Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 11

Prokuroras teigia, kad E.Kusaitė prisipažino ketinusi vykdyti teroro aktą (atnaujinta 12.30 val.)

Klaipėdietė Eglė Kusaitė apklausų metu prisipažino ketinusi vykti į Rusiją, o paskui į Čečėniją ir ten viešoje vietoje susisprogdinti. Tai penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka. E.Kusaitės mama ir teta šiuos prokuroro teiginius vadina melu ir tvirtina, kad tokie parodymai buvo išgauti naudojant smurtą ir grasinimus.
A.Kliunka
A.Kliunka / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„E.Kusaitė įtariama, kad 2009 metų birželio–spalio mėnesiais bendravo su Rusijos Federacijoje veikiančiomis islamistinėmis teroristųnėmis grupuotėmis. Iš jų gavo iškvietimą atvykti į Rusiją, gavo 500 dolerių kelionei, išsiėmė pasą ir gavo Rusijos federacijos vizą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo prokuroras.

Jo teigimu, E.Kusaitei, kuri buvo sulaikyta praėjusių metų spalio 29 dieną, pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę asmenims, būrusiems bendrininkų grupuotę teroro aktams vykdyti.

A.Kliunka sakė, kad prokurorai ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai mėgino užkirsti kelią E.Kusaitės išvykimui į Rusiją. Jie raštu kreipėsi į Rusijos ambasadą ir prašė, kad viza merginai nebūtų išduota.

„VSD pareigūnai darė įtaką E.Kusaitei, kad ji atsisakytų ketinimų vykti į Rusijos Federaciją. Tačiau šitie veiksmai jos nesustabdė, ji vis tiek rengėsi vykti į Rusijos Federaciją ir mums nebuvo kito kelio, kaip tik užkirsti kelią jos išvykimui“, – tikino prokuroras.

Jis sakė, kad Lietuvos turima informacija buvo perduota Rusijos pareigūnams. Jie esą sulaikė tris asmenis, priklausančius teroristų grupuotėms, kurios vykdo teroro aktus, naudodamos mirtininkes savižudes. „Šie asmenys prisipažino, kad siekė E.Kusaitę pristatyti į karinę teroristų rengimo stovyklą“, – tvirtino A.Kliunka.

Papildyta 12.01 val.: Artimieji pareigūnus kaltina melu

Spaudos konferencijoje dalyvavusios E.Kusaitės mama Virginija Kusienė ir teta Irena Jeleniauskaitė prokuroro žodžius vadino melu ir tvirtino, kad VSD pareigūnai sąmoningai įtraukė merginą į islamistų gretas, teikė jai įvairią informaciją, svaigino psichotropinėmis medžiagomis, o visus parodymus išgavo smurtu ir grasinimais.

„Prieš ją buvo naudojama psichologinė ir fizinė prievarta, ji buvo mušama. Pradžioje jai liepė pasirašyti apklausos protokolą, kad važiavo sprogdinti civilių. Eglė verkė ir aiškino, jog tokių minčių neturėjo, tuomet pasipylė grasinimai ir smūgiai. Kadangi ji vis tiek nesutiko su reikalavimais, buvo pasiūlytas kompromisas – esą ji važiavusi sprogdinti karinių bazių. Vėl grasinimai, smūgiai. Ji palūžo, pasirašė“, – kalbėjo I.Jeleniauskaitė.

Moterys sakė, kad E.Kusaitės mama, atėjusi į pasimatymą su dukra, matė randą ant veido. Mergina esą skundėsi, kad jai kliba dantys, vėmė krauju, prašė vaistų. „Balandžio mėnesį jos buvo atvykę tardyti rusai iš Maskvos. Tardymas vyko Genralinėje prokuratūroje“, – dėstė I.Jeleniauskaitė. Ji tvirtino, kad apklausoje nedalyvavo nei merginos advokatas, nei Lietuvos pareigūnai.
 

„Eglė buvo daužoma iš nugaros inkstų srityje, mušama žemiau pakaušio srities per kaklą, sugriebus už plaukų galva buvo daužoma į sieną. Kai kurių momentų dėl streso ir skausmo ji nebeatsimena. Matyt, buvo netekusi sąmonės“, – kalbėjo E.Kusaitės teta.

Tuo tarpu prokuroras A.Kliunka tvirtino, kad mergina buvo apklausiama tik naudojant teisėtus metodus. Rusijos pareigūnai, jo teigimu, apklausą tik stebėjo ir klausimų E.Kusaitei neuždavė.

Papildyta 12.30 val.: Neleidžia pasimatyti nei su artimaisiais, nei su kunigu

V.Kusienė ir I.Jeleniauskaitė spaudos konferencijoje skundėsi, kad nei joms, nei kunigui Robertui Grigui neleidžiama pasimatyti su I.Kusaite. A.Kliunka sakė, kad pareigūnai taip elgiasi todėl, kad turi informacijos, jog merginai siekiama padaryti poveikį ir įtikinti atsisakyti duotų parodymų.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Justo Lauciaus atsakyme į kunigo R.Grigo prašymą pasimatyti teigiama: „Jūsų prašyme nurodytas pasimatymo su suimtąja E.Kusaite tikslas – dalyvavimas projekte „Kalinių globa ir buvusių nuteistųjų reintegracija“, ikiteisminį tyrimą atliekančio prokuroro nuomone, nėra pakankamai pagrįstas, o teigiamas šio vizito poveikis islamo religiją išpažįstančiai E.Kusaitei yra abejotinas. Todėl prašomas leidimas pasimatyti su suimtąja Egle Kusaite atsisakytinas išduoti.“

Žurnalistų paklaustos, kaip laikosi mergina, jeigu joms neleidžiama su ja pasimatyti, V.Kusienė ir I.Jeleniauskaitė aiškino, kad informaciją gauna iš kelių patikimų asmenų, tačiau jų įvardyti nesutiko.

A.Anušauskas: kaltinimus pareigūnams būtina ištirti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas Seime žurnalistams sakė, kad E.Kusaitės artimųjų kaltinimai pareigūnams turi būti ištirti. „Jei tokie dalykai būtų, juos galima užfiksuoti. Tokių dalykų nenuslėpsi. Jeigu pareigas einantys pareigūnai yra kaltinami tokiais nusikaltimais, tai turi būti ištirta“, – sakė A.Anušauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad žiniasklaidoje pasirodžius informacijos, VSD ne kartą kreipėsi į prokuratūrą su prašymu ištirti tokius kaltinimus. „Bet, kaip ir paprastai, tyrimai neprasidėdavo, nes nebūdavo įrodymų“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

Jo žiniomis, E.Kusaitės byla teismą turėtų pasiekti liepos mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius