Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 03 03

Psichiatrijos ligoninės darbuotojai grasina neterminuotu streiku (atnaujinta 15.50 val.)

Žiegždrių psichiatrijos ligoninės darbuotojai žengė pirmąjį žingsnį streiko link. Profesinės sąjungos atstovai gydymo įstaigos administracijai įteikė savo reikalavimus.
Gydytojas
Gydytojas / Photos.com
Temos: 1 Streikas

„Įteikėme savo reikalavimus, o tai pirmoji streiko paskelbimo stadija“, – antradienį po darbuotojų susirinkimo BNS sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Jeigu nebus atsižvelgta į jų reikalavimus, kovo 16 d. įvyks balsavimas dėl streiko skelbimo. K.Juknis pabrėžė, kad Žiegždrių psichiatrijos ligoninės darbuotojai pasiryžę surengti neterminuotą streiką.

„Kiek galima kalbėti, kad visiems sunkmetis, ir du mėnesius darbuotojams nemokėti atlyginimų?“ – pagrindinę nepasitenkinimo priežastį antradienį BNS nurodė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Jo teigimu, nei viešosios įstaigos Žiegždrių psichiatrijos ligoninė, nei jos steigėja Kauno apskrities viršininko administracija nesiima jokių priemonių, kad padėtis pasikeistų.

„Nemoka atlyginimų ir visiems atrodo, kad tai normalu. O tai nenormalu. Tegul ima paskolas, daro kitų žingsnių, kad situacija keistųsi. Kodėl kitų ligoninių vadovai sugeba darbuotojams išmokėti atlyginimus?“ – tvirtino profsąjungos atstovas.

Profesinė sąjungos reikalauja, kad darbo užmokestis būtų mokamas laiku, padengtas susidaręs įsiskolinimas, mokamas priedas už pavojingas darbo sąlygas. Taip pat reikalaujama, jog iki kovo 9 d. gydymo įstaigos administracija pateiktų priemonių planą, užtikrinsiantį tolygų algų mokėjimą.

K.Juknio teigimu, jeigu darbuotojai ryšis streikuoti, bus skelbiamas neterminuotas streikas.

K.Juknio teigimu, jeigu darbuotojai ryšis streikuoti, bus skelbiamas neterminuotas streikas. „Padarysime, kad streikuotų visi darbuotojai, – pareiškė jis. – Žmonės turi teisę priešintis neteisėtiems valdžios veiksmams.“

Žiegždrių psichiatrijos ligoninės direktorė Valdonė Matonienė pripažino, kad darbo užmokestis vėluoja jau ne pirmą mėnesį. Jos duomenimis, sausį atlyginimai sumokėti 169 darbuotojams iš 415.

Anot direktorės, pastaruoju metu ligoninėje būta mažiau ligonių, todėl gydymo įstaiga neįvykdė numatyto plano. Be to, iki lapkričio finansavimas vyko avansu, o pasikeitus mokėjimo tvarkai dabar Ligonių kasos pinigus gali pervesti tik per 30 dienų nuo sąskaitų pateikimo datos. „Susidarė mėnesio duobė“, – sakė V.Matonienė.

Direktorė teigė, kad profesinės sąjungos atstovai su ja nesikalba, todėl rasti kompromisą sunku.

Ji pranešė parengusi priemonių planą, kaip sutaupyti lėšų. Ketinama mažinti lovų ir etatų skaičių, numatoma uždaryti du skyrius ir vieną itin nerentabilų ligoninės korpusą. „Tokiu būdu planuojame per metus sutaupyti per 2 mln. litų“, – tvirtino Žiegždrių psichiatrijos ligoninės direktorė.

Ji pripažino nežinanti, kaip dirbs ligoninė, jeigu streikas vis dėlto būtų paskelbtas. „Gal reikės uždaryti?“ – svarstė vadovė.

Kauno rajone įsikūrusioje Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje gydomi žmonės, turintys ūmių psichozių, depresijų, ūmios gerontopsichiatrijos, psichikos sutrikimų ir sergantys tuberkulioze.

Pagal Darbo kodeksą streikas gali būti skelbiamas, jeigu tam slaptu balsavimu pritarė daugiau kaip pusė įmonės darbuotojų.

Apie būsimo streiko pradžią darbdavys turi būti įspėtas raštu ne vėliau kaip prieš septynias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius