-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 08

Prostitucijos istorijos: ar reikia bausti visus, ar legalizuoti seksą už pinigus?

Prostitucija Lietuvoje, ne tik nelegali, bet nelegali iki pavojingos ribos. Baudžiami visi prostitucijos tinklo dalyviai: sekso paslaugas teikiantys asmenys, jų sąvadautojai ir tie, kurie paslaugomis naudojasi. Bet kaip dainavo lietuviai apie karčiamėles, taip ir tebedainuoja. Nepadeda jokie draudimai.
Prostitucija
Prostitucija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarpukaryje Lietuvoje legali buvusi prostitucija kriminalizuota, o uždengta tamsia skraiste pradėjo pūti.

Pirmoji patirtis prostitutės namuose

„Nekaltybę praradau su prostitute“, – interviu pradeda Tomas (pašnekovo prašymu vardas pakeistas). – Tuo metu man buvo 17 metų ir aš gyvenau Irane.“

Musulmoniškame Irane mergina, praradusi nekaltybę iki vestuvių, gali turėti rimtų problemų norėdama ištekėti. Tomas ne kartą bandė bent pasibučiuoti su savo mergina, kurią tuo metu turėjo. „Bet ji visada tvirtai sučiaupdavo lūpas, o jei bandydavau ją paliesti, laikydavo mano rankas“, – pasakoja Tomas.

Nepaisant to, kad viešai niekas apie seksą per daug nekalbėjo, jaunuolis su draugais žinojo, kas ir kaip: „Kartais su vaikinais paslapčia susitikdavom kieno nors namuose ir žiūrėdavom pornografinius filmus.“

Tomo draugai buvo išradingi ir pavojingą netekėjusioms merginoms seksą apeidavo. Visi jie žiūrėdami filmus išmoko daugybę būdų, kaip permiegoti su mergina kitais būdais, neatimant nekaltybės. „Tačiau aš daug patirties su merginomis neturėjau ir nežinojau, kaip prie jų prieiti, – tęsia istoriją Tomas. – Kai galiausiai išsiskyriau su savo mergina, nusprendžiau, kad noriu tos patirties įgauti. Draugai man užsiminė, kad žino vieną prostitutę kitame rajone, ir mane pas ją nusivedė.“

Tomas pusę dienos mokydavosi, o kitą pusę – dirbdavo, taigi turėjo susitaupęs pinigų, kuriuos ir išleido šiai savo pirmajai patirčiai.

Prostitucija klesti ne dėl kompleksų, o dėl to, kad tai yra kirpykla, tai yra masažas. Ji klesti, nes tai yra poreikis.

„Mes nuėjome į namą, kuriame ta moteris gyveno, ir aš pamačiau stambią, maždaug keturiasdešimties metų moterį. Tai buvo baisiausia prostitutė, kokią man iki šiol yra tekę matyti, – dalinasi prisiminimais Tomas. – Eiti į namą buvo baisu. O jei kas pamatys? O jei iškvies policiją? Bet kokiu atveju, įgijau savo pirmąją patirtį ir tai buvo kraupu.“

Prostitutė žmogus, o ne patogi sofa

Nepaisant to, vėliau Tomas dar ne kartą naudojosi sekso paslaugomis. Taip pat ir Europoje. Klausiu Tomo, kodėl jam to reikėjo, juk yra išvaizdus jaunas vyras, merginų dėmesio jam tikrai netrūksta.

„Permiegoti su prostitute kur kas paprasčiau, nei su eiline mergina, – atsako Tomas. – Jos neužduoda klausimų: sumoki pinigus, gauni sekso ir ate ate. Anksčiau neturėjau daug draugių, o tos kelios arba turėjo vaikinus, arba ieškojo kitokių, nei aš.“ O prieiti prie jų Tomas irgi nežinojo kaip, juo labiau, kad buvo atvykęs iš kultūros, kur merginos elgiasi visiškai kitaip.

Psichologas Andrius Kaluginas, paklaustas, kodėl gi žmonės perka sekso paslaugas, atsako: „Prostitutė neįpareigoja. Žmona, pavyzdžiui, nori meilės, nori romantikos, visko. Ji įpareigoja. Su prostitute paprasčiau: ji turi tik krūtis ir vaginą. Moku pinigus ir grįžtu pas žmoną.“

Anot psichologo, tai, jog sutuoktinis naudojasi sekso paslaugų teikėjų paslaugomis, dar nereiškia, kad jis nemyli ar negerbia savo žmonos. Dažnai jis tiesiog ieško ten to, ko žmona duoti nenori ar negali.

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas

Kartais tai religiniai, kartais moraliniai sumetimai, o kartais tiesiog tarpusavio komunikacijos trūkumas. Jei vienas iš partnerių turi kažkokių stiprių poreikių, kurie kitam yra nepriimtini, galiausiai tai gali baigtis meilužio arba sekso paslaugas teikiančio žmogaus lovoje.

A.Kalugino teigimu kartais sekso paslaugas pasirenka tie, kurie myli savo partnerį ir nenori sukti romano jai ar jam už nugaros. Tai tiesiog poreikio patenkinimas.

Su psichologu kalbamės toliau. Klausiu:

– Vadinasi, prostitucija klesti dėl žmonėse slypinčių kompleksų?

– Ar gali mane apkirpti? – klausimu į klausimą man atsako A. Kaluginas.

– Taip, – atsakau.

– Bet profesionali kirpėja tai padarys geriau. Ar gali man padaryti masažą?

– Taip.

– Bet tai neprilygs profesionalios masažuotojos paslaugoms. Ir jei man atsibodo tavo masažas, tada aš eisiu pas ją. Taip ir su prostitucija. Tai paprastas būdas gauti tai, ko nori. Prostitucija klesti ne dėl kompleksų, o dėl to, kad tai yra kirpykla, tai yra masažas. Ji klesti, nes tai yra poreikis.

Prostitucija klesti jau daugybę šimtmečių

Ne veltui prostitucija yra vadinama seniausia pasaulyje profesija. Jei pažvelgsime į istoriją, visais laikais žmonės, o ypač moterys, uždirbdavo pinigus sau ir šeimai teikdamos sekso paslaugas.

Oficialiuose šaltiniuose ji minima jau nuo III amžiaus prieš mūsų erą. Antikos laikais tai buvo netgi labai garbinga profesija. Viduramžiais ją buvo bandoma uždrausti, nurašyti prie nusikalstamų veiklų, vėliau ji vėl atgijo ir taip nuolat blaškėsi nuo aukštumų ir garbinimo, iki visiško dugno. Sekso paslaugas teikiantys asmenys (ypač moterys) buvo baudžiami, kai kurias laikotarpiais netgi mirtimi. Tačiau prostitucijos tai nesustabdė. Poreikis buvo visais laikais.

Dabartinė tvarka neveikia

Šiandien Lietuvoje baudžiami visi prostitucijos tinklo dalyviai. Ekspertai vienbalsiai pritaria, kad tokia sistema ne tik nėra veiksminga, bet ir skatina kitas socialines negeroves.

Po nelegalios prostitucijos šydu apklotos slepiasi didžiulės problemos: prekyba žmonėmis, pedofilija, narkotikai, smurtas, lytiškai plintančios ligos, organizuotas nusikalstamumas. Žmonės įtraukiami į prostitucijos verslą, vadinamosios gatvių prostitutės dirba už dozę narkotikų, jauni nepilnamečiai pardavinėjami, o klientai vėliau šantažuojami, sekso paslaugas teikiantys asmenys bijo kreiptis į policiją dažnais smurto atvejais, nes gali ir patys būti nubausti.

2004 metais buvo nubausti 299 asmenys, teikę seksualines paslaugas, ir 22 jomis naudojęsi. Per trejus metus pradėtas 81 ikiteisminis tyrimas dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos ir 23 dėl įtraukimo į šią veiklą.

Policija sutelkia jėgas į organizuoto nusikalstamumo kontroliavimą šiuose sluoksniuose, todėl sistema neveikia taip, kaip turėtų veikti. Gatvėse klesti nelegali prostitucija, internetiniai portalai net mirga nuo skelbimų, siūlančių pasimatymus, smagius vakarus, o kartais tiesiai šviesiai – seksą už „paramą“. Ekspertai vienbalsiai sutaria: sistema neveikia.

Du galimi suvaldymo modeliai

Psichologas A.Kaluginas, paklaustas, kodėl situacija yra būtent tokia, kodėl dažniau vyrai, o ne moterys naudojasi sekso paslaugomis, atsako paprastai: „Todėl, kad vyrai yra bailiai. Jie bijo moters reakcijos, kai pasakys, ko nori. O nuėję pas prostitutę jie yra mačo: jie valdo situaciją ir gali sakyti, kad nori to, nori ano.“

Siūlydami problemų sprendimo variantus ekspertai pasiskirsto į dvi dalis: vieni sako, jog geriausias būdas problemoms spręsti yra švediškas modelis, kurio metu baudžiami paslaugų pirkėjai. Kiti, tuo tarpu, siūlo prostituciją legalizuoti.

Švediško modelio šalininkai sekso paslaugų teikėją laiko auka, o vartotoją – smurtautoju. Jų teigimu, kiekvienas į prostitucijos verslą atėjęs asmuo turi psichologinių problemų, todėl negali būti baudžiamas. Jam reikalinga pagalba. Šalyse, kuriose taikomas būtent šis modelis prostitucijai kontroliuoti, baudžiami tik sekso paslaugų vartotojai ir, žinoma, sąvadautojai. Jų teigimu, prostitucijos legalizavimas yra tiesioginis leidimas smurtauti prieš auką, paversti žmogų daiktu ir jį žeminti.

Legalizacijos šalininkai laikosi pozicijos, kad ateidamas į prostituciją asmuo pats renkasi, ką su savo kūnu daryti. Maža to, jų teigimu, legalios prostitucijos sąlygomis galima sukontroliuoti ne tik patį seksualinių paslaugų teikimą, bet ir kitas greta egzistuojančias problemas: juodąją ekonomiką, lytišku keliu plintančias ligas, pedofiliją, narkotikus, prekybą žmonėmis ir kt. Kitaip tariant problemas, kurioms didžiausią dėmesį teisėtvarkininkai skiria ir šiandien.

Prostitucijos legalizavimo nauda visuomenei

Psichologas A.Kaluginas pastebi, kad legalizavus prostituciją galima būtų spręsti ir kai kurias socialines problemas. Prostitutės galėtų teikti paslaugas paralyžiuotiems ar rimtomis psichikos ar protinėmis ligomis sergantiems žmonėms, kuriems sudėtinga susirasti antrąją pusę, tačiau jie vis tiek turi šiuos žmogiškus poreikius.

„Taip pat prostitutės galėtų padėti spręsti agresijos kalėjimuose problemas“, – teigia psichologas. Vyrai, sėdintys kalėjimuose, jei nėra susituokę, neturi galimybės patenkinti savo seksualinių poreikių. Anot psichologo, galimybė permiegoti su prostitute už gerą elgesį būtų puiki motyvacija elgtis gerai.

Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Poškevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Poškevičiūtė

Koalicijos „Galiu gyventi“ vadovė Jurgita Poškevičiūtė taip pat nemano, jog vienpusiškas sekso paslaugų draudimas galėtų ką nors pakeisti. „Mes kalbame apie sekso paslaugų dekriminalizavimą, kaip galimą sprendimą siekiant būtent visuomenės sveikatos tikslų“, – teigia J. Poškevičiūtė ir nurodo, kad galimi ir kiti prostitucijos reguliavimo tikslai.

Tačiau kalbėdama apie prostitucijos legalizavimą ji pabrėžia, jog koalicija kalba apie legalizavimą paslaugų, kurios yra teikiamos suaugusių žmonių ir tik laisvu jų pačių pasirinkimu. „Visi kiti atvejai yra smurtas ar prekyba žmonėmis, taigi tai – nusikalstama smurtaujančiųjų veikla, kuri privalo būti atitinkamai baudžiama pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus. Nesvarbu, prieš ką ir dėl kokių priežasčių smurtaujama, tai visais atvejais yra nusikalstama veikla“, – daro išvadą koalicijos vadovė.

Įstatymuose yra numatytos bausmės už smurtavimą. Jis yra baudžiamas visais atvejais. Tačiau bėda ta, jog seksualines paslaugas teikiantys asmenys bijo kreiptis į policiją, kad ir patys nebūtų nubausti už nelegalų paslaugų teikimą.

Kitų ekspertų, pasisakančių už prostitucijos legalizavimą, ataskaitose galime rasti ir dar vieną argumentą: pasirinkdami švedišką modelį mes neapsaugome sekso paslaugas teikiančių moterų, nes klientai, norėdami pasislėpti nuo įstatymo, vežasi jas į nesaugias vietas, smurtauja. Taigi, švediškas modelis iš tiesų leistų sekso paslaugas teikiantiems žmonėms kreiptis į policiją dėl smurto atvejų, tačiau nepadėtų užbėgti tam smurtui už akių.

J.Poškevičiūtė pasakoja ir apie situaciją Olandijoje, kur prostitucija yra legali: „Man yra tekę kalbėtis su Amsterdame sekso paslaugas teikiančiais asmenimis. Kai paklausėme, o kaip yra su sveikatos patikrinimais, ar jie privalomi, kaip dažnai ir pan., mūsų klausimo iš pradžių net nesuprato. Po to atsakė, kad jų pačių interesas yra rūpintis savo sveikata ir tai ir yra geriausia apsauga.

Kalbėjome ir apie smurtą reguliuojamų sekso paslaugų situacijoje. Amsterdame patalpose, kuriose teikiamos šios paslaugos, yra įrengti skambučiai, kuriais galima greitai išsikviesti pagalbą smurto atveju. Kitas svarbus moterų įvardintas aspektas buvo tas, kad jos visuomet pačios renkasi klientą: jos turi visišką laisvę spręsti, ar suteikti paslaugą tam konkrečiam klientui, ar ne. Jeigu kyla įtarimų, nesijaučia saugiai, jos ar jie tiesiog neteikia paslaugos.“

Keliai į prostituciją

Kelių, atvedančių žmones į prostituciją, yra turbūt tiek pat, kiek žmonių, šį kelią pasirenkančių.

„Moterys (ar vyrai), kurie teikia seksualines paslaugas, tai daro dėl labai įvairių priežasčių ir psichologinės problemos tikrai nėra kažkokia viena vyraujanti priežastis“, – pasakoja J.Poškevičiūtė. Jai pritaria ir A.Kaluginas: „Psichologai visame pasaulyje daug diskutuoja apie tai, kas apskritai yra problema.“ Vis tik psichologas laikosi pozicijos, kad problema atsiranda tuomet, kai kažkoks žmogaus sąmonėje ar pasąmonėje vykstantis procesas pradeda trukdyti gyventi ir jaustis laimingu.

Tarkime, jei moteris yra nimfomanė, ji gali kentėti dėl savo nesuvaldomo potraukio keisti sekso partnerius, bet gali tiesiog mėgautis seksu.

„Ir vieną dieną tokia moteris pagalvoja, arba draugė jai pasiūlo: jei jau vis tiek miegi su skirtingais vyrais kasnakt, tai kodėl nepaimti už tai pinigų? Kiekvienas žmogus, įvertina savo darbą ir savo laiką. Vieni dirba parduotuvės kasininkais, kiti buhalteriais, dar kiti psichologais ar žurnalistais. Visi jie ima pinigus už laiką, kurį praleidžia darydami tai, ką geriausiai moka ir teikdami kažkokią paslaugą ar kurdami produktą. Taip pat ir prostitutės: tai tiesiog darbas, sunkus darbas“, – sako psichologas.

Prostitucijos paslaugų pirkėjų teisės

Problema yra ne tik sekso paslaugas teikiančių žmonių teisių užtikrinimas. Psichologas A.Kaluginas svarsto, kodėl niekas nekalba apie teises tų, kurie tas paslaugas perka. Ne visi vyrai į prostitutes žiūri kaip į bejausmius gyvius. Jie ateina patenkinti savo seksualinių poreikių, bet ne žaloti kito asmens. „Jie irgi turi teisę, pavyzdžiui, žinoti, jog miega su pilnamete mergina, o ne vaiku“, – sako jis.

Tomo klausiu, kas jam yra prostitutė. Ar tai tikrai patogi sofa, su kuria gali daryti, ką nor?. „Ji yra žmogus, negali jo skriausti. Gali šokinėti ant sofos, jei nori. Jos neužgausi. Bet juk negali šokinėti ant žmogaus, – pasakoja savo požiūrį Tomas. – Joms reikia pinigų ir jos tiesiog naudojasi šiuo paprastu būdu juos uždirbti.“

Kalbant apie prostituciją didžiausias dėmesys yra skiriamas seksų paslaugų teikėjams, daugiausiai moterims. Tačiau egzistuoja ir kita pusė – pirkėjai, dažniausiai vyrai. A.Kaluginas įvardino gan konkrečiai – prostitucija egzistuoja todėl, kad egzistuoja poreikis.

Tomas, atvykęs į Europą, ilgai nežinojo, kaip bendrauti su europietėmis merginomis: „Mąsčiau taip: nesu pakankamai gražus, neturiu daug pinigų, net nesu europietis. Merginos nežiūrėjo į mano pusę. Nežinojau, kaip kurti tuos melus ir sakyti komplimentus. Dėl to negalėjau susirasti merginos.“

Taip atsitinka daugumai visuomenės grožio standartų neatitinkančių vyrų. Jie turi nertis iš kailio, kad sugebėtų susirasti merginą. „Jie šiuo atveju aukos“ , – daro išvadą Tomas.

Psichologo A.Kalugino teigimu, prostitucijos vartotojais neretai tampa pasiturintys, aukštas pareigas užimantys vyrai, galintys sau leisti tokias paslaugas įpirkti. Ir kiekvienas jų prostitutės lovoje ieško vis kitų dalykų. Kai kurie to, ko neranda žmonos lovoje. Kiti, kurie nėra vedę, tiesiog pasirenka paprastesnį būdą patenkinti savo poreikius, neieškant merginos gatvėje ir nebandant jos suvilioti.

„Nemanau, jog galėčiau įsimylėti prostitutę, nes labai sunku pamiršti jų istorijas, atvedusias į prostituciją. Taip pat netikiu, kad prostituciją galima būtų visiškai sustabdyti. Bet jei aš žinočiau, kad jomis kas nors rūpinasi – jausčiausi saugesnis ir man nebūtų dėl jų taip liūdna“, – baigia pokalbį su manimi Tomas. Jis nelaiko savęs žvėrimi, norinčiu pažeminti ar sužaloti moterį. Jis tik žmogus, kuris sako: „kartais aš norėjau tiesiog pagulėti su kuo nors, kas mane apsikabintų, o kartais permiegoti.“ Pats jis sako, kad niekuomet negalvojo apie smurtą prieš sekso paslaugas jam teikiančius asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius