Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 04

Prokurorai nerado duomenų, kad Lietuvoje būtų įrengti slapti CŽV sulaikymo punktai (papildyta 11.59 val.)

Per ikiteisminį tyrimą prokurorai negavo duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kaliniams laikyti.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Tai rašoma sausio 14 dienos Generalinės prokuratūros prokuroro Mindaugo Dūdos nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą, kurio kopiją penktadienį gavo BNS. Ši informacija nebuvo pateikta oficialiame Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

„(...) ikiteisminio tyrimo metu vienareikšmiškai vertinamų duomenų apie tai, kad Projekto Nr. 1 vykdymo metu patalpos buvo įrengiamos būtent sulaikytam asmeniui laikyti, negauta“, – rašoma nutarime.

Projektu Nr. 1, anot žiniasklaidos pranešimų, buvo vadinamos patalpos Vilniaus centre.

Parlamentinio tyrimo išvadose, patvirtintose prieš metus, buvo rašoma, kad „vykdant projektą Nr. 1, Lietuvoje buvo sudarytos sąlygos laikyti sulaikytąjį asmenį, tačiau (Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos) komiteto turimais duomenimis, patalpos nebuvo tam panaudotos“.

Dar daugiau klausimų kilo dėl pastato Antaviliuose, 20 kilometrų nuo Vilniaus, kuris įvardijamas kaip projektas Nr. 2. Anot prokuroro, šio objekto taip pat nėra pagrindo sieti su įtariamųjų laikymu, o tikroji patalpų paskirtis negali būti atskleista dėl valstybės paslapties.

„Dalyje dėl Projekto Nr. 2 ikiteisminio tyrimo metu negauta jokių duomenų apie tai, kad jis būtų susijęs su sulaikytų asmenų laikymu. Priešingai, ikiteisminio tyrimo metu gauti faktiniai duomenys ir visi su tuo susiję apklausti liudytojai pagrindžia kitą pastato paskirtį ir panaudojimą“, – rašoma prokuroro nutarime.

„Tikroji patalpų paskirtis negali būti atskleista, nes sudaro valstybės paslaptį“, – teigia prokuroras M.Dūda.

Generalinės prokuratūros nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą sakoma, kad Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) ir JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV), vykdydami vadinamuosius projektus Nr.1 ir Nr.2, nusikalstamos veikos nepadarė.

JAV žiniasklaidoje 2009 metais pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.

Tyrimą atlikęs prokuroras taip pat konstatavo, kad nėra duomenų, jog orlaiviais į Lietuvą būtų neteisėtai gabenami asmenys.

„Ikiteisminio tyrimo metu negauta jokių duomenų apie tai, kad minėtais orlaiviais būtų neteisėtai atgabenti ar išgabenti kokie nors asmenys“, – rašoma prokuroro nutarime.

Anot jo, dėl specialaus lėktuvų sutikimo, kai nebuvo patikrinimų, tokia „išimtinai teorinė galimybė išlieka“, tačiau konstatuoti neteisėtą asmenų gabenimo nėra jokio pagrindo.

Vertindamas buvusių VSD vadovų veiksmus, M.Dūda teigia, kad „teisės aktai tiesiogiai nereikalauja VSD tarptautinio bendradarbiavimo kryptis (užduotis) “pasitvirtinti„ kokiu nors politiniu lygmeniu“, todėl piktnaudžiavimo požymių neįžvelgta.

Kai kurios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos Lietuvos prokurorų atliktą ikiteisminį tyrimą pavadino paviršutinišku ir paragino jį atnaujinti.

Kitą savaitę Lietuvos situacija, tiriant jos dalyvavimo CŽV Ypatingų sulaikymų ir pervežimų programoje laipsnį, bus aptariama tarptautiniame renginyje Londone.

JAV televizija „ABC News“ 2009–aisiais paskelbė, kad slaptas kalėjimas Antaviliuose pradėjo veikti 2004 metų rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 metų lapkričio. Jame, anot televizijos, buvo kalinami ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys. Šių pranešimų niekas nepatvirtino. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius