-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 06

Punsko viršaitis sako, kad imasi priemonių dėl lietuviškų mokyklų išsaugojimo

Lietuviško Punsko valsčiaus Lenkijoje viršaitis Vytautas Liškauskas sako, kad imasi ir dar imsis visų veiksmų dėl ketinimo Lenkijoje likviduoti dar dvi lietuviškas mokyklas.
Mergaitė tarp knygų
Mergaitė tarp knygų / Laurio Viksnės/BFL/F64 nuotr.
Temos: 2 Mokykla Lenkija

Jis patvirtino, kad yra ketinimų Pristavonių ir Vidugirių mokyklas uždaryti nuo 2012 metų rugsėjo mėnesį, todėl, pagal vietos įstatymus, dėl to reikia kreiptis iki atitinkamų metų vasario pabaigos.

V.Liškauskas taip pat sakė dar prieš du mėnesius kreipęsis į Lenkijos švietimo ministrę dėl papildomo finansavimo lietuviškoms mokykloms, kurio labai trūksta, tačiau atsakymo iki šiol nesulaukė.

„Buvo intencija, kad Pristavonių ir Vidugirių mokyklos bus uždarytos nuo 2012 metų rugsėjo pirmos dienos. Visi veiksmai bus atlikti iki tų metų vasario 28 dienos. Dabar jokių formalių žingsnių kol kas nebuvo, nes jie vis tiek bus daromi kitais metais, kaip ir priklauso – procedūros prasidės, kai reikės“, – BNS trečiadienį sakė Punsko viršaitis.

Jo komentaro BNS paprašė gavusi Lenkijos ambasados Vilniuje pranešimą, kuriame reaguojama į Seimo vicepirmininko Algio Kašėtos pranešimą, jog Lietuvai „kelia nerimą žinios, kad rudenį Lenkijoje ketinama uždaryti dvi lietuviškas mokyklas, kurios taip pat neatitinka jų Švietimo įstatymo reikalavimų“.

„Maloniai informuojame, kad Balstogės rajono švietimo kuratorijos Suvalkų švietimo inspektorato atstovas telefoninio pokalbio metu (05.04.2011) patvirtino mums, kad Punsko valsčiaus viršaitis V. Liškovskis nesikreipė dėl lietuviškų mokyklų likvidavimo, ką galėjo padaryti sutinkamai su švietimo įstatymo taisyklėmis iki 2011 metų vasario pabaigos“, – BNS informavo Lenkijos ambasada.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija praeitą mėnesį pareiškė, kad jai kelia susirūpinimą lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje švietimo reikalai.

„Realybėje lietuvių švietimo padėtis Lenkijoje kasmet blogėja – per pastaruosius 10 metų buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų“, – teigia Lietuvos URM.

Krasnagrūdos ir Krasnavo mokyklose panaikintos lietuviškos klasės, uždarytos Agradnykų, Klevų, Ramoniškių, Vaitakiemio mokyklos, o nuo kitų metų rengiamasi uždaryti Pristavonių ir Vidugirių mokyklas.

„Labai trūksta vadovėlių lietuvių kalba, o nuo šių metu planuojama “naujovė„ – lietuviškoms mokykloms vadovėliai nebebus spausdinami, vietoj jų bus pereinama prie mokymosi iš elektroninių vadovėlių“, – teigia URM.

Lenkijos lietuviai gyvena labiausiai į šiaurės rytus nutolusiame Lenkijos kampelyje – Seinų ir Punsko krašte.

Daugiausiai lietuvių yra Punsko savivaldybėje, jie čia sudaro gyventojų daugumą (apie 80 proc.), skaičiumi lietuvių ne mažiau ir Seinų valsčiuje bei mieste, bet čia pagal gyventojų tautinę struktūrą jie sudaro mažumą.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, šiuo metu Lenkijoje yra apie 15 tūkst. lietuvių kilmės gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius