Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19 /17:47

Apie genocidą šaukiantys Trakų rajono gyventojai turės susitaikyti: mokyklas vis tiek reorganizuos

Lietingą antradienio popietę priešais Užsienio reikalų ministeriją (URM) susirinko nemažas būrys Trakų rajono gyventojų ir jiems prijaučiančiųjų. Čia surengtas mitingas skambiu pavadinimu „Apginti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone“. Toks protestas jau ne pirmas, tačiau Trakų rajono valdantieji neslepia neketinantys savo sprendimų keisti – dabar esą svarbiau tinkamai organizuoti būsimą ugdymą.
Mitingas „Apginti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone“
Mitingas „Apginti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Stop tautinių mažumų švietimo genocidui“, – taip skambėjo užrašas didžiausiame plakate, kurį laikė žmonės mitinge po URM langais.

Apeliuoja į URM uždavinius

Esą kaip tik ši ministerija yra ta įstaiga, kurios „vienas pagrindinių uždavinių yra esminių ir bendraeuropinių principų, numatytų Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijoje, stebėsena ir įgyvendinimas Lietuvoje“. Taip prieš protestą akcentavo jo organizatoriai, primindami, kad „Lietuvos Respublika dar 2000 metais be išlygų pasirašė ir ratifikavo Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją“.

„Mitinge, protestuodami prieš tautinių mažumų diskriminaciją, reikalausime gerbti tautinių mažumų teises Lietuvoje“, – rašoma trumpame mitingo anonse, kurį savo puslapyje publikavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Kalba eina apie dvi Trakų rajono mokyklas – Paluknio Liongino Komolovskio gimnaziją ir Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinę mokyklą. Jos abi, pagal Trakų rajono tarybos sprendimą, netektų savarankiškų mokyklų statuso ir taptų kitų įstaigų filialais.

Bijo, kad mokyklos užsidarys

Kaip rašo L24.lt, mitinge kalbėjusi Paluknio mokyklos mokinių tėvų atstovė Karolina Mackevič tvirtino, kad praktiška esą rodo, jog panašiu būdu reorganizuotos mokyklos gyvuoja tik kokius 2-3 metus. Vaikams esą teks važinėti toli į kitas mokyklas, tad jie nebegalės lankyti būrelių, konsultacijų ir t.t.

„Vaikas turės įveikti net 63 km (1,32 val.), tad kyla klausimas, ar nebus pažeidžiamos vaiko teisės? Vietinė bendruomenė reikalauja, kad mokyklos išliktų ir tęstų vaikų ugdymą“, – cituojama mitinge kalbėjusi tėvų atstovė.

„Protestas vyksta prie ministerijos, nes ji turi kontroliuoti ir įgyvendinti Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją. Tikimės, kad bendromis pastangomis tos įstaigos sureaguos ir mes išsaugosime tas mokyklas. Nieko daugiau neprašome, tik kad mokyklos liktų, nes vaikų kiekis yra pakankamas pagal įstatymą“, – BNS sakė Senųjų Trakų gyventojas Tomas Petraitis.

Jis sako besitikintis, kad J. Stelmachovskio gimnaziją galės lankyti ir du jo šiuo metu dar darželinio amžiaus vaikai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mitingas „Apginti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mitingas „Apginti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone“

Protestuotojai URM įteikė rezoliuciją, kurioje išdėstyti tokie reikalavimai inicijuoti Trakų rajono tarybos priimto sprendimo pakeitimą, neleisti diskriminuoti tautinių mažumų, sustabdyti Lietuvos valstybės kompromitavimą nesulaikant tarptautinių įsipareigojimų.

Pagal Trakų rajono tarybos sprendimą, vaikai iš Paluknio ir Senųjų Trakų mokytis toliau galės Trakuose ir Lentvaryje. Kiek anksčiau dėl to paties protesto akcijos surengtos prie Vyriausybės ir Trakų rajono savivaldybės.

Keisti sprendimo neketina

Tačiau Trakų rajono savivaldybė neketina savo sprendimų atšaukinėti ar keisti.

Kaip 15min informavo rajono savivaldybės viešųjų ryšių atstovė Agata Mankeliūnienė, sprendimas priimtas tarybos narių daugumos balsais. Tad dabar rūpinamasi ne jo pakeitimu, bet kaip organizuoti tolesnį ugdymo procesą vaikams.

Pagrindinis tikslas šiuo metu maksimaliai patogiai ir atliepiant bendruomenių lūkesčius organizuoti švietimo paslaugų teikimą vietoje bei pavežėjimą į Trakus bei Lentvarį vyksiantiems mokiniams.

„Mokyklų tinklo pertvarkos planui pritarė dauguma tarybos narių. Šiuo metu jau pagal priimtą sprendimą vyksta švietimo įstaigų darbo planavimas. Mokiniams paliekama galimybė ir toliau mokytis vietoje (Senųjų Trakų mokykloje iki 8 klasės, Paluknio mokykloje iki 10 klasės).

Pagrindinis tikslas šiuo metu maksimaliai patogiai ir atliepiant bendruomenių lūkesčius organizuoti švietimo paslaugų teikimą vietoje bei pavežėjimą į Trakus bei Lentvarį vyksiantiems mokiniams“, – teigiama savivaldybės komentare.

Vadino liberalų provokacija

Trakų rajono vicemeras Jonas Kietavičius anksčiau BNS tvirtino, kad pertvarka apims ne tik lenkiškas, bet ir lietuviškas mokyklas, o pertvarką įgyvendinti savivaldybei būtina siekiant dalyvauti 210 mln. eurų vertės „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje – prie jos jungiasi 54 iš 60-ies šalies savivaldybių.

Kartu vicemeras pabrėžė, kad drastiškai mažėjant moksleivių skaičiui, reikalingi sprendimai nepriimti metų metus, o minėtų lenkakalbių mokyklų moksleiviams bus ir toliau užtikrinama galimybė mokytis jų kalba tose pačiose patalpose. Tik vyresnieji moksleiviai bus pavežami tęsti mokslus į kitas įstaigas. Tokių, abiejose mokyklose, vicemero teigimu, yra maždaug po 10.

Mitingas dėl tų pačių mokyklų reorganizavimo prie Vyriausybės vyko kovo 30 dieną. Tuomet LLRA-KŠS lyderis Valdemaras Tomaševskis BNS sakė, kad „stumiami sprendimai, kurie prieštarauja ir mūsų šalies įstatymams, ir mūsų šalies Vyriausybės nutarimui, mūsų tarptautiniams įsipareigojimams, kaip Europos Sąjungos narės, šalies, kuri ratifikavo tautinių mažumų apsaugos konvenciją: „Vienareikšmiškai – tai yra provokacija liberalų valdžios Trakų rajono savivaldybėje.“

Pernai spalį Trakų rajone vyko mero rinkimai, kai buvusi merė Edita Rudelienė tapo Seimo nare. Tuomet antrajame turi susigrūmė LLRA-KŠS atstovas Jaroslavas Narkevičius, dabar aktyvus šių protesto akcijų dalyvis, ir išrinktasis meras, liberalas Andrius Šatevičius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius