirbame savo darbą“, – aiškino ji.

Skandalą dėl STT veiksmų ir spėliones žiniasklaidoje, kad pažymą galėjo nutekinti ji, D.Ulbinaitė pavadino gerai organizuota provokacija bei šmeižto ir melo kampanija, kuri skirta kompromituoti D.Grybauskaitę ir priversti ją nesiekti antros kadencijos.

„Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą, taip ir darau niekieno neraginama, man tikrai užteks ir stiprybės, ir kantrybės“, – šis prezidentės patarėjos pareiškimas daugelio buvo suprastas kaip prisipažinimas.

Politikai žada paskubinti prokurorus

Akivaizdus prezidentūros diktavimas tyrimui, – sakė A.Paulauskas.

Generalinės prokuratūros apsukos tiriant informacijos nutekinimą stebina ir politikus.

Jei matysime, kad šią savaitę nebus žingsnių, reaguosime politiškai – paraginsime greičiau baigti tyrimą“, – 15min.lt pirmadienį sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Darbo partijos atstovas Artūras Paulauskas.

Jis priminė, kad D.Ulbinaitė prisipažino veikusi valstybės vadovės saugumo labui. „Akivaizdu, kad prokuratūra nesiryžta teikti įtarimų, įvardyti įtariamųjų, – kalbėjo A.Paulauskas. – Akivaizdus prezidentūros diktavimas tyrimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius