-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 27

Psichiatras Dainius Pūras išrinktas JT specialiuoju pranešėju

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba gydytoją, vaikų ir paauglių psichiatrą Dainių Pūrą penktadienį išrinko naujuoju Jungtinių Tautų specialiuoju pranešėju dėl paramos visuotinei teisei į aukščiausius siektinus fizinės ir protinės sveikatos standartus.
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras
Vaikų ir paauglių psichiatras Dainius Pūras / BFL nuotr.

Pirmą kartą istorijoje šią aukštą poziciją Jungtinėse Tautose užima Lietuvos atstovas, pranešė Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

Pasak pranešimo, specialieji pranešėjai - tai nepriklausomi žmogaus teisių ekspertai, kurie gauna mandatus iš Jungtinių Tautų ir yra lemiamai svarbūs užtikrinant žmogaus teises šiuolaikiniame pasaulyje.

„Būtent šie žmonės gali pradėti tyrimus dėl konkrečių žmogaus teisių pažeidimų valstybių teritorijose. Jie ženkliai prisideda prie tarptautinių žmogaus teisių standartų vystymo, tačiau nė vienas specialusis pranešėjas negauna atlyginimo už savo darbą, tik administracinį palaikymą iš sekretoriato“, - rašoma pranešime.

Šiuo metu Jungtinėse Tautose yra penkiasdešimt vienas specialusis pranešėjas, atskaitingas Žmogaus teisių tarybai ir Generalinei asamblėjai.

„Tai, kad esu paskirtas JT Specialiuoju pranešėju yra, visų pirma, Lietuvos pilietinės visuomenės, kurios aktyviu nariu visada save laikiau, nuoseklaus darbo įvertinimas,“ - sakė ilgametis Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas D.Pūras.

Profesorius taip pat pabrėžė, kad jo darbo prioritetai - prisidėti prie to, kad sveikatos apsaugos sistema pasaulyje būtų atvira visuomenei ir draugiška pažeidžiamoms grupėms.

„Taip pat šiandien yra labai svarbu užtikrinti, kad brangių biomedicinos technologijų naudojimas būtų akylai prižiūrimas nepriklausomų ekspertų ir neabejingų piliečių,“ – teigė D.Pūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius