-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14

Prokurorai nežino, kiek dar kapstys iki dramblio išsipūtusią „Tvarkos ir teisingumo“ bylą

Nuo labdaros renginio „Pirk dramblį“ pradėję domėtis valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ finansais prokurorai 2014 m. pabaigoje atliko kratas partijos būstinėse ir pradėjo didžiulę prekybos poveikiu ir pinigų plovimo bylą. Prabėgus pusantrų metų nuo tyrimo pradžios galo dar nematyti. Prokurorai neprognozuoja, kada byla galėtų pasiekti teismą.
Antanas Ručys ir Aušra Ručienė
Antanas Ručys ir Aušra Ručienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Šiuo metu tyrimas tebevyksta. Atliekama daug įvairių proceso veiksmų, kurių detalizuoti šiuo metu nėra galimybės, kaip ir nurodyti, kada šis tyrimas bus baigtas. Iki šios dienos įtarimai pareikšti 11 fizinių asmenų ir vienam juridiniam asmeniui“, – 15min informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Suprasti akimirksniu

  • Byla pradėta 2014 m. aiškinantis renginio „Pirk dramblį“ organizavimą
  • Iš pradžių sulaikyti 3 asmenys, 5 pareikšti įtarimai
  • Pagrindinis vaidmuo byloje tenka Seimo nariui R.A.Ručiui
  • 2015 m. įtarimai pareiškiami dar 5 asmenims
  • 2015 m. pabaigoje įtarimų prekyba poveikiu ir pinigų plovimu sulaukė partija „Tvarka ir teisingumas“

Kas konkrečiai yra šie įtariamieji, dėl nekaltumo prezumpcijos prokuratūra negali įvardinti.

Vienas susirgo, kitas mirė

Tačiau jau anksčiau buvo skelbta, kad 7 iš jų yra valstybės tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys.

Tarp įtariamųjų buvo Seimo narys Rimas Antanas Ručys, tačiau šiuo metu jam grąžintas specialiojo liudytojo statusas, nes Konstitucinis Teismas išaiškino, jog parlamentas negalėjo panaikinti teisinės „tvarkiečio“ neliečiamybės jam nedalyvaujant.

2015 m. pavasarį Seimui svarstant neliečiamybės atėmimo klausimą, sušlubavo R.A.Ručio sveikata. Tuomet jam atlikta operacija. Parlamentaras sveikatos sutrikimus siejo su jam prokurorų metamais kaltinimais.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis dar nėra apsisprendęs, ar prašys Seimo teisinę R.A.Ručio neliečiamybę naikinti pakartotinai. Pats R.A.Ručys reikalauja visus kaltinimus jam panaikinti ir abejoja, ar Seimui neteisėtai atėmus neliečiamybę pareigūnų įrodymai yra surinkti teisėtai.

Tyrėjai mano, kad R.A.Ručys galėjo vaidinti esminį vaidmenį „Pirk dramblį“ byloje, mat, įtariama, jog būtent jis darė spaudimą tuo metu „tvarkiečio“ Dailio Alfonso Barakausko vadovaujamos Vidaus reikalų ministerijos tarnautojams, kad ministerijos konkursus laimėtų ne bet kas.

Be to, atsakingojo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sekretoriaus pareigas ėjusį ir partijos finansais besirūpinusį R.A.Ručį teisėsauga įtarė apgaulingu buhalterijos tvarkymu.

Dar vienas įtariamasis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos byloje, buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius pernai sausį mirė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Juocevicius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Juocevicius

Šios bylos įtariamasis buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas, buvęs minsiterijos Turto valdymo ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Ervinas Raistenskis šiuo metu valstybės tarnyboje nebedirba. Oficialiai skelbiami duomenys rodo, kad jis vadovauja įmonei „Polimaster Instruments“.

Įtariamuoju „tvarkiečių“ byloje yra tapęs ir prodiuseris Rolandas Skaisgirys bei keli jo įmonių darbuotojai.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Rolandas Skaisgirys

Bylą pradėjo trankiai

Jau pusantrų metų trunkančią bylą 2014 m. spalį pareigūnai pradėjo labai trankiai. Vienu metu jie su kratos orderiais pasibeldė į „Tvarkos ir teisingumo“ partijos Vilniaus skyriaus ir pagrindinės būstinės duris bei iškrėtė keletą gyvenamų ir darbo patalpų.

Tą pačią dieną A.Juocevičius, E.Raistenskis ir R.Skaisgirys buvo sulaikyti ir naktį praleido areštinėje. Kiti du sulaikytieji – įmonės „Pradas media“ direktorius Justinas Garliauskas ir bendrovės „NT Service“ vadovas Peisachas Kačerginskis po apklausų paleisti namo.

Kratų ir sulaikymų dieną prokurorai šykščiai prasitarė, kad byla susijusi su Vidaus reikalų ministerijos viešaisiais pirkimais ir prekyba poveikiu stambiu mastu, tačiau į detales nesileido.

Tik kitą dieną paaiškėjo, kad specialiojo liudytojo statusu apklaustas ir Seimo narys R.A.Ručys bei, kad būtent jis laikomas svarbiausiu bylos žaidėju.

Tuometis vidaus reikalų ministas D.A.Barakauskas apklaustas tik specialiojo liudytojo statusu.

Paaiškėjo, kiek kainavo dramblys

Tačiau bylos detalės į viešumą pradėjo lįsti tik tuomet, kai prokurorai dėl R.A.Ručio neliečiamybės panaikinimo nutarė kreiptis į Seimą.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 377 tūkst. eurų kyšių suma.

Tuomet paaiškėjo, jog Generalinė prokuratūra įtaria, kad tuometis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius, dabartinis Seimo narys R.A.Ručys 2013 m. veikdamas grupėje su E.Raistenskiu, A.Juocevičiumi ir prodiuseriu R.Skaisgiriu sukūrė korupcinę schemą, kaip per renginį „Pirk dramblį“ išreklamuoti partiją „Tvarka ir teisingumas“ ir jos pirmininką Rolandą Paksą, o už reklamą atsilyginti per Vidaus reikalų ministerijos organizuojamus viešuosius pirkimus.

R.Skaisgirys susitarė su R.A.Ručiu, kad jo proteguojamoms įmonėms laimėjus konkursus, dalis iš užsakymų gauto pelno – ne mažiau nei 100 tūkst. litų – bus skirta akcijai „Pirk dramblį“ surengti.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rolandas ir Laima Paksai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rolandas ir Laima Paksai

„Pirk dramblį“ renginys įvyko 2013 m. rudenį.

Nepaisant daryto poveikio Vidaus reikalų ministerijos tarnautojams ir net ministrui A.D.Barakauskui, R.Skaisgirio atstovaujamos įmonės nė vieno žadėto Vidaus reikalų ministerijos konkurso nelaimėjo.

Tada R.A.Ručys su bendrininkais sukūrė apgaulingą schemą, kaip su R.Skaisgiriu atsiskaitys per įmonę „NT Service“, kuri pernai laimėjo ne vieną Vidaus reikalų ministerijos konkursą, ir kurios vadovas Peisachas Kačerginskis buvo artimas R.A.Ručio šeimos draugas.

„NT Service“ į R.Skaisgirio įmonės „Pradas R“ sąskaitą per kelis kartus pervedė 142 tūkst. litų, kaip išankstinį apmokėjimą už reklamą, nors jokių paslaugų „Pradas R“ Kaune įsikūrusiai įmonei „NT Service“ nesuteikė.

Įtariamųjų daugėjo

2015 m. pradžioje STT tyrimą išplėtė ir įvykdė pakartotines kratas „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje, Vidaus reikalų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose, įmonėse. Išvis krėsta 40 buveinių. Po kratų įtarimai tyrime pareikšti dar penkiems asmenims – Vidaus reikalų ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų valdininkams ir verslininkams.

Byloje buvo apklaustas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas.

Netrukus R.A.Ručiui pateikiami įtarimai ne tik dėl prekybos poveikiu, bet ir dėl apgaulingos buhalterijos vedimo.

Įtariamoji – partija

Beveik pusmetį apie „Tvarkos ir teisingumo“ bylą tvyrojo tyla. Paaiškėjo, kad tai tebuvo ramybė prieš audrą.

Pernai gruodžio pabaigoje STT pareiškė įtarimus prekyba poveikiu ir pinigų plovimu visai „Tvarkos ir teisingumo“ partijai, kaip juridiniam asmeniui.

„Atliekant tyrimą surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo vykdomos siekiant neteisėtos naudos partijai“, – tuomet pranešė STT.

Pareigūnų teigimu, nors tyrimas buvo pradėtas tik dėl „Pirk dramblį“ ir Vidaus reikalų ministerijos, pradėjus šių nusikalstamų veikų tyrimą, buvo surinkta duomenų ir apie kitas galimai padarytas sunkesnes ir didesnio masto nusikalstamas veikas: susitarimą ir galimai neteisėtą įtaką Vidaus reikalų ministerijai 2013–2014 m. organizuojant daugiau kaip 27 mln. litų (daugiau nei 7,8 mln. eurų) vertės viešojo pirkimo konkursą, 9 mln. litų (daugiau kaip 2,6 mln. eurų) vertės viešuosius pirkimus valstybinėje įstaigoje „Regitra“ ir pirkimą Aplinkos ministerijoje. Atliekant tyrimą patikrintos ir įtarimų sukėlusios valstybės įmonės „Infostruktūra“ organizuotų ir vykdytų viešųjų pirkimų aplinkybės.

„Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 377 tūkst. eurų kyšių suma“, – skelbė teisėsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius