-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 03

Psichologė Kristina Vrubliauskaitė nurodė didžiausią tėvų klaidą dingus vaikui

Europoje kas 2-3 minutes gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką, kasmet pranešama apie milijoną dingusių nepilnamečių. Todėl Europos Komisija šalis nares įpareigojo įdiegti bendrą kartšą liniją 116000, kuri praėjusį savaitgalį pradėjo veikti Lietuvoje. Pasak vienos iš projekto vadovių, Dingusių žmonių šeimos paramos centro psichologės Kristinos Vrubliauskaitės, dažniausia tėvų klaida dingus vaikui – per ilgas delsimas nesiimant veiksmų.
Tėvas ir dukra
Tėvas ir dukra / 123RF nuotr.

„Tėvai per ilgai delsia. Reikėtų kiek įmanoma greičiau kreiptis į atitinkamas institucijas: policiją, mūsų karštąją liniją 116000“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ pirmadienį kalbėjo K. Vrubliauskaitė.

Pasak jos, kartais tėvai dingus vaikui vengia bendrauti su policija, o to esą daryti neturėtų. „Tėvai, negaudami atsakymų iš policijos, ieško kitur kažkokios pagalbos, kur jie galbūt gali ją gauti, bet policija, veikdama pagal savo procedūras, padeda daugiausia.“

Tėvai per ilgai delsia. Reikėtų kiek įmanoma greičiau kreiptis į atitinkamas institucijas: policiją, mūsų karštąją liniją 116000, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ pirmadienį kalbėjo K. Vrubliauskaitė.

K. Vrubliauskaitė pasakojo, kad karštoji linija skirta tėvams susiorientuoti, ką daryti, dingus vaikui, ir suteikti emocinį palaikymą tėvams.  „Tėvams labiausiai reikia išspręsti vidinius išgyvenimus, kaltės, pykčio jausmus. Reikia išklausymo, išsikalbėjimo.“

Jos teigimu, karštoji linija veiks ir su vaikų pabėgimais, ir pagrobimais, ir su pasiklydusiais vaikais bei klaidžiojančiais nepilnamečiais migrantais – kokiu nors būdu sieną kirtusiais migrantais vaikais. K. Vrubliauskaitė nurodo, kad atsivėrus šalių sienoms ir vykstant laisvai migracijai, dingus vaikui svečioje šalyje tėvai patiria dar daugiau streso, todėl šis numeris veiks visoje Europos Sąjungoje. Numeriu galės taip pat skambinti ir pasiklydę vaikai.

Paskambinus karštąja linija 116000, atsiliepia Bendrajame pagalbos centre dirbantis asmuo, kad galėtų būti fiksuojamas pranešimas apie dingusį asmenį ir nusiunčiamas pranešimas policijai. Esant poreikiu konsultacijai, sujungiama su linijos konsultantu.

„Problema yra opi dėl to, kad net vienam ar dviems vaikams dingus, yra tam tikras stresas tėvams ar globėjams. Praėjusiais metais buvo apie 800 dingusių vaikų nepilnamečių“, – kalbėjo psichologė.

Jos teigimu, Lietuvoje, kaip ir pasaulyje, apie 90 proc. dingusių vaikų būna pabėgę iš namų. Dažniausiai dingę nepilnamečiai, K. Vrubliauskaitės žiniomis, atsiranda.

Visą laidos „Ryto espresso“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius