-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 30

Prokurorai sprendimo dėl Valdo Adamkaus knygos nepriima, nes negauna atsakymo iš VSD

Prokurorai negali priimti sprendimo, ar turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus knygoje galimai atskleistos valstybės paslapties, nes savo vertinimo kol kas nepateikė Valstybės saugumo departamentas (VSD), rašo „Vilniaus diena“.
Valdo Adamkaus knyga
Valdo Adamkaus knyga / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

„Sprendimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo nepriimtas, nes Generalinė prokuratūra kol kas nėra gavusi VSD išvados dėl prezidento V.Adamkaus knygoje galbūt atskleistos valstybės paslapties. Tikimasi ją gauti per protingą terminą, kai tik VSD baigs savo vertinimą“, – teigiama dienraščio gautame atsakyme iš Generalinės prokuratūros.

Prokurorai saugumiečių pateikti savo išvadas paprašė beveik prieš mėnesį.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas paaiškino, kad prokurorai paprašė įvertinti visą gana storos knygos turinį, o ne vieną arba kelias frazes iš jos, todėl tyrimas, jo teigimu, kiek užtrunka.

V.Adamkus knygoje „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ rašė, jog eidamas prezidento pareigas buvo informuotas, kad „Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Artūras Šumskas, remdamasis diplomatinį imunitetą garantuojančia Vienos konvencija, atsisakė sankcionuoti diplomatine tarnyba prisidengusių užsienio agentų sekimą – neleido klausytis jų pokalbių“.

Anot knygos, V.Adamkaus patarėjai tokią Vienos konvencijos interpretaciją laikė klaidinga.

„Diplomatinis imunitetas nereiškia, kad juo prisidengę užsienio agentai gali laisvai užsiimti šnipinėjimu. O vakar baigėsi leidimas klausytis įtariamų Baltarusijos agentų pokalbių. Pagal Vilniaus apygardos teismo logiką, nuo šiol jie gali šnipinėti net nestebimi ir nevaržomi“, – rašė V.Adamkus.

„Pasikviečiau Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių ir Vilniaus apygardos teismo pirmininką Artūrą Šumską. Pastarojo paprašiau paaiškinti sprendimo nesankcionuoti klausymosi motyvus. Tiesiai pasakiau, kad tai kelia grėsmę Lietuvos valstybei. Po pusvalandžio aiškinimosi išgirdau, kad teismas leis klausytis šnipų pokalbių“, – nurodoma knygoje.

Susitikimas, anot knygos, įvyko 2005 metų balandžio 7 dieną.

A.Šumskas Vilniaus apygardos teismui vadovauja iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius