2014 10 14

Putinofilų bandymai įsibrauti į jų priešų „Facebook“ paskyras kelia juoką

Rusijos agresiją Ukrainoje, planus Lietuvoje demaskuojantys ir Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną pašiepiantys Lietuvos žurnalistai ir visuomenės veikėjai sulaukė mėgėjiškų atakų internete. Prorusiški aktyvistai bandė patekti į socialinių tinklų paskyras, atakuoja internetinius puslapius, siuntinėja suklastotus laiškus.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atakos prieš Lietuvos žurnalistus prasidėjo praėjusią savaitę. Po to, kai portalas 15min.lt publikavo straipsnį apie tai, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos mokiniai buvo kasmet vežiojami į Rusijos sukarintas stovyklas „Sojuz“.

Kelias dienas buvo bandoma patekti į straipsnio autoriaus Dovydo Pancerovo paskyras socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Twitter“, „Instagram“, taip pat į elektroninio pašto „Gmail“ paskyras.

Tokių atakų sulaukė ir kiti žurnalistai, aktyviai kritikuojantys agresyvią Kremliaus politiką ir pašiepiantys Rusijos „naudingus idiotus“ (ang. useful idiots) – tai yra vadinamasis Dešinysis trolibanas. Taikiklyje atsidūrė Andrius Užkalnis, Romas Sadauskas-Kvietkevičius ir dar keli žinomi tinklaraštininkai.

Tokių atakų sulaukė ir kiti žurnalistai, aktyviai kritikuojantys agresyvią Kremliaus politiką ir pašiepiantys Rusijos „naudingus idiotus“ (ang. useful idiots) – tai yra vadinamasis Dešinysis trolibanas.

Laiškuose – gramatinės klaidos

Kai mėgėjams nepavyko įsilaužti į žurnalistų paskyras socialiniuose tinkluose, jie ėmėsi kitokių priemonių – bandė skleisti suklastotas „Facebook“ žinutes ir rašinėti netikrus elektroninius laiškus. Tiesa, tokie bandymai suteikė dar vieną progą pasišaipyti iš Rusijos ir V.Putino garbintojų.

Pavyzdžiui, buvo bandoma suklaidinti vadinamojo Dešiniojo trolibano atstovus, siuntinėjant jiems netikrus laiškus, kuriuos esą parašė kolegos. D.Pancerovas gavo laišką, kurį neva parašė R.Sadauskas-Kvietkevičius, o A.Užkalnis – suklastotą D.Pancerovo laišką.

Romas Sadauskas-Kvietkevičius
Romas Sadauskas-Kvietkevičius

„Šeštadienį vakare įsijungęs kompiuterį pamačiau pranešimus, kad kažkas atkakliai bandė pakeisti mano „Facebook“ paskyros prisijungimo slaptažodį. O tuomet kolega Dovydas, tas pats, kurio straipsnis apie dviejų sostinės mokyklų auklėtinių išvykas į sukarintas Rusijos stovyklas tapo didžiausia šios savaitės sensacija, pranešė gavęs neva iš mano elektroninio pašto dėžutės siunčiamų laiškų su labai linksmu įspėjimu“, – apie situaciją pasakojo R.Sadauskas-Kvietkevičius.

„Sveikas Dovydai mes pavojuje rink daiktus ruoskis begti si vakara mus atakuos...“, – buvo rašoma laiške.

Žurnalistus prajuokino tai, kad putinofilai nesugebėjo sudėti skyrybos ženklų ir lietuviškų raidžių.

Žurnalistus prajuokino tai, kad prorusiški veikėjai nesugebėjo sudėti skyrybos ženklų ir lietuviškų raidžių.

A.Užkalnis pasakojo, kad jo elektroninį paštą užplūdo laiškai su kenkėjiškomis programomis, sulaukė net grasinimų. Bandoma komentarais užversti jam priklausančius portalus.

„Anksčiau būdavo po 200-300 spaminių komentarų per dieną, dabar 5000“, – pasakojo A.Užkalnis.

Kodėl suaktyvėjo prorusiški veikėjai?

Tokios atakos šiuo metu suaktyvėjo dėl kelių priežasčių – situacija Ukrainoje keičiasi, o Rusijos vykdomas hibridinis karas pereina į kitą etapą.

R.Sadauskas-Kvietkevičius mano, kad Rusijos tikslai, kuriuos buvo galima pasiekti aktyviais karo veiksmais, jau yra įgyvendinti – Ukrainos rytinėje dalyje sukurtas Padniestrės, Abchazijos ir Pietų Osetijos tipo darinys. Todėl Maskva dabar jau skuba taisyti šio karo pasekmes – pašlijusius santykius su Vakarais.

„Todėl visose Ukrainą palaikiusiose ir sankcijas Rusijai įvedusiose šalyse suaktyvinamos visos Kremliui tiesiogiai pavaldžios ir jo įtakoje esančios jėgos – nuo profesionalių karinės žvalgybos agentų iki „naudingų idiotų“, skalambijančių apie vietinio politinio elito pataikavimą amerikonams“, – sako R.Sadauskas-Kvietkevičius.

Jis spėja, kad šitame hibridinio karo etape Kremliaus „naudingieji idiotai“ savo taikiniu pirmiausiai rinksis visuomenėje girdimus ir matomus žmones, kurie yra aktyvūs Rusijos kritikai ir rašo apie informacinius karus.

„Būsime vaizduojami kaip paranojiški rusofobai, kiekvieną kartą kieme sulojus šuniui bėgantys slėptis į rūsį, tradicines vertybes niekinantys kosmopolitai, gaunantys nurodymus iš JAV ambasados ir Izraelio, Naująją pasaulio tvarką kuriančių slaptųjų organizacijų talkininkai ir tiesiog apgailėtini menkystos“, – sarkastiškai kalbėjo R.Sadauskas-Kvietkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius