Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 24

Psichologas Gediminas Navaitis dėl visuomenės pykčio beda pirštu į politikus

Vis dažniau užgauliais komentarais ir grasinimais viešumoje ar asmeniškai nepatinkantiems pareigūnams, mitingais ir net riaušėmis prasiveržiantį žmonių pyktį sustiprino ne tik nesibaigiantys karantino ribojimai, bet ir politikų elgesys. Psichologo Gedimino Navaičio teigimu, sovietinės patirties dėl nesugebėjimo pagarbiai diskutuoti ir reikšti nepasitenkinimo kaltinti nebereikėtų, – taip tik numetama atsakomybė nuo savo pečių.
Nesutarimas
Nesutarimas / 123RF.com nuotr.

Išlindo psichologinės problemos

„Be abejo, bendras visuomenės stresas išaugęs, – teigė G.Navaitis portalui 15min, komentuodamas padažnėjusį neapykantos kurstymą ir viešumoje pastebimai sustiprėjusius pykčio proveržius, pavyzdžiui, dalijantis nuomone apie karantino ribojimus ar skiepus nuo COVID-19. – Todėl vis daugiau žmonių elgiasi kaip vairuotojas: kai motoras užgęsta, jis išlipa, apspardo ratus ir tada pradeda remontuoti.

Kai tą patį elgesio modelį perkeliame į šeimą, turime smurtą artimoje aplinkoje. Kai perkeliame į visuomenę, turime nesugebėjimą komunikuoti, kuris yra bendras visiems.“

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys neseniai paskelbė kreipęsis į policiją dėl gaunamų grasinimų. Taip esą reaguojama į sprendimus valdant COVID-19 pandemiją.

„Iš pradžių bandėme šeimoje žiūrėti į tai atlaidžiai, kaip į žaidimą. Bet ilgainiui tai darėsi vis mažiau panašu į žaidimą, buvo matyti organizuoti veiksmai. Dėl kai kurių atvejų jau esu kreipęsis į policiją“, – interviu delfi.lt sakė ministras.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 145 str. 2 d. dėl galimo jo terorizavimo.

2020 m. pradėjome 52 ikiteisminius tyrimus, dar metus prieš tai – 29, o šiemet – jau 74 ikiteisminius tyrimus, susijusius su neapykantos kurstymu.

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininku tapęs Tomas Vytautas Raskevičius taip pat sulaukė užgauliojimų ir grasinimų lavinos. Homoseksualumo neslepiantis politikas pradėjo gauti žeminančio pobūdžio žinutes, grasinimus susidoroti, pavyzdžiui, „sudaužyti kaip obuolį“. Net buvo pradėti rinkti parašai po reikalavimu jį pašalinti iš komiteto, nes jis, be kita ko, esą diskredituoja šeimos institutą ir negina visuomenės nuo karantino ribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius