Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 20 /16:22

Prokuroras Justas Laucius paskelbė: „MG Baltic“ byloje bus apklausta daugiau Seimo narių

Kyšio ėmimu įtariamas vienas Darbo partijos lyderių Vytautas Gapšys trečiadienį beveik dvi valandas Seimo laikinosios komisijos posėdyje klausėsi, ką prieš jį turi bylą tiriantys prokurorai. Uždarame posėdyje prokuroras Justas Laucius parlamentarams pasakojo apie slapta įrašytus pokalbius, kuriais grindžiami įtarimai „darbiečiui“, tačiau parlamentarams to pasirodė per maža – jie užsigeidė pamatyti tų pokalbių išklotines. J.Laucius atskleidė, kad artimiausiu metu į prokuratūrą pasikalbėti bus kviečiami ir kai kurie kiti parlamentarai.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš kelias savaites sudaryta laikinoji Seimo komisija iki rugsėjo 15 dienos turėtų nuspręsti, siūlyti ar nesiūlyti Seimui atimti „darbiečio“ Vytauto Gapšio teisinę neliečiamybę.

Prokuroras neslėpė, kad šioje byloje turima klausimų ir kitiems Seimo nariams, tačiau kuriems ir kiek jų gali būti – jis neatskleidė.

Jis įtariamas per politinės reklamos nuolaidas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio gavęs 25 tūkst. eurų kyšį. Kitas šioje byloje kyšio ėmimu įtariamas parlamentaras Eligijus Masiulis mandato atsisakė pats.

Trečiadienį parlamentarams išklausant Generalinės prokuratūros prokurorą Justą Laucių ir V.Gapšį žurnalistai buvo išprašyti pro duris.

Po posėdžio J.Laucius teigė įvardijęs prokurorų duomenų šaltinius ir jų turinį, kuriais grindžiamas prašymas atimti teisinę neliečiamybę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Justas Laucius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Justas Laucius

„Duomenų šaltinius įvardinau. Prokuratūros nuomone, tokie V.Gapšio veiksmai, įvardyti generalinio prokuroro prašyme Seimui, turi ganėtinai aiškių sunkių korupcinių nusikaltimų požymių, kurie BK įvardijami kaip didelės vertės kyšininkavimas ir prekyba poveikiu“, – sakė prokuroras.

J.Laucius pabrėžė, kad įrodymų yra, o išklausęs prokuroro pateiktą informaciją pats V.Gapšys esą faktų nepaneigė, tik labai stebėjosi, kad visa tai vertinama kaip nusikaltimas.

Giliai nustebino paaiškinimas, kad, na, čia nieko tokio – čia įprasta Seimo bendravimo su stambaus verslo atstovais praktika, – stebėjosi J.Laucius.

„Giliai nustebino paaiškinimas, kad, na, čia nieko tokio – čia įprasta Seimo bendravimo su stambaus verslo atstovais praktika, – stebėjosi jis. – Nei patys susitikimai, nei patys pažadai, nei kalbos apie tam tikrą materialinį atlyginimą ir jo gavimas... Kaip aš supratau iš gerbiamo Seimo nario V.Gapšio paaiškinimų, jam kelia nuostabą toks mūsų jo veiksmų vertinimas. Supratau, kad gerbiamas V.Gapšys pačių faktų neneigė, jų turinio taip pat, tiktai jis nustebęs, kad tai vertinama kaip nusikalstamos veikos. Iš jo paaiškinimų komisijai tai – įprastos veikos.“

V.Gapšys buvo sekamas apie metus?

Laikinajai komisijai pirmininkaujantis „tvarkietis“ Kęstas Komskis po posėdžio sakė, kad sprendimą komisija priims tik po dviejų savaičių, o iki tol tiek prokuratūros, tiek V.Gapšio bus prašoma pateikti naujų duomenų.

„Mums buvo pateikta, kad yra 9-10 įrašų, kad buvo sekama žvalgybiniais metodais – ne telefoniniai pokalbiai, turbūt buvo sumontuota įranga vienur ar kitur“, – sakė K.Komskis. Jo teigimu, V.Gapšys buvo sekamas labai ilgai – apie metus.

„Mums tai užkliuvo, nes jei matė, kad nusikaltimas daromas praėjusiais metais, o ne tada atėjo į Seimą, o po gero pusmečio. Prokuroras paaiškino, kad laukė, kol dar kažką darys“, – pasakojo „tvarkietis“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Komskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Komskis

K.Komskis neslėpė, jog J.Lauciaus pasakojimai apie įrašytus pokalbius parlamentarams įspūdžio nepadarė. Kad galutinai įsitikintų V.Gapšio vaidmeniu šioje istorijoje, Seimo nariai užsigeidė pamatyti bent vieno įrašyto pokalbio stenogramą.

„Mes norėtume kad nors vieną epizodą įrodytų. Vien pagal prokuroro žodžius priimti sprendimą komisijos nariai nesutiko“, – sakė jis.

Tačiau parlamentarai dar nežino, kaip į tokią užgaidą reaguos patys prokurorai, nes šis klausimas buvo aptarinėjamas J.Lauciui išėjus iš posėdžio.

V.Gapšys: nesusieina datos

Po posėdžio „darbietis“ V.Gapšys spinduliavo jam įprastą pasitikėjimą savimi. Jis vėl tikino nieko blogo nepadaręs.

V.Gapšio teigimu, jis buvo slapta filmuojamas.

Prokurorai įtaria, kad jis verslininkams galėjo talkinti priimant Pelno mokesčio įstatymo pataisas bei dėl kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijos projekto.

„Nežinau, kaip turėčiau paneigti, kad toks nutarimas ir įstatymas yra priimti. Prokuroras gal tą norėjo pasakyti, kad įstatymas priimtas“, – samprotavo jis.

Seimo narys stebėjosi, kodėl prokurorai laikinajai komisijai nepateikė jokių įrašų. V.Gapšio teigimu, jis buvo slapta filmuojamas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys

V.Gapšys pabrėžė, kad dėl kelio Vilnius-Utena projekto valdantieji teigiamai apsisprendė 2015 gegužę, o prokuroras esą jį kaltina, kad jis pernai nuo rugsėjo iki šių metų sausio šiuo klausimu „kažką susitarė“.

Nesusieina nei datos, nei laikai, nei visa kita.

Nesusieina nei datos, nei laikai, nei visa kita“, – teigė jis. Parlamentaras tikino, kad dėl šio kelio su įvairiais žmonėmis yra kalbėjęs dešimtis kartų ir tame nieko nepaprasto nėra. Jis teigė, kad jam esą iki galo neaišku, koks šioje istorijoje „MG Baltic“ suinteresuotumas. „Gal jie nenorėjo tos privačiosios partnerystės“, – aiškino jis.

V.Gapšys samprotavo, kad krata pas jį vykdyta praėjus porai savaičių po E.Masiulio sulaikymo esą tik dėl to, kad būtų pratęstas suėmimas R.Kurlianskiui.

„Darbietis“ niekaip tiesiai neatsakė į klausimą, ar sieks išsaugoti Seimo nario mandatą, tačiau užsiminė, kad būdamas Seimo nariu jis turi geresnę galimybę viešai gintis.

Kai kuriems parlamentarams turėtų būti neramu

J.Laucius trečiadienį pabrėžė, kad tai, jog iš V.Gapšio neliečiamybė dar neatimta, nereiškia, kad ikiteisminis tyrimas, kuriame dar yra kyšio davimu ir ėmimu įtariami „MG Baltic“ koncerno viceprezidentas R.Kurlianskis ir buvęs parlamentaras bei liberalų lyderis E.Masiulis, stovi vietoje. Tačiau jis neslėpė, kad tyrimas yra, jo žodžiais, arčiau pradžios nei pabaigos.

E.Masiulis yra sakęs, kad vėliau atsakys į prokurorų metamus įtarimus, tačiau kada tai padarys, jis nepatikslina. „Mes maloniai laukiame jo ir jo advokato atvykstant ir apsisprendžiant duoti vienokį ar kitokį paaiškinimą“, – pridūrė prokuroras.

Klausimų, į kuriuos galėtų atsakyti šios kadencijos Seimo nariai, Generalinė prokuratūra turi. Juos bus pabandyta užduoti artimiausiu laiku.

Prokuroras neslėpė, kad šioje byloje turima klausimų ir kitiems Seimo nariams, tačiau kuriems ir kiek jų gali būti – jis neatskleidė.

„Klausimų, į kuriuos galėtų atsakyti šios kadencijos Seimo nariai, Generalinė prokuratūra turi. Juos bus pabandyta užduoti artimiausiu laiku“, – sakė jis.

J.Lauciaus teigimu, jie dar neapklausti, nes ikiteisminis tyrimas vykdomas pagal planą, pirma atliekami svarbiausi veiksmai, o vėliau – ne tokie svarbūs.

Pinigai – per apsimestinę paramos sutartį

Birželio pabaigoje generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti V.Gapšio teisinę neliečiamybę.

E.Pašilio teigimu, V.Gapšys „už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, dviejų šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir kitų naudai pažadėjo, susitarė priimti ir priėmė 25 tūkst. eurų kyšį“.

Rašte Seimui teigiama, kad sprendimai susiję Pelno mokesčio įstatymo pataisomis bei nutarimu dėl kelio Vilnius–Utena projekto.

Prokuratūros duomenimis, 25 tūkst. eurų kyšį parlamentaras esą gavo per politinės reklamos nuolaidas.

Įtariama, kad vienu atveju tai atlikta per bendrovę, kuri buvo įgaliota atstovauti partijos interesams transliuojant per televiziją politinę partijos reklamą, suteikus 10 tūkst. eurų nuolaidą už dvejose šio koncerno valdomose televizijose transliuotą politinę reklamą. Dar 15 tūkst. eurų – per galbūt apsimestinę paramos sutartį tarp vienos viešosios įstaigos ir koncerno valdomos bendrovės.

Prokurorų rašte teigiama, kad ši „apsimestinė paramos sutartis“, tarpininkaujant V.Gapšiui ir R.Kurlianskiui, sudaryta tarp „MG Baltic“ valdomos įmonės „Mitnija“ ir viešosios įstaigos „Meno ir sporto projektai“. Šiai VšĮ vadovauja Žaneta Fomova, kuri yra ir UAB „JCDecaux Lietuva“ vadovė. „JCDecaux“ valdo daugumą reklamos plotus Vilniaus mieste. Darbo partijos reklama ir pernai, ir šiemet jau puikavosi „JCDecaux Lietuva“ reklamos stenduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius