Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 27

Prokurorai tikisi kompensacijų mechanizmo per pusmetį

Prokurorų profsąjunga tikisi, kad valdžia per pusmetį sukurs sumažintų atlyginimų kompensavimo mechanizmą. Tokią poziciją Prokurorų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Julius Rėksnys išsakė po to, kai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad aukštesnių prokurorų algos per krizę buvo apkarpytos per smarkiai.
Julius Rėksnys
Julius Rėksnys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pirmiausia turėtų būti numatytas mechanizmas – tikimės, kad per pusę metų bent jau tai bus numatyta. Viskas priklauso nuo valstybės finansinių galimybių. Bent jau bus pasakyta, kad mes jums išmokėsime per penkis metus ar per dešimt metų, ar prie atlyginimo, ar vienu kartu, ar dalimis“, – BNS sakė J.Rėksnys.

Jo teigimu, profesinė sąjunga vienija daugiausia žemesnėse pareigose dirbančius prokurorus, tuo tarpu didžiausių kompensacijų sulauks tie prokurorai, kurie dirbo aukštesnėse pareigose.

Konstitucinis Teismas pirmadienį nurodė, kad valstybė per „protingą laikotarpį“ turi išmokėti kompensacijas aukštiems prokurorams, kurių atlyginimai per krizę buvo sumažinti nesilaikant proporcijų.

J.Rėksnys sakė sutinkantis, kad pirmiausia kompensacijos būtų išmokėtos pensininkams.

Konstitucinis Teismas pirmadienį nurodė, kad valstybė per „protingą laikotarpį“ turi išmokėti kompensacijas aukštiems prokurorams, kurių atlyginimai per krizę buvo sumažinti nesilaikant proporcijų.

Anot teismo, per sunkmetį aukštesnes pareigas einančių prokurorų pareiginės algos koeficientai buvo sumažinti neproporcingai.

„Prokuroro, atliekančio sudėtingą aukštos kvalifikacijos darbą, kuriam reikalinga didelė patirtis ir atsakomybė, atlyginimo dydis priartintas prie mažiau sudėtingą darbą dirbančio žemesnės kvalifikacijos asmens atlyginimo dydžio“, – neatitikimą Konstitucijai argumentavo Konstitucinis Teismas.

Atlyginimai prokurorams ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams buvo apkarpyti 2009 metais, kai šalies ekonomika smuko 15 procentų.

Konstitucinis Teismas suformulavo doktriną, kad per krizę mažinant atlyginimus neturi būti pažeistos skirtingų kategorijų atlyginimų dydžių proporcijos. Netrukus dalis teisėjų, prokurorų ir kitų valstybės pareigūnų kreipėsi į teismus, reikalaudami kompensacijų.

Ekspremjeras, dabartinis opozicijos lyderis Andrius Kubilius sakė, kad jo vyriausybė laikėsi solidarumo principo, siekdama labau apsaugoti tuos, kurių pajamos mažesnės.

„Mažinant valstybės išlaidas, kaip tai teko daryti per krizę, ir buvo laikomasi solidarumo principo – kad tie, kurių iš valstybės biudžeto gaunamos pajamos didesnės, prisidėtų labiau“, – teigia A.Kubilius.

Valdančioji Socialdemokratų partija savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame pareikalavo A.Kubilių prisiimti atsakomybę už, partijos teigimu, „nemokšiškus ir ypatingą žalą valstybei padariusius jo vyriausybės sprendimus“. Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad Konstitucinio Teismo nutarimas bus vykdomas, bet konkrečių terminų neįvardijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius