-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 24

Protestas prieš fejerverkus: vieniems jie geriau nei žvaigždės, kiti vengia dėl augintinių baimių

Maždaug pusšimtis aplinkosaugos aktyvistų šeštadienį prie Vingio parko surengė protesto akciją prieš rengiamą fejerverkų festivalį. Anot jų, ši pramoga teršia aplinką, gąsdina gyvūnus bei nemaloni Lietuvoje prieglobstį nuo karo Ukrainos radusiems šios šalies gyventojams, kuriems fejerverkų sproginėjimai primena šaudymą iš tikrų ginklų. Tuo tarpu kai kurie praeiviai piktinosi „saujele nuolatinių protestuotojų dėl visokių menkniekių“.
Festivalis „Vilniaus Fejerija“
Festivalis „Vilniaus Fejerija“ / Irmanto Gelūno nuotr.

Akcijos dalyviai su kartoniniais plakatais išsirikiavo abipus tako, vedančio į Vingio parką – pro protestuotojų „tunelį“ kelis metrus turėjo praeiti į fejerverkų festivalį traukę žmonės.

Plakatai skelbė: „Palikite Vingio parką ramybėje“, „Gėda pelėda, paukščiai nebegieda“, „Tu turi šviesos savyje, tau nereikia fejerverkų“, „Tau – pramoga, o man – baimės persmelkta naktis“, „Vieni žiūri, kaip į orą šaudomi pinigai, o kiti verčiami drebėti iš baimės“, „Stop pasipelnymui gamtos sąskaita“.

Viena mergina buvo apsigobusi Ukrainos vėliava, kita – Lietuvos.

Komikas, visuomenės veikėjas Olegas Šurajevas laikė plakatą „Ukrainos vaikai bijo“.

Viena akcijos iniciatorių Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė BNS informavo, kad akcijos metu neapsieta be konfliktų.

„Šurajevą vienas asmuo užsipuolė, bandė sumušti, tačiau įsikišo policija, gaila, kad užpuolikas buvo paleistas“, – teigė ji.

Kai kurie praeiviai stabteldavo paskaityti akcijos dalyvių siunčiamų žinučių, kiti ėjo nesidomėdami.

Kai protesto rengėjams pritrūko plakatų, kartono lakštai čia pat spalvotas pieštukais buvo marginami įvairiais lozungais.

Pradėjus temti, akcijos dalyviai skandavo plakatuose buvusius užrašus.

I.Budraitė BNS pabrėžė, kad akcijos dalyvių skaičius atspindi visuomenės brandos lygį.

„Manau, kad susirinko tie, kuriems skauda dėl to, kas vyksta Vilniuje. Taip, čia nėra dalyvių tiek, kiek atvyks į fejeriją ir tai puikiai parodo, kaip dar stipriai reikia augti mūsų visuomenei, kaip riekia ugdyti savo empatiją silpnesniems atjautą gamtai ir supratimą, kad tai, ką mes darome, naikiname geras sąlygas ateities kartoms gyventi gerai, taip kaip mes gyvename“, – BNS teigė moteris.

„Dalyvių skaičius atspindi visuomenės brandą“, – pridūrė ji.

Tačiau ji pabrėžė, kad šiukšliadėžė, skirta išmesti įsigytus į fejerverkų festivalį bilietus, taip ir liko tuščia.

„Niekas neišmetė“, – apgailestavo I.Budraitė.

BNS užkalbinti į Vingio parką einanatys 19-mečiai Živilė ir Žilvinas teigė atvykę iš Skuodo ir nusiteikę puikiai praleisti vakarą – „danguje stebėti kažką naujo, o ne tik žvaigždes ir mėnulį“.

„Mes jauni, mums reikia pramogų. Ne kasdien tie fejerverkai ir būna, nereikia taip perdėtai į juos reaguoti“, – teigė vaikinas.

Pensininkei Dainai Žukienei stabtelėjus ir įsijungus į pokalbį, ji pastebėjo, kad ši pramoga teršia aplinką, baido paukščius.

„Kai mes mylėsime gamtą labiau, ji mums bus dosnesnė“, – tvirtino senolė.

Su teniso raketėmis iš Vingio parko ėjęs signataras Justas Paleckis akimis perbėgo kelis protesto dalyvių laikomus plakatus.

„Palaikau. Daug argumentų yra. Tas triukšmas, jo per daug. Reikia ramumos, reikia, kad daugiau vienas kitą galėtume suprasti. Prisimenu, mūsų šuniukai... oi, kaip jie bijodavo“, – BNS kalbėjo signataras.

Be kita ko, J. Paleckis prisiminė, kad dirbant diplomatu Londone, buvo daug fejerverkų, bet kasmet vis mažiau ir mažiau.

„Be jokių išimčių drausčiau – ir festivalius rengti, ir Naujųjų naktį, per gimtadienius šaudyti“, – nukirto jis.

Tuo tarpu Grėjumi vedina 25-erių Silva, sužinojusi, kad Vingio parke netrukus prasidės fejerverkų festivalis, pakeitė savo planus ir apsisukusi nužingsniavo atgal.

„Todėl ir sukuosi, kad bijo garsų“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius