-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 16

Protestuojantys Armėnijos opozicijos šalininkai paralyžiavo eismą Jerevano centre

Armėnijos sostinėje prieš eksprezidento Seržo Sargsiano kandidatūros į premjero postą iškėlimą protestuojantys žmonės pirmadienį ryte blokavo kelias svarbias gatves.
Protestas Jerevane
Protestas Jerevane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug tūkstantis demonstrantų eismą Jerevano centre paralyžiavo po Respublikonų partijos tarybos sprendimo siūlyti S.Sargsianą, vos prieš kelias dienas palikusį prezidento postą, į vyriausybės vadovus.

Protestai Jerevane kilo penktadienį, kai į gatves išėjo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Šeštadienį apie 100 protestuotojų, dalyvavusių demonstracijoje prieš eksprezidento pasilikimą valdžioje, buvo įsiveržę į visuomeninio radijo būstinę sostinės centre.

„Scanpix“ nuotr./Protestas Jerevane
„Scanpix“ nuotr./Protestas Jerevane

Sekmadienį protestuotojų veiksmams vadovaujantis Armėnijos parlamento narys Nikolas Pašinianas, liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis, paragino sostinės gyventojus organizuoti „masines pilietinio nepaklusnumo akcijas“, įskaitant gatvių ir tiltų blokavimą, metropoliteno darbo trikdymą ir pinigų iš bankų sąskaitų pasiėmimą.

Pirmadienį miesto centrą su „miegamaisiais“ rajonais jungiančiose gatvėse buvo palikta automobilių su įjungta avarine signalizacija, žmonės gulėsi ant asfalto ir nepraleido mašinų, įskaitant visuomeninį transportą.

Policija blokavo šalies parlamento prieigas.

„Mūsų tikslas – pasiekti parlamento pastatą“, – savo šalininkams pareiškė N.Pašinianas.

Šeštadienį valdančioji Respublikonų partija oficialiai patvirtino savo pirmininko S.Sargsiano kandidatūrą į šalies premjero postą. Pirmadienį jo kandidatūrą oficialiai iškels partijos frakcija parlamente.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas

Antradienį parlamentas rinks naują 2,9 mln. gyventojų turinčios Armėnijos premjerą, kurio rankose bus sutelkta didžiulė valdžia šaliai pereinant prie parlamentinės valdymo formos. Tikimasi, kad bus išrinktas S.Sargsianas.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas Seržas Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste.

Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko praėjusį pirmadienį, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Nors A.Sargsiano ir S.Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

Po A.Sargsiano inauguracijos įsigaliojo 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Perėjimą prie tokio valdymo modelio inicijavo S.Sargsianas, o atitinkamoms konstitucijos pataisoms referendume pritarė 63 proc. rinkėjų.

Opozicija tvirtina, kad šios reformos tikslas buvo sudaryti sąlygas 63 metų S.Sargsianui išsaugoti valdžią palikus prezidento postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius