Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 24

Protestas Gargžduose: ryte išsiųstą žinutę gauna tik vakare, bet bokšto vis tiek nenori

Klaipėdos rajone, prie pat automagistralės esančio Antkopčio gyventojai, penktadienį surengę piketą prie „Tele2” salono Gargžduose, teigia pasiryžę ir iki sostinės važiuoti, kad tik jų kaime neatsirastų naujas telekomunikacijos bendrovės bokštas. Gyventojai pripažįsta: ryšys kaime prastas, tačiau bokšto kaimynystėje nenori. Tuo metu bendrovės atstovai tikina, kad projekto neatsisakys.
Antkopčio gyventojai penktadienį piketo vietai pasirinko Gargždus, gatvę prie „Tele2“ salono. Žada kad kitas piketas bus Vilniuje.
Antkopčio gyventojai penktadienį piketo vietai pasirinko Gargždus, gatvę prie „Tele2“ salono. Žada, kad kitas piketas bus Vilniuje. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Antkopčio gyventojai, sukilę prieš kaime statomą telekomunikacijos bendrovės „Tele2“ bokštą, penktadienį per pietus surengė piketą prie šios bendrovės salono Gargžduose.

Suvažiavę nedidelio kaimo gyventojai teigia, kad bendrovė pasinaudojo pandeminiais suvaržymais ir jie nebuvo informuoti apie planuojamą statinį kaime. Esą, jei būtų žinoję, kad toks statinys suplanuotas, būtų pasipriešinę kur kas anksčiau ir nelaukę, kol bus išlieti pamatai jam.

Išsiuntė ryte – gavo vakare

Į piketą atvykusios Adolfina, Milda ir Aušra teigė, kad kaimo gyventojai jokiu būdu nėra prieš patį bokštą. Jos įsitikinusios, kad bokštui parinkta netinkama vieta. Kaip jos įvardijo, „kaimo vidury“ bokštui ne vieta, kai aplink daug tuščių laukų.

15min.lt nuotr./Antkopčio kaimas, kur suplanuotas naujas „Tele2 bokštas.
15min.lt nuotr./Antkopčio kaimas, kur suplanuotas naujas „Tele2 bokštas.

„Nenorime bokšto vidury kaimo. Tegu kelia kur kitur“, – teigė Milda. Aušra atkreipė dėmesį, kad šioje vietoje yra ir Veiviržo ichtiologinis draustinis.

Kartu piketavusios moterys pripažino, kad kaime ryšys – prastas. Kartais ryte išsiųsta žinutė adresatą pasiekia tik vakare. Norint pasiskambinti tenka lipti ir ant suolo.

Prastesnį ryšį ties Antkopčiu yra pajutę ir keliaujantys autostrada.

Artimiausioje sodyboje, vos už 80 metrų nuo bokšto, gyvenantis Audrius Dargis prisiminė, kad vietoje, kur planuota statyti bokštą, atsirado nedidelis stendas. Tačiau į susitikimą su bendrovės atstovais registravosi tik jis vienas. Tačiau, kad ir vienas, – nesudalyvavo. Kiti plakato tiesiog nepamatė.

15min.lt nuotr./Jau pakloti pamatai būsimam bokštui.
15min.lt nuotr./Jau pakloti pamatai būsimam bokštui.

„Visi sako, kad bokštas nekenkia, bet kaip iš tikrųjų yra – nežinome. Gal po dešimt metų sakys kitaip“, – svarstė Antkopčio gyventojas.
Sulaukęs kaimynų palaikymo dabar jis ketina nenuleisti rankų.

Stendą nuspyrė bulius

Antkopčio kaimo seniūnaitis Tadas Mockus teigė, kad nepasiduos. Planuose – piketas Vilniuje, kreipimasis į teismą.

Bendruomenė renka parašus ir ketina vieningai stovėti už savo poziciją.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Antkopčio kaimo seniūnas Tadas Mockus
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Antkopčio kaimo seniūnas Tadas Mockus

Gyventojai įsitikinę, kad bendrovė „Tele2“ 2020-aisiais, pradėdama projektuoti bokštą, pasinaudojo tuo metu galiojusiais karantino suvaržymais. Esą apie projektą nebuvo pakankamai sklaidos.
Dabar Antkopčio gyventojai šypsodamiesi prisimena girdėję apie sklypo vietoje stovėjusį nedidelį informacinį stendą. „Kaime yra du stendai, o jie pastatė sklype, 50 metrų nuo kelio, pievoje. Lauke ganėsi jautis ir po kelių dienų ta stendas buvo nulaužtas. Mėtėsi kažkur. Taip, tas gyventojas, kuris greta gyveno, norom nenorom nuėjo paskaityti. Kiti negalėjo sužinoti“, – pasakojo T.Mockus.

15min.lt nuotr./Nuo bokšto iki artimiausio namo, kur gyvena Audriaus Dargio šeima, vos keliasdešimt metrų
15min.lt nuotr./Nuo bokšto iki artimiausio namo, kur gyvena Audriaus Dargio šeima, vos keliasdešimt metrų

Keliu, kur stovės bokštas, važiuoja tik kelių sodybų savininkai. Kiti, ypač vyresnio amžiaus, pamatyti negalėjo.

Gyventojai kritikuoja ir kitą viešinimo būdą – paskelbti informaciją savivaldybės internetinėje svetainėje. Esą kaimo žmonės – vyresnio amžiaus ir retas kuris galėtų susirasti tokią informaciją net ir norėdamas. Gyventojai teigė sužinoję apie statybas tik kai pamatė pamatus bokštui.

„Tele2“: „Projektas bus tęsiamas“

Bendrovės „Tele2“ viešųjų ryšių atstovė Asta Buitkutė teigė, kad bokštas projektuojamas laikantis visų teisės aktuose numatytų reikalavimų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Antkopčio kaimo gyventojų piketas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Antkopčio kaimo gyventojų piketas

„Naujos bazinės stoties vieta pasirinkta ne atsitiktinai, o nuosekliai įvertinus visas aplinkybes. Šioje vietoje iškilsianti stotis padės dar geriau išpildyti vartotojų poreikius. Prieš statydami ryšio bokštą, pirmiausiai išbandome kitas priemones. Pavyzdžiui, pažiūrėjome gal užtektų padidinti aplinkinių stočių talpą. Analizė parodė, kad tai neveiks. Ruošdamiesi statyboms įvertinome galiojančius teisinius ribojimus ir gyvenimiškas galimybes“, – teigė A.Buitkutė.

Anot jos, pirmosios investicijos jau padarytos ir bokštas nebus perkeltas.

Tiesa, bendrovė išreiškė poziciją bendradarbiauti su kaimo bendruomene ir siūlosi prisidėti prie šiai svarbių projektų įgyvendinimo.

Kol kas Antkopčio gyventojai išdidžiai tokiam pasiūlymui priešinasi.

Kokia šio bokšto vertė – bendrovė neviešina. Nurodoma, kad investicijų suma „sukasi apie šimtus tūkstančių eurų“.

Iš viso „Tele2“ Lietuvoje yra pastačiusi apie 1400 tokių įrenginių. Konfliktas su gyventojais kilo pirmą kartą.

Skundai ir sveikatos tarnyboms

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos skyriaus vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė, kad jiems situacija dėl Antkopčio kaimo yra žinoma. „Buvome gavę dokumentus iš bendrovės derinimui. Pagal situaciją, pagal tai, ką matome dokumentuose, nematome pagrindo žmonių baimei“, – teigė jis 15min portalui.

Vėliau NVSC buvo gavę ir skundų iš gyventojų. Tačiau jie nepasitvirtino.

R.Grigaliūnas pasakojo, kad žmonėms nepatinka ir kitos antenos. Yra tekę aiškintis, ar jau sumontuoti įrenginiai atitinka normas. Tačiau nė vienas skundas nepasitvirtino.

15min.lt nuotr./Antkopčio kaimas, greta automagistralės, kur suplanuotas naujasis „Tele2“ bokštas
15min.lt nuotr./Antkopčio kaimas, greta automagistralės, kur suplanuotas naujasis „Tele2“ bokštas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai aiškina, kad kuo antena aukštesnė, tuo mažiau pavojaus žmonių sveikatai ji gali sukelti, nes bangos sklinda į šonus. Antkoptyje planuojamas bokštas bus 60 metrų aukščio.

Pabrėžiama, kad sanitarinės zonos prie bazinių stočių nėra nustatomos. Nereglamentuojami ir atstumai iki gretimiausių namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius