Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 23 /16:55

Seimo narių parlamentinės išlaidos: beveik 10 tūkst. eurų – automobiliui, daugiau nei 2 tūkst. eurų – suvenyrams

Per pirmus kadencijos metus Seimo nariai parlamentinei veiklai išleido 1,17 mln. eurų. Dauguma jų panaudojo visą galimą sumą arba beveik visą, keli išleido mažiau nei tūkstantį eurų.
Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas
Seimo salė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo metu neseniai mandato atsisakęs Kęstutis Pūkas esą dėl ligos nedalyvaudamas Seimo posėdžiuose leido parlamentinei veiklai skirtus pinigus, rodo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos informacija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas

Jos duomenimis, K.Pūkas pernai parlamentinei veiklai panaudojo 9763 eurų, o maksimali galima suma – 9874 eurai.

Tuo metu parlamente politikas nesirodė nuo birželio pabaigos, kai generalinis prokuroras kreipėsi prašydamas panaikinti jo teisinį imunitetą, iki lapkričio vidurio, kai kilo abejonių dėl jo pateikto nedarbingumo pažymėjimo teisėtumo.

Daugiausia lėšų – per 5 tūkst. eurų – K.Pūkas skyrė automobilio priežiūrai ir remontui, už beveik 3 tūkst. eurų pirko kanceliarinių prekių, už 900 eurų – suvenyrų.

Premjeras išleido 2,5 tūkst.

Turtingiausias šios kadencijos parlamentaras „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis parlamentinei veiklai panaudojo 3616 eurų. Už 514 eurų jis pirko viešosios informacijos rengėjų paslaugų, už 410 eurų nuomojo transportą ekskursijai į Seimą, beveik 400 eurų skyrė suvenyrams pirkti, apie 600 eurų – kanceliarinėms prekėms, po 250 eurų atsiėjo gėlės ir biuro bei kompiuterinės technikos nuoma.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis per metus išleido 1074 eurus parlamentinių lėšų. Jis mokėjo už viešosios informacijos rengėjų paslaugas (590 eurų), knygas (101 euras), gėles (350 eurų).

Premjeras ir parlamentaras Saulius Skvernelis iš parlamentinėms lėšos skirtų pinigų panaudojo 2556 eurus. Jis mokėjo už suvenyrus (653 eurus), kompiuterinės technikos (588 eurus), biuro nuomą (305 eurus) ir pan.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikimas su Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikimas su Japonijos Ministru Pirmininku Shinzo Abe

Du Seimo nariai – konservatoriai Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė – neišleido nė cento. Jų partijos kolegė Irena Degutienė panaudojo vos 620 eurų, Socialdemokratų darbo frakcijos nariai Linas Linkevičius ir Gediminas Kirkilas – atitinkamai 193 bei 328 eurus.

Brangiausiai automobilio eksploatavimas pernai kainavo konservatoriui Kęstučiui Masiuliui, tam jis išleido 9435 eurus.

Po kelis tūkstančius – automobiliams

Anot paskelbtų duomenų, daugiausia lėšų Seimo nariai skiria transporto priemonėms išlaikyti, viešosios informacijos rengėjų paslaugoms, suvenyrams pirkti, transportui ekskursijoms į Seimą nuomoti.

Brangiausiai automobilio eksploatavimas pernai kainavo konservatoriui Kęstučiui Masiuliui, tam jis išleido 9435 eurus. Daugiau kaip po 7 tūkst. eurų šiam tikslui skyrė konservatorius Paulius Saudargas, socialdemokratas Juozas Olekas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas.

R.Žemaitaitis piktinasi, kad už nuveiktų darbų informacijos sklaidą reikia mokėti

Beveik keturios dešimtys parlamentarų per metus daugiau nei po tūkstantį eurų skyrė viešosios informacijos rengėjų teikiamoms paslaugoms pirkti. „Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis tam išleido per 4 tūkst. eurų, „valstiečių“ frakcijai priklausantis Valerijus Simulikas – daugiau kaip 4,5 tūks. eurų, „valstietis“ Mindaugas Puidokas – 3,3 tūkst., „tvarkietis“ Petras Gražulis – 2,8 tūkst. eurų.

R.Žemaitaičio teigimu, jis mokėjo už skelbimus, sveikinimus, tam tikros informacijos pateikimą rajonų spaudoje.

Čia yra didžiausia durnystė, kas gali būti. Apie Seimo darbą pats Seimas turėtų informuoti, pats Seimas turėtų apmokėti. Dėl to mums, vienmandatininkams, kanceliarinių išlaidų yra per mažai, – teigė R.Žemaitaitis

„Man priklauso Rietavas, Šilutė, Šilalė. Šilutėje – trys laikraščiai, Šilalėje dabar vienas, Plungėje yra trys laikraščiai. Jeigu dedi į kiekvieną, natūralu, kad skelbimas kainuoja. Išeina straipsniai, kvietimai susitikti su gyventojais, išeina sveikinimai. Visi viešieji pinigai išeina rajoniniams laikraščiams, kur skirta tiesiogiai bendrauti su rinkėjais“, – antradienį BNS sakė politikas.

Jis piktinosi, kad yra priverstas mokėti už informacijos apie Seimo darbą paskelbimą.

„Čia yra didžiausia durnystė, kas gali būti. Apie Seimo darbą pats Seimas turėtų informuoti, pats Seimas turėtų apmokėti. Dėl to mums, vienmandatininkams, kanceliarinių išlaidų yra per mažai. Ne kartą esu sakęs, kad turėtų būti skirstoma pagal kilometrus ir panašiai, kad galėtumei nors iš dalies atlikti savo veiklą. Gerai, kad turiu savo finansų, kad galiu sau skirti papildomų lėšų. Kas mėnesį papildomai vien už kurą moku 300 eurų iš savo lėšų. Kartais ir daugiau, nes apygarda dabar yra didžiausia Lietuvoje“, – teigė R.Žemaitaitis.

Pagal ataskaitą, liberalė Aušrinė Armonaitė taksi ir viešojo transporto bilietams išleido beveik 2,2 tūkst. eurų, konservatorius Vytautas Kernagis – 1,1 tūkst. eurų.

11 Seimo narių suvenyrams išleido daugiau nei 2 tūkst. eurų

Per 2 tūkst. eurų suvenyrams panaudojo „valstiečiai“ Valius Ąžuolas, Vytautas Bakas, Eugenijui Jovaišai, Dariui Kaminskas, Kęstutis Mažeika, Lauras Stacevičius, konservatoriai Algis Strelčiūnas bei Žygimantas Pavilionis, beveik tiek pat – konservatorius Laurynas Kasčiūnas. „Valstiečiai“ Laimutė Matkevičienė ir Statys Tumėnas bei liberalas Jonas Varkalys tam skyrė daugiau kaip po 3 tūkst. eurų.

Pasak K.Mažeikos, suvenyrų reikia dalyvaujant įvairiuose savo rinkimų apygardos renginiuose.

„Mano apygardoje praktiškai yra trys savivaldybės, renginiai dubliuojasi, vyksta įvairios šventės vaikams jaunimui, pats stengiuosi dalyvauti ar padėjėjai. Dėl to ir tokios sumos, tikrai nepiktnaudžiauju“, – sakė jis.

Politikas tvirtino norįs paskatinti sporto renginius jaunimui, vaikams, todėl perka medalių, taurių. Anot jo, populiariausi suvenyrai dabar yra termopuodeliai, rašikliai su Seimo atributika, valstybinės vėliavos. Tačiau K.Mažeika stebėjosi, kad suvenyrai su Seimo atributika gana brangūs.

„Pažiūrėtumėte, kiek kainuoja tušinukai ar puodeliai su Seimo logotipu. Kitą kartą su kolegomis kalbame, jog turbūt vos ne dvigubai pigiau nusipirkti puodelius, rašiklius ir ant jų papildomą sumą uždėti logotipus“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

K.Mažeikos teigimu, Seimo kanceliarijos sandėlyje esama puodelių ir po 20 eurų.

„Be to, kai paimi iš sandėlio daiktus, nereikia parašyti, kam tu juos įteikei, o pavyzdžiui, kai perki suvenyrą parduotuvėje, kokius medalius, taures užsakai, gėles, turi pasakyti kokiame renginyje, kam įteikei, kada įteikei. Tai perdėtas biurokratizmas“, – įsitikinęs „valstietis“.

Kai kurių Seimo narių išlaidos išsiskiria tam tikromis išlaidomis. Pavyzdžiui, „valstietei“ Guodai Burokienei 2,3 tūkst. eurų kainavo transporto nuoma ekskursijoms į Seimą, konservatorius Tadas Langaitis 2,5 tūkst. eurų sumokėjo už kelionę į užsienį ir apgyvendinimo paslaugas, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Česlavas Olševskis už 2,1 tūkst. eurų pirko gėlių.

Konservatorius Sergejus Jovaiša už 1,5 tūkst. eurų pirko knygų, „valstietis“ Virgilijus Poderys už 2,3 tūkst. eurų prenumeravo leidinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius