Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 03

Protestas virto pasityčiojimu (apklausa)

Netikėtai pasisukus vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimui, subruzdę aktyvistai peržengė ribas. Antradienį paaiškėjo, kad policija žada pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šalies himno išniekinimo.
Protesto akcijų metu savo nusivylimą ir pyktį teisėsaugininkų darbu išreiškusių kauniečių veiksmais susidomėjo Kauno policija, jau užvedusi tris bylas.
Protesto akcijų metu savo nusivylimą ir pyktį teisėsaugininkų darbu išreiškusių kauniečių veiksmais susidomėjo Kauno policija ir jau pradėjo tris bylas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Perkurtą himną vaikai traukė užvakar prie Kauno apygardos prokuratūros vykusios protesto akcijos metu. Pastaraisiais mėnesiais kiek aprimusią visuomenę vėl įaudrino pedofilijos bylą tiriančių prokurorų sprendimas sušvelninti verslininkui Andriui Ūsui pateiktus kaltinimus. Praėjusį penktadienį mitingą surengę kauniečiai užvakar vėl apgulė Laisvės alėjoje esantį Kauno apygardos prokuratūros pastatą.

Įvairius šūkius skanduojanti, švilpianti ir aukščiausių teisėsaugos pareigūnų atsistatydinimo reikalaujanti minia nuščiuvo, kai priekyje atsistoję šeši mažamečiai vaikai pradėjo giedoti su pedofilijos tema glaudžiai susietą Lietuvos Respublikos himno perdarinį.

Iš pradžių turime nustatyti vaikų tapatybes, surasti jų tėvus, pasikalbėti su jais. Po to turėsime išsiaiškinti, ar jie sąmoningai išniekino himno tekstą, ar buvo kokių nors kitų motyvų, ar juos suaugusieji paskatino, – sakė Raimondas Zinkevičius.„Lietuva, Tėvyne mūsų/Pedofilų žeme/Iš praeities Tavo sūnūs/Vaikus prievartavo“, – tokie iškraipyto šalies himno žodžiai pasigirdo iš lapus su tekstu rankose laikančių vaikų lūpų.

Mažamečiams baigus giedoti, minia jų pasirodymą įvertino audringais plojimais. Tačiau šis garsiai atliktas kūrinys nepraslydo pro mitinge budinčių policijos pareigūnų ausis. Jie apie galimą Lietuvos valstybės himno išniekinimą užsiminė savo tarnybiniuose pranešimuose.

Antradienį Kauno policija pranešė ketinanti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl mitinge dalyvavusių vaikų sugiedoto valstybės himno turinio iškraipymo.

„Byla kol kas nepradėta, nes turime surinkti nemažai papildomų duomenų. Iš pradžių turime nustatyti vaikų tapatybes, rasti jų tėvus, pasikalbėti su jais. Po to turėsime išsiaiškinti, ar jie sąmoningai išniekino himno tekstą, ar buvo kokių nors kitų motyvų, ar juos suaugusieji paskatino. Surinkę šiuos duomenis, mes spręsime, ar pradėti ikiteisminį tyrimą“, – „15min“ aiškino Kauno Centro policijos nuovados viršininkas Raimondas Zinkevičius.

Kol pareigūnai sprendžia, ar dėl galimo himno išniekinimo pradėti ikiteisminį tyrimą, Kauno Centro policijos komisariate vakar buvo pradėtos trys administracinės bylos. Praėjusios savaitės pabaigoje ir užvakar rengtų nesankcionuotų protesto akcijų dalyviams teks atsakyti dėl susirinkimų ir kitų masinių renginių tvarkos pažeidimų, dėl miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimų ir dėl tėvų valdžios nepanaudojimo arba panaudojimo priešingai vaiko interesams.

D.Kedžio teta: „Himno negirdėjau“

Užvakarykštėje protesto akcijoje dalyvavusi ir įvykių centre buvusi Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė, paklausta, kas iš mitingo dalyvių paskatino mažamečius vaikus giedoti iškraipytą šalies himną, tvirtino to nežinanti. „Negirdėjau jo. Aš kalbėjau su žmonėmis ir negirdėjau, – tikino moteris ir pridūrė: – Priekyje stovintys mitingo dalyviai tokiu vaikų elgesiu labai pasipiktino.“

A.Skučienė tik iš žurnalistų lūpų išgirdo apie policijos mitingo dalyviams pradėtas bylas ir neslėpė pasipiktinimo.

„Jie baugina žmones. Demokratinėje valstybėje būrelis žmonių nebegali sustoti Laisvės alėjoje ir pareikšti savo nuomonės? Ar tie žmonės daužė langus, ar buvo riaušės? Siekiama įbauginti žmones. Manau, kad žmonės matys dar rimtesnių bandymų susidoroti ir dar aktyviau prisidės prie protestų“, – susijaudinusi kalbėjo D.Kedžio teta ir užsiminė, jog ateinantį pirmadienį prie prokuratūros numatytas mitingas gali ir neįvykti.

Vertina kaip vaikų išnaudojimą

„15min“ kalbinta vaiko teisių apsaugos specialistė pasmerkė į protesto akciją savo atžalas įtraukusius kauniečius. Nors pašnekovė pripažino, jog „nėra jokio teisės akto ar įstatymo, kuriame būtų pasakyta, kad vaikai negali pareikšti savo nuomonės ar dalyvauti akcijose“, užvakarykščius įvykius įvertino kaip vaikų išnaudojimą.

„Patys vaikai nelabai ir suvokia, kokia čia problema, ką tas žodis reiškia ir kas kaltas dėl to. Ne vaikiškam protui suprasti ir analizuoti tokias situacijas. Tai prieštarauja vaikų, kurie ten dalyvavo, interesams, – sakė Kauno savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Sigita Šimkienė. – Netikiu, kad tą dainelę vaikai patys sukūrė. Aš suprantu, kad jie norėjo šokiruoti visuomenę ir tam tikrus pareigūnus. Bet tai galima pavadinti netgi pasinaudojimu vaikais.“

Specialistė teigė, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius savo iniciatyva jokio tyrimo dėl pirmadienio įvykių nepradės. „Tačiau jeigu policija nustatytų vaikų nepriežiūros požymių arba tėvų valdžios panaudojimo netinkamais tikslais, mes gautume informaciją iš pareigūnų ir ta ar tomis šeimomis toliau domėtumės“, – pareiškė S.Šimkienė.

Išniekinimą smerkia

Žinomas advokatas Gintaras Černiauskas nesistebėjo, kad akivaizdus teisėsaugos institucijų neveiklumas išprovokavo visuomenės pykčio bangą. Nors teisininkas ir pabrėžė, kad protesto akcijas rengiančių žmonių dėl to kaltinti nereikėtų, galimą valstybės simbolio išniekinimo atvejį jis pasmerkė.

„Visuomenė nesijaučia saugi. Daugeliu atveju prokuratūros neveiklumas mane, kaip patyrusį advokatą, tiesiog glumina. Čia jau yra problema, tad visuomenės, kuri išreiškia savo nepasitenkinimą tam tikra forma, kaltinti nereikėtų. Tačiau kalbant apie pačias formas, iš valstybės simbolių tyčiotis nereikėtų. Nors manau, kad tai tiesiog negatyvių reiškinių mūsų visuomenėje ir valstybėje atspindys“, – teigė G.Černiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius