Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 20

Prokuroras: neramumų Vilniuje dalyviams siūlau patiems ateiti pas mus pakėlus rankas (nuotraukos)

Vilniaus apygardos prokuratūros, kurioje dėl penktadienį Vilniuje vykusių riaušių sudaryta tyrimo grupė, vadovas teigia, kad įtariamųjų sąrašas dar nėra baigtas. Prokuroras siūlo asmenims, kurie dalyvavo neramumuose, patiems ateiti į prokuratūrą ir prisipažinti. Tai bus įvertinta kaip lengvinamoji aplinkybė.
Prie Seimo
Prie Seimo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius teigia, kad prokuratūra tyrimą dėl riaušių perėmė dėl jo apimties ir rimtumo.

„Vertinant objektyviai, prokuratūra nebuvo nei puolanti, nei besiginanti pusė. Todėl mes į šiuos įvykius galime pažvelgti nešališkai", – antradienį kalbėdamas su 15min.lt žurnalistu sakė R.Jancevičius.

Pasak prokuroro, tyrėjai neturi tikslo iš karto teisti sulaikytų asmenų. „Mes tik renkame įrodymus, kuriuos turės įvertinti teismas. Viešoji tvarka buvo pažeista. Yra pakankamai daug ojektyvių duomenų, leidžiančių įtarti suimtus asmenis dalyvavus riaušėse. Tai tikrai nėra tie žmonės, kurie stovėjo ir žiūrėjo. Teismas keturis įtariamuosius paleido, prokurorai net neskundė tokio teismo sprendimo. Bet įtarimai pareikšti ir paleistiems asmenims. Klausimas labai jautrus, negaliu plačiai kalbėti nei apie tyrimą, nei apie sulaikytuosius ir galimą jų kaltę. Juk šiandien – tik ketvirta tyrimo diena", – sakė prokuroras.

Vilniuje vykusias riaušes tiria speciali tyrimo grupė, kurią sudaro daugiau kaip dešimt žmonių. Į šią grupę įeina prokurorai, policijos tyrėjai, kitų specialiųjų tarnybų darbuotojai. R.Jancevičius tvirtina, kad tyrimo grupė turi įvertinti ne minios, o kiekvieno sulaikyto ar įtariamo asmens individualius veiksmus.

Kai kurie suimtieji neneigia kaltės

Riaušes pareigūnai filmavo. Kai kurie pareigūnų nufilmuoti vaizdai dalį suimtų įtariamųjų jau privertė pripažinti savo kaltę. Tačiau R.Jancevičius tvirtina, kad riaušėse dalyvavo ne tik 19-a į teismą sekmadienį vežtų asmenų.

Jei pareigūnas sulaikydamas įtariamąjį sužalojo, prokuroro pareiga yra išsiaiškinti, ar nebuvo viršyti įgaliojimai. Tokia pati procedūra bus taikoma ir šį kartą.„Sąrašas tikrai nėra baigtas. Juk neramumuose dalyvavo ir daugiau žmonių. Ne su visais šiuo metu esame spėję pabendrauti. Galiu tvirtai pasakyti, kad su kai kuriais langus daužiusiais ir neramumuose aktyviai dalyvavusiais, tačiau nesulaikytais ir spėjusiais pabėgti asmenimis mes dar kalbėsime. Medžiagos apie jų veiksmus ir galimybių juos rasti turime. Todėl jaunuoliams, kurie dar atsimena, ką veikė prie Seimo, siūlau patiems ateiti iškėlus rankas, prisipažinti ir papasakoti, kaip jie mėtė akmenis. Galiu garantuoti, kad toks prisipažinimas bus įvertintas kaip lengvinamoji aplinkybė. Tokiems asmenims suėmimo tikrai neprašysime skirti", – sakė R.Jancevičius.

Prokuroras 15min.lt tvirtino, kad tyrimo grupė kol kas dar negavo specialistų išvados, ar per riaušes Seimo rūmai buvo apšaudyti koviniu ginklu. Ekspertai apžiūrėjo vietą, į kurią, kaip įtariama, pataikė kulka, ir šiuo metu vis dar tiria surinktus duomenis.

R.Jancevičius neatmeta galimybės, kad per šį tyrimą gali tekti aiškintis ir kai kurių pareigūnų veiksmus. „Taip būna visą laiką. Jei pareigūnas sulaikydamas įtariamąjį sužalojo, prokuroro pareiga yra išsiaiškinti, ar nebuvo viršyti įgaliojimai. Tokia pati procedūra bus taikoma ir šį kartą", – tyrimo užkulisiais dalijosi Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas. Jis teigė, kad tyrimą stengiamasi atlikti kaip įmanoma greičiau, kad visas procesas neužsitęstų metų metus.

Buvo ne tik sulaikytų, bet ir paleistų

Per penktadienį Vilniuje vykusias riaušes buvo sulaikytas 151 žmogus. R.Jancevičius teigė, kad kai kurie iš jų vėliau paleisti be jokiu sankcijų, išsiaiškinus, kad į policiją buvo atvežti atsitiktinai.

32 žmonės po riaušių buvo uždaryti į areštinę, devyniolika iš jų vėliau buvo nuvežti į teismą, kur prokuratūra jiems prašė skirti suėmimą. Keturi buvo paleisti, penkiolika suimta.

Grupė žinomų šalies advokatų jau pranešė, kad įtariamuosius gins nemokamai ir stengsis, kad nuo pareigūnų veiksmų nenukentėtų nekalti žmonės. Taip advokatai sako norintys parodyti, kad valdžios suformuotas antikrizinis planas skaudžiai palietė ir juos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius