-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05

Prokurorų įpareigoti aplinkosaugininkai „Ekologistikos“ veiklos sustabdyti nepajėgūs: neleidžia įstatymai

Lapkričio pradžioje Kauno apygardos prokuratūra išaiškino, kad dėl „Ekologistikos“ veiklos ribojimo turi spręsti aplinkosaugininkai. Nors aplinkos ministras Kęstutis Mažeika žadėjo imtis greitų priemonių, pokyčių nėra iki šiol. Teigiama, kad bendrovės paveikti negalima dėl įstatymų niuansų. Įmonės vadovas Juozas Cicėnas nuo komentarų susilaiko.
Aplinkos apsaugos departamentas ir bendrovė  „Ekologistika“
Aplinkos apsaugos departamentas ir bendrovė „Ekologistika“ / 15min nuotr.

Prokuratūra, išnagrinėjusi prašymą stabdyti „Ekologistikos“ registraciją Atliekų tvarkytojų valstybės registre ir stabdyti bendrovės turimo Taršos leidimo galiojimą, lapkričio 4 dieną konstatavo, jog tai atlikti gali Aplinkos apsaugos ministerija bei Aplinkos apsaugos departamentas.

Į šią prokuratūros išvadą sureagavęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigė, kad „Ekologistikos“ veikla bus apribota kaip įmanoma greičiau.

„Jeigu tokia teisinė galimybė yra, tai kuo greičiau tai padarysime“, – lapkričio pradžioje BNS sakė ministras.

Tačiau jau gruodis, o planuoti pokyčiai neįvyko.

PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas, spalio 17 d.
PAGD nuotr./Rūkstantis padangų gamyklos „Ekologistika“ pastatas, spalio 17 d.

Neleidžia teisinis reglamentavimas

Susisiekus su ministru K.Mažeika ir paklausus, ar yra įgyvendintas prokuratūros nurodymas, šis teigė, kad už tai yra atsakingas Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

Savo ruožtu ADD tikina, kad paveikti bendrovės iki šiol negalėjo dėl įstatymų niuansų. Tokį išaiškinimą prieš keletą dienų jie pateikė prokuratūrai.

Kol kas nėra duomenų, kad pati veikla buvo tiek pavojinga, kad dėl to kilo gaisras.

„Ne, nėra (sustabdyta veikla, – red.). Davėm išaiškinimą prokurorui, nes veikla stabdoma tam tikrom aplinkybėm. Tų aplinkybių dabar nėra“, – kalbėjo departamento vadovas Vaidas Laukys.

„Aplinkos apsaugos pažeidimus nustatant yra procedūros – rašoma administracinė priemonė, tada privalomas nurodymas pašalinti trūkumus. Jų neįvykdžius, sankcija ir nurodymas yra išrašomi pakartotinai. Jeigu ir pakartotinai nevykdoma, tada veikla, kai yra kenksminga aplinkai, gali būti stabdoma. Tai yra du kertiniai momentai – pati veikla yra padangų perdirbimas, o gaisro pasekmės – tai, dėl ko vyksta ikiteisminis tyrimas. (...) Gaisro padariniai nėra leidiminė veikla“, – 15min kalbėjo vadovas.

15min skaitytojos nuotr./Gaisras Alytuje
15min skaitytojos nuotr./Gaisras Alytuje

Pasak V.Laukio, jeigu įmonėje nebūtų kilęs gaisras, dėl Taršos leidimo pakeitimo būtų kreiptasi į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Anot AAD vadovo, iš esmės „Ekologistikos“ veikla aplinkosauginiu požiūriu yra svarbi. Didžiausia problema, anot pašnekovo, buvo ne suteiktas leidimas veikti, bet priešgaisrinės apsaugos trūkumas.

„Tie mūsų aplinkosauginiai pažeidimai ir leidimas yra iškeliama į priekį kaip didžiausia priežastis. Tai nebuvo didžiausia priežastis. Buvo trūkumų, bet kol kas nėra duomenų, kad pati veikla buvo tiek pavojinga, kad dėl to kilo gaisras. Gaisras greičiausiai kilo dėl to, kad nebuvo daviklių, priemonių ir panašiai“, – kalbėjo AAD direktorius.

„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas komentuoti situaciją 15min atsisakė dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo. Jis buvo pradėtas spalio 18 dieną. Bendrovės sąskaitos yra užšaldytos nuo spalio 22 dienos.

Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas
Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas

Rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje šiuo metu dirba 26 darbuotojai.

AAD į prokuratūrą su prašymu stabdyti „Ekologistikos“ registraciją Atliekų tvarkytojų valstybės registre ir stabdyti bendrovės turimo Taršos leidimo galiojimą kreipėsi spalio pabaigoje. Aplinkosaugininkai tuomet motyvavo, kad pagal galiojančius įstatymus patys tokių veiksmų imtis negali. Prokuratūra nusprendė kitaip.

„Manome, kad tiek Aplinkos ministerija, tiek Aplinkos apsaugos departamentas turi pakankamai teisinių priemonių ir privalo patys priimti sprendimus, gindami viešąjį interesą“, – sakė nutarimą surašęs prokuroras Haroldas Urbonavičius.

Prokuratūros išaiškinimu, Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymas numato, jog aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai turi teisę nedelsiant sustabdyti aplinkai kenksmingą veiklą, kai dėl taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo ar taršos leidimo sąlygų nesilaikymo kyla tiesioginis pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei ir kitais atvejais, jei fizinis ar juridinis asmuo teršia aplinkos orą, žemę, vandenį ir tai kelia tiesioginį pavojų žmonių sveikatai ar gyvybei.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę. Alytaus mieste ir rajone dėl spalį vykusio gaisro iki šiol paskelbta ekstremali situacija.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius