-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 16

Pušyno kelyje lavoninę keičia vaikų poilsio centras

Pastaruosius keletą mėnesių į Verkių parką per Pušyno kelią pasivaikščioti einantys vilniečiai galėjo pastebėti naują statybų iškabą su vaikiška iliustracija – bitute, laikančia gėlę. Stende rašoma, kad netrukus čia bus įrengti Vaikų specializuoti poilsio namai. Toks pastatas miškingoje aplinkoje, matyt, tinka labiau nei lig šiol buvusi lavoninė, tačiau nėra iki galo aišku, koks bus naujo projekto verslo modelis, mat šalia esančiai sanatorijai pagalbos nereikia.
Statomi specializuoti vaikų poilsio namai
Statomi Vaikų specializuoti poilsio namai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš penkmetį Pušyno kelias buvo dažnai linksniuojamas žiniasklaidos. Politikai kėlė klausimą, kaip tokioje vaizdingoje teritorijoje, šalia „Pušyno kelio“ sanatorijos, atsirado lavoninė. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos dar 2014 m. nustatė, kad dokumentai, skirti statybai užbaigti ir pastato paskirčiai pakeisti, nebuvo teisėti. Visgi lavoninė buvo – ją 2012-aisiais užfiksavo ir Google maps komanda. Iki šių metų birželio.

Jos valdytojas, UAB „Lakrimos“ vadovas Sigitas Mickus teigia, kad pastatą parduoti nusprendė, nes pastaruosius 10 metų jam ten buvo sudėtinga vykdyti su laidojimo paslaugomis susijusį verslą.

„(Pardaviau) už tai, kad neatitinka mano darbo profilio, kadangi negalima vystyti verslo. Esu surištas su laidojimo paslaugomis, o regioninis parkas kategoriškai prieštarauja tiems dalykams. 10 metų užblokavo tuos veiksmus, tai nutariau parduoti“, – 15min teigė S.Mickus.

Stato įmonė, užsiimanti pašarais

Kaip rašoma Registrų centro dokumentuose, vaizdingoje teritorijoje esantis pastatas nuo šių metų birželio mėnesio atiteko UAB „Baltagra“ nuosavybėn.

Vaikų specializuotus poilsio namus stato įmonė, oficialiai turinti vos vieną darbuotoją ir užsiimanti didmenine prekyba grūdais, neperdirbtu tabaku, sėklomis ir pašarais gyvuliams.

Kam tokiai įstaigai vaikų poilsio namai? 15min žurnalistai mėgino susisiekti tiek su statinio statybų vadovu Andriumi Gėgžnu, tiek su įmonės vadovu Alvydu Milakniu, tačiau to padaryti nepavyko. Tiesa, į skambutį atsiliepė statybos techninis prižiūrėtojas Robertas Gaurelis.

„Vykdoma viskas pagal statybos leidimą. Pagal jį planuojama, kad bus Vaikų specializuoti poilsio namai. Poilsio paskirties pastatas. Planuojama iki naujų metų (pabaigti statybas)“, – teigė jis.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Neringos Kolkaitės, leidimas tokio tipo statyboms buvo išduotas dar 2010 m. Tiesa, jis buvo skirtas laidojimo paslaugų verslą vykdančiai „Lakrima“.

Sanatorijai pagalbos nereikia

Susisiekus su „Pušyno kelio“ sanatorijos vadovu Arkadijumi Goldinu, aiškėja, kad naujai įrengiami poilsio namai vaikams turėtų veikti visiškai savarankiškai.

„Aš su jais jokių reikalų neturiu. Vienintelis bendras klausimas buvo dėl elektros, tai jie atsiskyrė savo elektrą nuo mūsų ir mes neturime dabar nieko bendro“, – teigia A.Goldinas.

„Čia, žinokite, visiškai yra atskira organizacija. Mūsų vaikų reabilitacija stacionare baigiasi rugsėjo pirmą, o po to – ambulatorija. Mes viską turim, mums jie nereikalingi visiškai“, – pridėjo direktorius.

Baiminamasi privatizavimo

Pastaruoju metu susirūpinimą „Pušyno kelio“ ateitimi reiškia Seimo Antikorupcijos komisija. Liepos mėnesį buvo pradėti kelti klausimai, ar nuo nuo 2018 m. sausio 1 dienos į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės rankas pakliuvusi sanatorija negali būti parduota privatiems verslams.

„Nuogąstaujame, kad išskirtinėje sostinės vietoje įsikūręs reabilitacijos centras „Pušyno kelias“ gali būti slapta perleistas į privačias rankas. Juolab, kad kompleksu domisi ne vienas investuotojas. Mums klausimų ir abejonių kelia pasikeitęs centro teisinis statusas. Dabar sanatorija priklauso Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei. Vadinasi, pastatai yra nebe valstybės arba savivaldybės, bet ligoninės nuosavybė“, – tuomet lsveikata.lt kalbėjo konservatorė Agnė Bilotaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sanatorija „Pušyno kelias“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sanatorija „Pušyno kelias“

Riziką įžvelgus ir Specialiųjų tyrimų tarnybai, komisijos darbo grupės nariai kreipėsi į Vyriausybę siekdami atkreipti dėmesį ir užtikrinti, kad valstybės turtas būtų naudojamas išimtinai viešajam interesui.

Pats sanatorijos vadovas A.Goldinas teigė investuotojų skambučių nesulaukęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius