-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 29

Protestą dėl studentų bendrabučių planuojantiems aktyvistams ministerija atkerta: kreipkitės į aukštąsias mokyklas

Aktyvistų „Momentum Vilnius“ planuojamas protestas prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vyks tik trečiadienį, tačiau jau dabar ministerija priversta atsikirsti protesto organizatoriams ragindama juos dėl bendrabučių problemos kreiptis ne į ją, o į aukštąsias mokyklas.
Algirdas Butkevičius apžiūrėjo Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentų bendrabučius
Saulėtekio bendrabučiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaltina neūkiškumu ir vizijos neturėjimu

„Momentum Vilnius“ pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad artėjantis rugsėjis studentams kelia baimę.

„Daugeliui esamų ir būsimų studentų rugsėjis sėja baimę – jie masiškai bando gauti vietas bendrabučiuose, nuomotis butus, nors jų kaina yra per didelė net ir žmonėms, kurie dirba pilnu etatu“, – rašoma pranešime.

Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Bendrabutis Saulėtekyje
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Bendrabutis Saulėtekyje

Anot aktyvistų, vietos bendrabučiuose nėra, o daugeliui studentų buvo pasakyta, kad jie gyvena per arti universiteto, todėl bendrabučio negaus.

Organizatoriai tvirtina, kad ministerija „turi daug nenaudojamų pastatų, tarp jų – tris bendrabučius Vilniuje“.

Protesto organizatoriai ragina į jį atsinešti palapinę ir miegmaišį – kaip įspėjimą valdininkams.

„Jei šie nesiims veiksmų, mums teks ministerijoje apsigyventi“, – sakė viena iš akcijos organizatorių Justina Motiejauskaitė.

Ragina kreiptis į aukštąsias mokyklas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija netruko sureaguoti į „Momentum Vilnius“ pareiškimus ir tvirtino, kad aktyvistai dėl bendrabučių turėtų kreiptis į aukštąsias mokyklas, nes jos priima sprendimus.

„Bendrabučių klausimu Lietuva nėra išskirtinė, daugelyje pasaulio valstybių kyla panašių problemų dėl studentų apgyvendinimo. Ministerija, pagal savo atsakomybes, padeda aukštosioms mokykloms, tačiau ji neturi ir nevaldo aukštųjų mokyklų bendrabučių“, – rašoma pranešime.

Pasak viceministro Gintauto Jakšto, valstybė negali įsipareigoti visiems studentams skirti vietą bendrabutyje.

„Valstybė negali įsipareigoti visiems studentams skirti vietą bendrabutyje, juo labiau kad Vyriausybė net nenustato, kiek universitetai ir kolegijos gali priimti studentų į valstybės nefinansuojamas vietas. Dėl to sprendžia pačios aukštosios mokyklos, įvertinusios savo galimybes suteikti kokybišką išsilavinimą ir galimybę naudotis savo resursais, neišskiriant ir bendrabučių“, – sakė švietimo viceministras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas

„Bendrabučių valdymo perimti iš aukštųjų mokyklų Vyriausybė neplanuoja. Manome, kad studijos nėra tik paskaitos – aukštosios mokyklos, valdydamos bendrabučius, kurdamos studentų miestelius, kuria ir visapusišką studijų patirtį“, – pridūrė jis.

Ministerija teigia savo išgalėmis besirūpinanti studentų gerove bendrabučiuose – jų atnaujinimui iki 2025 metų skirta 8,5 mln. eurų.

Vis dėlto, ministerija teigia vertinanti situaciją, ar visos aukštosios mokyklos bendrabučius naudoja tik studentų apgyvendinimui.

„Suprantame, kad studentų skaičiai aukštosiose mokyklose skiriasi, tačiau šioje situacijoje siekiame aukštųjų mokyklų bendradarbiavimo, esant poreikiui – ir pasidalijimo vietomis bendrabučiuose. Kol kas matome, kad aukštosios mokyklos sėkmingai tai ir daro“, – sakė G.Jakštas.

Ministerijos duomenimis, valstybinių aukštųjų mokyklų bendrabučių paslaugomis praėjusiais studijų metais naudojosi beveik 90 proc. visų studentų, pageidavusių gyventi bendrabučiuose.

Naujais studijų metais bendras studentų skaičius numatomas mažesnis: preliminariais, prognostiniais duomenimis, iš viso studentų 2022–2023 m. bus 97 322. Tai 6 tūkst. mažiau studentų nei pernai (2021–2022 m. – 103 373). Šiemet priimtų į pirmą kursą studentų taip pat žymiai mažiau nei pernai (2022 m. – 24 405, 2021 m. – 29 515).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius